Monday, March 31, 2014

.happy anniversary intan & irfan :')

.
2 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Alhamdulillah, dah genap setahun kita nikah dengan husband kite. Phew. Macam tak percaya. Kejap aje masa berlalu ek. Umur pun makin meningkat.  Tengok sebelah, anak tengah tidur. Best betul time celebrate anniversary, dah ada anak seorang. Hadiah paling bernilai. :')

Tak tau nak tulis entry apa time anniversary ni. Selama setahun kahwin, dapat jugak kite pergi tempat yang kite idamkan. Thanks husband bawak kite honeymoon dekat Krabi. First time pergi oversea :-P

Thanks husband sebab bagi kite baby yang comey dan keletah. Doplohpatjam asyik nak membebel aje. Hihihi. Tapi seronok hidup bila dah ada anak. Baru lah rasa macam dah besar dan macam mak mak. Kalau tak, perangai pun macam kekanak lagik. :-P

Sedap sangat kek ni!!!
Yang model baju ijau tu kemain muka nak serius huhu

^_^

Muka happy lepas nikah.

TAK KENA PUN!!
Ngaaaaaaaaaaaa. :-P

Kite harap semoga perkahwinan kita ni kekal hingga ke akhir hayat. 
InsyaAllah.. 
Amin..

Klik SINI dan SINI untuk mengimbau kembali detik indah itu. :-P

Saturday, March 29, 2014

.Buffered Earning Nuffnang yang masyukkk

.
6 Sweet and Lovely Comments!

Salam


Sejak dua menjak ni, rajin pulak kite nak meng-update belog. Walaupun entry ntah apa-apa, takde orang baca atau komen pun, kite tak pedulik. Janji blog aktif. Hihi.


Ehems.

Semangat nak update belog ni semuanya pasal BUFFERED EARNING dari Nuffnang. Dulu kan, masa zaman awal awal kite aktif blog, kite selalu dapat banyak income dari Nuffnang. Bayangkan lah, dengan tulis diari online macamni pun, duit masuk. Alhamdulillah.

Sekarang, Nuffnang dah tak masyuk sangat macam dulu. Maksud kite, kite dah tak dapat income banyak sangat dari Nuffnang. Dulu memang yer, banyak. Hari hari rasa nak update belog. Tapi sekarang, bercinta nak update belog. Wuwuwuuu~

Tapi lately ni, bila check account Nuffnang, macam laju pulak dia naik duit. Alhamdulillah. Kite tak ada tips pun untuk duit Nuffnang cepat naik, cuma bila dapat Buffered Earning jer, kite akan kerapkan update belog dengan harapan duit naik cepat sebab Buffered Earning tuh based on berapa ramai orang masuk belog kite. Lagi ramai, lagi duit naik cepat.

Kite tak tau la betul ke tak teori kite ni. HAHA. Tapi belasah aje la labuuuu. Ok bai. Anak tengah tidur ni. So, mami boleh pergi mandi dan buat kerja rumah. Daaaa~

Wednesday, March 26, 2014

.her very first fever

.
4 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Entry mak mak again. Biasa lah. :-P Ok. Sambung.

Time kite taip entry ni, Aleesya Eryna tengah tidur. Dapat la kite siapkan order customer. Tu pun banyak lagik yang pending. Kemain payah yer jadik mak ni. Now I feel. Ni kire untuk tak kerja. Cuma buat online bisnes jer. Kalau kerja, mau tak cukup kaki dengan tangan. (-.-)

Dua hari lepas, Aleesya kena inject 2 bulan dekat KKIA. Lepas kena inject, balik rumah, rasa kepala dia macam panas sikit. Kebetulan, klinik memang ada bagi PCM sirap. Nak bagi tak reti, suruh Mama tolong bagi sebab Mama memang nurse dekat klinik yang sama. Lepas bagi PCM, bagi susu. Dan Aleesya pun tidur. 

Pastu kejap kejap kite lap kepala dengan badan dia. Takut suhu naik. Injection tuh baru dos yang pertama. Dos yang kedua time 3 bulan nanti. Ubat tu baru nak bertindakbalas dengan badan. Sebab tuh macam dedor sikit kot badan dia.

Kite tak reti sangat jaga baby. Masa adik kite si Chacha tuh kecik, bukannya kite amek tau sangat. Ye la, masa tu pun kite dalam 19-20tahun kot. Jiwa muda remaja lagik. Kehkeh. So sekarang bila ada anak sendirik, baru lah rasa achaner. Hmm.

