Wednesday, August 13, 2014

.bagaimana nak luka bersalin cepat kering?

.

Salam.

Yuhuuu. Hari ni kite nak share macam mana cara nak luka selepas bersalin tu cepat kering. Yang ni untuk cara bersalin normal yer. Untuk bersalin secara czer, iols belum tau lagik bagaimana caranya. Belum ada pengalaman. Hihi. 

Caranya mudah sahaja. First kena jaga kebersihan. Kena tukar pad selalu. Macam kite, setiap kali pergi toilet untuk kencing atau bery, kite akan tukar pad. So, luka tuh akan cepat kering. Memang akan guna banyak pad sikit, tapi yang penting, cepat kering. Huhii.

Lepas tuh, rajin rajin sapu ubat kuning tuh pada luka. Lepas cuci bersih, sapu ubat kuning tuh pastu baru tukar pad baru. Make sure kena sentiasa kering tau. Jangan tunggu pad penuh baru nak tukar.

Macam kite, kite tak guna maternity pad sebab kite rasa macam tak selesa dan tebal sangat. Bila nak duduk, rasa sakit. So, kite guna pad yang jenis herba tuh. Lagi best. Nipis lepas tuh dia bagus. Berangin jer. Huhuuu.

Jalan pun kepit kepit. Jangan lah jalan lelaju. Kang kalau jahitan tu koyak, tak pasal pasal kena jahit semula. Sakit woo. Bila time duduk pulak, better duduk senget sikit. jangan tekan dekat bahagian luka tuh. Adoiii tetiba teringat pulak macamana ngilunya luka ittewww. Hihihi. 

Minggu kedua lepas bersalin, kite dah boleh pakai seluar. Hihi. (Sebenarnya kite tak pandai pakai kain batik !@#$%^&) Tapi pakai seluar yang jenis stretchable tuh lah. Huhuu.

So, good luck untuk korang. Pemakanan kena jaga jugak ! Heeeee. Okbaiiiii~ Sekian sahaja entry mak mak untuk anda semua. Ngeeeeeeeeeee.

Dah pandai duduk sendiri!
6 bulan 2 minggu 6 hari
:)

2 comments

wazwansuki said...

oh mcm tu ye caranya..tq sbb share..coz bgus utk sy yg first time nk bersalin ni..

hidayahjamal said...

Assalam. Firstly, tahniah Intan n famili... Dpt dah baby cute. Lama jgk da kita xdropby...blogwalk. Hope u happy oways

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13