Tuesday, July 22, 2014

.tindik telinga anakku - Aleesya Eryna

.

Salam.

Beberapa hari lepas, masa kite dekat JB (rumah MIL), kite ajak husband kite pergi tindik telinga Aleesya Eryna. Dah banyak kali kite ajak, tapi dia asyik delay masa jer. Yang menguatkan lagik kite nak tindik telinga baby kite bila anak kawan husband kite, Abang Deni & Isteri, Kak Hazlina dah tindik. Super comel uols!   Anak doang beza dalam 2-3bulan dengan Aleesya.

Pastu tuh pulak, Aleesya Eryna ni orang selalu cakap ikut muka husband kite dan ikut muka Abah kite. Muka garang, susah senyum. Pulak tuh, rambut dia nipis, lambat tumbuh. Orang asyik cakap dia macam baby boy jer. Padahal dah pakai riben besar gedabak dekat kepala.

Tambahan pula (ewah, ayat macam karangan pulak), kan dah nak raya ni. Mesti lah nak anak cecantik. Walaupun macam sedikit sakit bile kena tindik tuh. Wuwuwuuu~ 

Kejadian berlaku dekat Kip Mart Masai. Kat situ banyak kedai emas. Kedai pertama yang kiteorang pergi reject nak tindik Alees. Memula dia tanya, umur baby berapa. Sebab dia cakap 6 bulan keatas baru boleh tindik. Pastu kite cakap lah, Alees dah 6 bulan (Padahal kurang dalam seminggu aje nak 6bulan) Tapi dia tanak tindikkan. Dia cakap ruang kat telinga alees tu kecik dan terhad. Tak boleh nak tindik. K. 

Lepas tuh kite pergi kedai emas yang kedua. Kak Haz cakap, kalau doang tanak tindik jugak, pasrah aje lah. Tunggu lah telinga Alees membesar sikit.  Huhuuu. Sep baik doang ok. Doang cakap RM20 sekali tindik + earring. So, setujuuu.

So, Kak Haz tolong pegang Alees sebab kite takut Alees meronta. Husband kite dan husband Kak Haz pulak duduk jauh sikit dari kiteorang sebab kite tau husband kite ngeri sikit. Thats why dia asyik delay masa je bila kite cakap nak tindik Alees. Masa spray ubat bius, muka Alees dah lain. Kan spray tu sejuk. Tak lama tuh.... Huwaaaaaaaaaa dia jerit kuat. Sebelum tuh, pompuan kat kedai emas tu dah tanda kawasan telinga yang nak di tindik tuh. 

Lepas spray bius, terus doang ready nak tindik. Ada dua orang yang nak tindikkan. Doang tindik serentak. Kalau tindik satu satu telinga, kompem tak lepas sebab Alees dah jerit jerit nanges.  Setel je tindik, husband terus dukung Alees pastu terus diam. Nangis kejap aje. Mungkin dia terkejut sebab spray bius tu sejuk dan terkejut lah kena tembak kat telinga. Haha. 

Ada jugak anak kawan kite yang masa Mak Bidan sunatkan, dia tindik sekali. Masa tuh dalam hari. Macam Alees, dia sunat dekat Klinik Swasta. So, tak tau lah doktor tuh boleh tindikkan ke tak. Mak Bidan yang urut kite pulak takde pun offer pasal tindik telinga ni.

So sekarang, Aleesya Eryna dah big girl. Yeyyy!  Dah boleh melawa. Dah takde orang nak cakap dia macam baby boy lagik. Kalau ada jugak, memang orang tuh nak kena debik dengan Mami. Desyummmm!!!

*muahh*

6 comments

dye.yana said...

dear, kalau nak cepat rambut tumbuh dan lebat, sapu minyak kelapa dara hari-hari. InsyaAllah. rambut anak sis bukan main lebat penangan minyak kelapa dara. hehe

sYiRa LoKMaN said...

CEPAT YE TINDIK TELINGA...COMEL PAKAI SUBANG NNTI :D

mujahidah maisarah said...

dah besar dah aleesya

Ayu Zan said...

alahai anak.. comel da tindik.hehehe

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, alhamdullilah. selesai part bertindik. pasni melawa habis la dia. hihiiii ~~~

C i k R e n e x said...

makin comey aleesya bila da pkai subang.. :D

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13