Semalam, husband kite gerak ke JB, ada kerja dengan Abah dia. Malam ni insyaAllah baru balik sini. Dan untuk pertama kalinya, malam malam kite jaga Aleesya sorang sorang (kecuali time baru lepas deliver kat hospital haritu. Tapi time tu ada nurse monitor). Kite tak boleh tidur sangat. Jap jap terbangun, check suhu Aleesya takut naik mendadak ke ape ke. Aircond bilik pun kite bukak kecik je takut dia sejuk sangat.

Alhamdulillah, Aleesya tak meragam. Walaupun macam demam sikit, tapi dia aktif. Mulut membebel aje. Ajak borak. :') Maybe, kite yang gelabah lebih. Rasa macam nak nangis pun ada. Rasa susah sorang sorang bila anak sakit. Cheh. Padahal ada nurse dekat bilik sebelah Mama lettew. Bilik Mama sebelah bilik kite. Kentut pun boleh dengar. Kihkih.

Sekarang ni, dia tengah tidur. Lega sikit kite suhu dia dah turun ke 36.4. Paling tinggi 37. Ada member kata, 36.6 dah di kira demam. Alaa ghisau. Cepat lah husband balik. (T__T) 

Ni nasib baik husband kite dah tak belayar kapal dah. Dah tak jadik Super K dah. Hihi. Kalau dia still belayar kapal, kite memang kena kuat. Phew. Tabik spring toing toing dekat mak mak yang suami dia PJJ. 

Okbai. 
Nak baring sebelah anak tersayang. :')

#TakziahMH370

Monday, March 24, 2014

.yahoo! shaye sudah besarrrr...

.
2 Sweet and Lovely Comments!


Salam.

Sejak sejak ada anak ni, jarang nak tulis belog pasal diri sendirik. Memanjang pasal anak. Dekat FB pun sama. Dah jadik faveret topic dah sekarang. Ngeeee. Tengok kawan kawan yang sebaya pun sama. Semua sibuk dok cerita tentang anak masing masing. Cepatnya masa berlalu~~

Oh yer. Tadi kite pergi klinik, Aleesya check up 2 bulan. Alhamdulillah. Berat dia dah naik sikit dari 3.96kg bulan lepas, sekarang 4.85kg. Kite pulak turun berat walaupun sikit. Kehkeh. Dari 42kg ke 41.9kg. Yahooo~ Dah mula rasa seronok sebab seluar jeans dah muat pakai! Hihi. Tadi masa pergi check up pun iolss dah pakai jeans uolss. Hihi. Best bila fully breastfeed ni. Makan banyak pun tetap kurus. ^__^

Actually, memang lah gumbira sebab dah turun berat badan dan hampir kembali ke berat asal TAPI MAKIN TAK KUAT pulak nak dukung anak sendirik. (T___T) Haish. Hari hari kena training. Nak tak nak kena jugak kuatkan diri. Jangan ingat mami badan kecik tak kuat dukung anak okeyh! :-P

Tadi Aleesya kena inject 2bulan. Macam biasa, mami takut nak pegang. Takut terlepas dari tangan. Husband kite yang pegang. Masa nurse inject tu, kite tengok muka Aleesya relaks je. Pastu tetiba huwaaaaaaaaaa menangis kuat. Pastu dia senyap, pastu menguap. (-.-) Pastu husband kite terus pujuk pujuk dia dan dia tak nangis dah. Kejap sangat nangis. Pastu setel amek ubat semua, terus balik. Dalam kereta, dia diam jer, tidur. Bila dia tak mengaruk, kiteorang amek kesempatan pergi beli nasi bungkus dan isi minyak kereta pastu baru balik rumah. Hihi.

Muka budak 2 bulan Hihi.

<3 <3 <3

To my dear Aleesya Eryna binti Mohammad Noor Irfan,
Walaupun mami nampak macam kakak kakak..
Walaupun mami nampak macam tak serius..
Walaupun mami nampak macam garang kadang kadang..
Walaupun mami nampak macam kasar..
Tapi mami sayang kamu sangat sangat..  Sayang sangat...:')

Nanti dah besar, bukak belog mami ek. Klik tab My Lil' Baby. Pastu baca lah apa mami nko merepek dalam belog ni dari zaman bercinta dengan abah kamu, zaman bertunang, zaman kahwin dan zaman saat saat nak melahirkan kamu. ^___^ Baca tau. Tak baca nanti mami tumbuk kang. :-P

Friday, March 21, 2014

.ketakutan terhadap mister han (-.-)

.
4 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


Kite menghadapi masalah problem yang tak ada lah kronik mana pun. Tapi time time emergency, kronik lah jugak. Wuwuuu.

