Wednesday, February 4, 2015

Tips elak sembelit :'D

.

Salam.

Hai korang. Hari ni kite nak share tips tips untuk elak sembelit. Muahahaha.. KIte ni dulu pesen kemain susah nak buang air besar (berak). Dulu, dalam seminggu, sekali dua aje buang air besar. Time pregnant pun sama. Time lepas bersalin, lagi lah susah. Ngeri jer rasa. Takut je luka jahitan dekat bawah tu terbukak. Urghh. Scaryyyyyyyy..

Mama kite hari hari pesan, minum air masak bebanyak. Tapi kite ni kan @#$%^& sikit bila suruh minum air masak. Nasib baik lah anak kite, Aleesya Eryna tuh jenis kuat minum air masak. Pesen sama dengan Abah dia. Huhuuu.

So, bila susah nak buang air besar ni, memang hazab lah. Bila buang angin (kentut), orang yang bau tuh lagik lah hazabbb. Kahkahh. Meh nak share tips senang berak. :'D

1) Minum air suam setiap kali bangun tidur. Bangun jer tidur, terus lari pergi dapur, minum air suam. Lepas tuh, baru lah start kemas rumah ke, mandikan anak ker, buat sarapan ker. So, bila badan banyak bergerak, memang cepat lah tahi tu turun. Kihkih. Tak caya, korang cuba lah.
2) Makan buah pisang atau betik. Kompem yang keluar time berak tuh bentuk pisang jugak. Kahkah. Makan sayur jugak!
3) Makan Ostematrix & Herb-Lax. Ni bukan saja saja promote yer. Memang terbukti berkesan. Harga memang mampu milik dan berbaloi. Ye lah, kengkadang tuh takde stok pisang atau betik dekat rumah, so, bila makan supplement Oste & Herb-Lax, memang lah sangat membantu. Whatsapp kite ok untuk order. 012-7186471


Buang air besar ni penting ok. Jangan ditahan tahan. Kang sekali nak teran, dah payah. Boleh jadik buasir uols. Ai is ngeriiiiiiii. Time pregnant memang selalu sembelit. Lagi lagi bila makan pil Iron Tablet yang klinik kerajaan bagi tuh. Dulu, kite kena makan pil tuh sebab HB kite gila gila low. HB memang naik, tapi sembelit diaaaaaaaaaaa. Perghhhhhhh. Menangis. Huhiii.

Oh ye. Kalau nak supplement Shaklee yang lain, boleh jugak beli dengan kite. Bulan Februari ni ada PROMO VitaLea untuk dewasa, VitaLea untuk kanak-kanak, Ostematrix dan jugak Joint Health Tablet. Kompem kite bagi harga kasih sayang.

Kalau tak bagus, kite tak jual. Buat apa nak aniaya orang. Kan kan? ;-) Ok. Nanti kite tulis lagik. Babaiiiiiiiiiiiiiiii.

Intan ;-)
SID : 1181302

5 comments

Nuriesya Nadia said...

Ohhh makan Oste boleh elak sembelit eh ? Hahaha. Ada kita gogok sebotol terus kang. Hahahaha. Tang bau hazab tu , tsskkk. Kesian suami. :P

intanurulfateha said...

@Nuriesya Nadia

hahaha tau xpe. kesian suami kehkeh. makan herb-lax skali yang..

Nuriesya Nadia said...

Untuk preggy boleh ke makan herb-lax tu sekali ?

intanurulfateha said...

@Nuriesya Nadia

kalau peknen, tak digalakkan. sbb dia herba. ostematrix boleh makan time peknen ;)

Maria Hasun said...

perut kita buncit mybe byk toksin kot. huhuu

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13