Monday, June 9, 2014

.cara call Mekah & Madinah dari Malaysia

.

Salam.

Hai korang. Lama tak update belog. Busy kekononnya. Pakej sekali dengan demam. Phew. Ok. Entry kali ni kite nak share cara cara nak call orang yang tersayang di Mekah atau Madinah dari Malaysia.

Alhamdulillah, dua minggu lepas Mama & Abah kite dah selamat menunaikan ibadah umrah. Gerak dari KLIA 26 May, touch down Malaysia semula 8 June. I iz jelly sebab tak dapat ikut. Tabung ayam tak penuh lagik. InsyaAllah, bila dah penuh nanti iols nak ikut jugak.

Sebelum berlepassss...


 ^________^

Mama Abah sampai je Madinah, terus call kiteorang dekat rumah ni. Abah ada beli simcard dari sana. Lepas tuh kite yang kat Malaysia ni pun feeling feeling nak call oversea gak. :-P So, kite beli lah no pin I-Talk. Kite beli RM10 je. Guna Maybank2u. Beli RM10 dapat cakap 8 minit aje. (T___T) Ok lettew. Dapat la tanya khabar. Doang pergi sana nak buat Ibadah, bukannya nak gayut tepon. Hihihi. 

Cara cara dia senang je. Memula sekali, register no I-Talk ni dekat henpon korang. Yang bestnya, dia takkan tolak kredit korang walaupun 1 sen. Dont worry.

1) Dial 1 800 87 3535. Ikut arahan utk masukkan no pin. Yang ni nak register. Buat sekali jer. 
2) Pastu bila nak buat call, jangan terus dial num arab tuh, sebab nanti dia akan pergi call area Kelantan. Kite dah pernah kena dulu. (-.-") Kena masukkan code antarabangsa dulu tau. 
3) Contohnya, no arab tu +966565844680 (+966 tu adalah code antarabangsan dia. Nombor selebihnya adalah nombor orang tu la kan)
4) So bila operator suruh masukkan nombor penerima, korang kena dial 00966565844680, + tuh digantikan dengan 00. 
5) Lepas dial, operator akan sambungkan talian dan dia akan cakap berapa minit korang boleh bercakap. Kalau korang cakap lebih dari minit yang diberi, automatik panggilan akan terputus.
6) So, kalau kredit I-Talk dah habis, boleh topup balik. Beli lagi no pin I-Talk dan reload je. Cara reload, call jer 1 800 87 3535, dan ikut arahan. 

Senang aje kan? ;-) Sepanjang Mama Abah dekat Mekah & Madinah, hari hari contact. Kalau tak call, Mama Abah akan whatsapp. Skang kan zaman moden. Hihihi. Mesti ada wifi dekat hotel. Tak payah susah susah aktifkan roaming. Mahal tuh dah confirm. Ok? 

Ok, selamat mencuba! :-)

5 comments

amira farhana said...

Parents kite baru sampai semalam. Call takpayah pakai kod and beli sim card arab pon. Maxis line. Boleh terus call. But bile kite call diorg, diorg yg kene bayar.

amira farhana said...

Kalau pengguna maxis boleh terus buat direct call number maxis. Tak perlu perlu beli sim card lain. Kite dah penah try. Huy bila.kita call diorg,diorg yang kene charge. Heehe

zarulfarhana said...

mudah kn...

intanurulfateha said...

@amira farhana

yup.. kite tau tp parent kite gune bil. so tanak nt bil dia melambung :)

MaMa Chantique said...

Ohh...gitu yer...memang tgh cari info pasal ni..sbb mak nak g umrah hujung bln 4 nti....

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13