Sejak masuk dalam golongan mak mak ni, kite selalu bangun malam. Biasanya Aleesya Eryna akan bangun malam untuk minum susu atau tukar pampers. Masa awal awal dulu, dua jam sekali dia akan ngek ngek merengek. Tapi sekarang, alhamdulillah, dia bangun sekali aje. Hihi. 

Ok. Nak cerita ni. Kite ni bukannya jenis penakut sangat. Tapi kadang kadang, bila teringat, sumpah kita rasa macam benda tuh ada sebelah atau belakang kite. So, biasanya lepas bagi Aleesya susu, kite akan rasa haus dan rasa nak pergi toilet. Toilet kat rumah ni ada banyak. Yang paling dekat adalah kat bilik Mama. Tapi kalau Mama tidur kunci pintu, kelam kabut jugak nak pergi toilet lain. Lepas tu takut. Lepas tuh kejut husband suruh teman. Padahal berapa langkah aje dari bilik. Tapi takut punya pasal. (T___T)

Macam baru baru ni, kite rasa haussssss sangat. Stok air dalam bilik lupa nak update. Terpaksa lah pergi dapur. Nak kejut husband, macam kesian pulak dekat beliau. Jadiknya, tahan aje lah rasa haus tuh sampai pagi besok sebab takut nak pergi dapur. Zzzzzz!

Selalu kena bebel dengan husband. Ape lah.. Dalam rumah sendirik pun nak takut. Kite tak tau lah nape boleh ter-imejin macam macam jenis hantu. Dan dan lah benda tuh semua nak masuk dalam kepala otak time darurat. 

Kite harap, anak kite takde lah menghadapi masalah problem macam kite ni. Ni kire untung, zaman sekarang toilet dalam rumah. Kalau zaman dulu, toilet dekat luar, achaner nak kire tu? Huaaaaaaaaaaa........

So sekarang kite memang standby 2 botol air dalam bilik. Letak dekat tepi bantal. Senang nak minum kalau haus tengah tengah malam. Memang kompem haus punya sebab kite fully breastfeed. Tapi achaner nak standby toilet dalam bilik. Takkan nak angkat toilet letak tepi bantal jugak. Kehkehkeh. :-P

Ape ntah kite merapu. Ok nak bagitau. Esok baby kite genap 2 bulan. Eh, macam kejap aje! Hihihii. Ok baiii. Nanti kite update lagik ;-)

IKLAN
(Sesiapa nak beli Choc Jar boleh pergi IG : @simatapetak)

Sedap bak hang!

Friday, March 14, 2014

.stroller, carrier dan carseat pilihan yeeeeehaaaa~

.
13 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Time kite pregnant dulu, kite tersangatlah rajin dok survey itu ini. Kira budget ikut kemampuan untuk beli barang baby.

..........

Baru taip 2 ayat, anak dah bangun merengek. Huehue. Inilah kehidupan seorang mak. MAK MAK SANGAT! Kehkeh. :-P

Ok sambung cerita sebab anak dah tidur. ^_^

Hari hari kite survey barang baby, isi masa lapang. So, time nak beli nanti, takde lah nak kelam kabut sangat. Bila dah survey, dah tau mana yang elok. Masa dalam seminggu pantang hari tuh, husband pun dah start kerja semula. Dia kan kerja dekat Melaka, so dia lajakkan diri ke Bandar Melaka lepas dia setel kerja dan maka dengan itu, dia terlajak sampai ke Jusco. (-.-) Pergi Jusco sorang sorang tanpa bini yang suke shopping ittew. Zzzzzz.

