Thursday, September 25, 2014

baby demam panas, apa nak buat?!

.

Salam. 

First sekali bila anak demam, mesti korang PANIK kan? Huaaaaaaaaaa sama lah macam kite. Zzzzz. Aleesya Eryna tak pernah demam teruk teruk. Definisi teruk pun bila badan dia macam dedar sikit lepas kena inject.

Seminggu sebelum Aleesya genap 8 bulan baru baru ni, kite perasan gigi depan sebelah bawah nak tumbuh lagi satu. Sebelum ni, dah tumbuh satu. Alhamdulillah, tak demam. Tapi bila tumbuh lagi satu ni, dia demam pulak. Ingatkan demam biasa tu, dedar jer. Bila malam, badan macam panas. Kepala pun sama!

Kelam kabut kite. Ubat demam sirap tu memang sentiasa ada dekat rumah. Bila suapkan dia ubat, dia muntahkan balik. Banyak gileeeeeeeeeee ok dia muntah! (T___T) Mama cakap, jelum jer badan dia dengan air. So, jelum je la dengan harapan, bangun pagi nanti dia dah ok. Tapi dalam pukul 2 pagi tuh kite tersedar dari tidur, badan dia makin panas. Check suhu 39.5!!!!!

Budak demam tumbuh gigi.

Cepat cepat kite kejut husband. Memang kiteorang berdua tak dapat tidur langsung. Jap jap kite basahkan kepala dia. Basahkan badan. Letak kain basah dekat ketiak. Bagi turun  sikit suhu. Alhamdulillah. Turun....

Tapi bila bangun pagi, panas balik. Suhu 38.... Kite call Mama. Mama kite nurse so dia bawak balik ubat yang masuk kat dalam punggung untuk turunkan suhu since Aleesya tak boleh minum ubat sirap tuh sebab dia muntah banyak. Tapi ubat yang masuk lalu punggung tuh Mama potong dua sebab takut dos tinggi sangat. Lepas masukkan ubat, suhu turun ke normal. Dia pun kerap BF dan dah ceria, boleh main main, gelak gelak. Tapi mata dia still kuyu. 

Kite ingatkan dia dah baik demam, tapi bila malam jer, badan dia panas balik. Suhu dah jadi 39 balik. (T________T) Ya Allah.. Sedih sangat bila tengok dia merengek. Minum susu pun kurang, tak maca selalu. Kite jelum dengan air asam jawa. Jelum dengan air biasa. Mandikan dia kerap. Memang tak pakaikan dia baju. Pakai pampers je sebab bila pakaikan dia baju, panas kat badan dia tak keluar. 

Tapi lepas tuh suhu turun kejap tapi naik balik. Hmmm...then decide nak masukkan lagi ubat melalui punggung sebab kite try lagi bagi ubat sirap,tapi  dia muntah lagi banyakkkkkkkkk. Habis susu semua keluar. :'(

Kite ganti ganti tidur dengan husband sebab memang tak boleh tak monitor Aleesya, takut tetiba badan panas balik. Boleh kena sawan. Memang sentiasa basahkan badan, kepala, ketiak dia. Kite pun ada buat garlic sock. Cara buat garlic sock, amek 4 ulas bawang putih tuh, penyek penyekkan dia pastu masukkan dalam stokin anak, then pakaikan. InsyaAllah toksik dan kuman kuman akan keluar ikut bawang tuh.

Alhamdulillah, dia ok lepas tuh.
Dah baik terus. 
Takde demam demam lagik. :')

Masa badan dia panas teruk kali kedua tuh memang decide nak hantar hospital dah. Husband pun dah risau. Air mata dah bergenang. Tapi Mama kite cakap, jelum jer badan dan kepala dia dulu sebab kalau hantar hospital pun, doang buat benda yang sama. Nanti kena amek darah, kena masuk air. Lagi kesian dekat dia.

Kite bernasip baik sebab Mama kite nurse. So, dia selalu monitor. Ubat pun dia amek terus dari farmasi klinik. Dia rawat cucu dia dekat rumah jer. Tapi kalau korang dah jelum badan baby korang tapi still suhu tak turun turun, better bawak pergi hospital sebab takut kena denggi or sakit lain.

Oh yer. Aleesya Eryna sekarang dah pandai duduk, merangkak, berdiri, memapah. Tak lama lagik pandai berjalan pulak. InsyaAllah. Tapi Aleesya belum pandai mintak adik lagik. Fuhhh..nasip baik. Kehkeh.

Happy 8 months baby :-*

Ok. Nanti mami kite taip cerita lagik. 
Banyak benda nak share cuma mami kite busy jage kite. 
Hihiii.

Tata uolss.

2 comments

Petak Bunga said...

Biasa kita guna daun bunga raya.. biar sejuk sikit.

May said...

May everything ok with her...

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13