Niat dia ke sana adalah untuk belikan anak kesayangan STROLLER. Kebetulan, masa tu ada sale. Sebelum ni, memang kiteorang ada bincang nak beli stroller yang ikut kemampuan kiteorang dan yang paling penting sekali, dapat sumbat dalam kereta kebal kami. (Myvi) 

Menerut cerita dia (dia cerita semula bila dia dah balik rumah), stroller jenama Sweet Cherry memang sangat murah dekat Jusco. Bila dah nampak stroller yang dia berkenan, dia call kite untuk confirmation sebelum beli tapi malangnya call kite, kite tak angkat pulak. Sejak sejak ada anak ni, handphone memang agak bersepah sikit (-_-) So, bila call kite tak angkat, dia main beli aje pastu warna stroller pun ikut dia punya suka. Huhuu.

Ok. Stroller pilihan adalah... *drum roll*

Sweet Cherry SCR 8

Harga sebenar RM549. Dan alhamdulillah, selepas less, dapat RM379. Jimat berganda ganda. Stroller ni boleh guna dari newborn sampai ke umur 4 tahun. Ada 2 warna, grey dan hijau. Husband pilih hijau. Stroller ni boleh pandang depan jer, tak boleh pandang ke belakang. Tu je lah yang tak bestnya. Yang lelain semua ok. Yang paling best, boleh muat masuk MYVI! Hureyyy~ Takde terjulur julur. Nak letak beg lain dalam bonet pun boleh muat lagik. Tak macam sesetengah stroller tuh. Bila dah letak dalam bonet Myvi, barang lain dah tak boleh sumbat. (-.-)

Macam kecik sangat aje Aleesya dalam stroller ni. 
Hihihi.

Masa dekat Jusco tuh (sambung balik cerita), husband kite ada beli baby carrier sekali. Alaaa carrier yang gantung dekat badan tuh. Beli jenama Sweet Cherry jugak. Harga dalam RM70 kalau tak silap. Lupa pulak. Tapi husband kite lah yang pakai carrier tuh time jenjalan. Kite tak kuat. Nak bawak diri sendirik pun tak larat Huhuu.

 
Sempat selfie dalam kereta walaupun carrier 
masih tergantung kat badan husband.
Hihihi.


Ada 4 cara pemakaian carrier ni.

Ok. Nak cerita pasal carseat pulak. Since baby kite still kecik lagik, memang lah dia tak pandai nak duduk lagik. Kebetulan, Mama kite ada belikan infant carseat jenama Anakku time birthday kite bulan Disember lepas. Memang sangat sangat berguna carseat ni. Kite letak carseat ni dekat seat belakang kereta. Dan kite duduk sebelah dia. Seat sebelah driver boleh letak beg baby, etc.

Harga RM200 lebih jer kalau tak silap.

Bila letak baby dalam infant carseat ni, dia memang selesa jer. Terus tidur. Kite pun tak letih nak dukung dia sepanjang masa. Kite pakaikan blanket pastu nyenyak jer dia tidur. Plus agak merbahaya kalau dukung dia time kereta tengah bergerak. Letak dalam carseat lebih selamat. ;-) 

Sweet dream sayang.

Ok. Tu jer kite nak share tentang stroller, carrier dan carseat untuk baby kami memandangkan kami adalah ibubapa-budget-kecik-tapi nak yang thorrrrbaekkk untuk anak. :') 

Sehingga berjumpa lagik. Tataaaaaaaaaa~~

Monday, March 3, 2014

.40 days - hureyy! dah habis pantang~

.
7 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


SEBENARNYA.... Kite confused. Ada orang pantang 44 hari, bff kite pantang 38 hari sebab dia cakap (mak dia cakap), kalau orang jawa, pantang 38 hari jer. Lepas tuh, Mama kite pulak cakap, kena pantang 42 hari. Ntah lah, mana mana pun tak kisah. Janji, kena pantang untuk kepentingan masa hadapan. :-P

Sepanjang tempoh 40 hari ni, banyak gak pantang larang yang kite langgar. -_- Jenis degil, kang hari tua, sakit sana sini, bising aje. Padan lah muka mung Intang. Dua minggu awal jer ye ye oh pantang itu ini. Bila dah boleh pakai seluar, dah boleh jalan laju, semua dah tak ikut pantang. :-P

Makan.
Makan kite tak berapa pantang sangat. Apa Mama masak, kite makan. Mama kite nurse, so kite percaya lah apa yang terbaik dia buat untuk kite. Sepanjang pantang ni, kite dah makan macam macam Mama masak. Asam pedas, Lemak Cili Api, Kotiaw Goreng, KFC, McD, Pizza. -_- Dahsyat tak? Tak sangat kan? :-P Orang cakap, nanti anak cery bery, tak pun nanti luka kat bawah tu gatal. Tapi alhamdulillah kite ok jer. ^_^ Cuma air sejuk je tak minum. KADANG KADANG aje curik minum. Haish. Masak lah kau Intang bila tua nanti. Kerepot sana sini. (T___T)

Tapi ada ke orang tua yang tak kerepot?
(degilnyeee budak Intang nih! hihi)

Outing.
Hari first kite keluar time pantang ni tak ingat. Tapi masa tu petang, kite dengan husband tengah tengok TV cerita Banglo Sek 2 kat Astro tuh. Tetiba takut. Pastu pukul 3.30petang adik balik sekolah agama, husband nak pergi amek dia kat sekolah. Pastu kite cakap nak ikut. Tak kira. Nak ikut jugak. SEBAB TAKUTTTTTTT. Zzzzzzz. Tapi jarak rumah ke sekolah dalam 1km aje. :-P

Hari kedua outing masa pantang adalah 24 Februari lepas. Tu masa nak pergi check up sebulan my baby. Kena lah pergi klinik. Lepas tuh terus pergi beli lauk untuk lunch. Ala tak jauh pun. Dalam setengah jam dari rumah. :-P

Dalam sejam je bertahan.
Pastu melalakkkkk.

Maybe sebab udara tak best dalam shopping mall ni.
Kite pun macam sesak nafas. ~,~

Hari ketiga outing pulak masa 38 hari. (Hari ni 41 hari). Masa tuh pergi shopping mall sebab nak beli baju untuk husband sebab esoknya (hari ke 39) ada wedding kawan kat Pagoh. Pergi shopping mall pun kejap je. Pastu dapat lah testing bawak Aleesya naik kereta baru dia (stroller dia hehee). 

Tahniah Aien !!!

Pengantin ambil berkat.
^__^

Geng geng ex-housemate.
Ada tiga orang missing in action.
Sorang tak datang, dua orang tengah makan. 

Yang tengah tuuuuuuu... over tau. :-P

Pastu the next day (hari ke 39) pergi Pagoh, wedding kawan masa buat degree dulu. Ai siap jadik bridesmaid uols. Hehee. Mengalahkan anak dara betul lah mak dara nih. -_- Yang bestnya, Aleesya behave sangat. Tak meragam. Hee. Testing aje semalam tu. So, dah boleh jenjalan jauh lah pasni. Padahal Mami dia yang dah tak sabar nak jalan. :-P

Ok. Carik kite mana. :-P

Dan semalam, kami semua kepengsanan dekat rumah. Baru outing dekat dekat dah penat gile macam ape. Oh yer. Sebenarnya kite yang paling penat sekali. Penat bergambar. Ntah apa-apa je. Hehe. 

Mengamuk kena kejut.
:-P

Oh yer. Semalam petang, photoshoot Aleesya dekat rumah. Mentang mentang lah pakcik Yeop dia photographer. Mami dia pun amek kesempatan. Tapi mood Aleesya tak elok sangat. Sebab tengah tidur best best, kena kejut, kena paksa bergambar. Mana tak mengamuk. HAHA. 

Ya Ampunnnn.
Muka tu tak payah nak stress sangatttttttt..
HAHA.

Yang ni pulak dagu berlapis lapis. 
:-P

Comey baju tapi dah kena muntah -_-

Boleh nengok baju comey kat
Instagram - @ohlalababymy

Alahaiii.. Melting..
<3 <3 <3

Yey! Rabu ni kami nak balik kampung husband dekat Jay Beeeeee. Horeyyyyy. Kite siap dah buat list nak makan dekat mana. Kah kah. Tak sabar ! Oh ye. Dah ada plan nak vacation dengan baby. Babymoon katanya. Kihkih. Tapi tunggu Aleesya besar sikit. Dan tunggu duit Mami dengan Abah banyak sikit yer. Aminnn~ ^_^

Ok. Sementara baby tengah tidur, baik kite pergi makan duluuuuu. Japgi dia bangun, kena mengadap dia aje. ^__^ Nanti kite update lagiiii. Babaiiiiii.

Sesiapa nak photoshoot pre wed ker, post wed, wedding, majlis aqiqah, maternity atau apa saja, boleh contact adik kite di KantaBolat Photography. InsyaAllah, harga berpatutan. 

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13