Tuesday, January 28, 2014

.alhamdulillah, syukur... all praise to Allah SWT [part 2]

.

Salam.

Heeeee. Mari kite sambung cerita pengalaman bersalin. Untuk yang belum baca Part 1, silakan KLIK SINI. :-P Cerita sambungan ni agak panjang tau. ^^

21 January 2014 - 8:00 pm
...... Tapi bila cakap dekat nurse, nurse cakap.. "Kite tak boleh nak check selalu sebab takut nanti kena infection." So, kite pun pasrah dan terus menangis atas katil menahan sakit... Wuaaaaaaaaaa.. Mulut kite tak henti henti baca doa nabi yunus sepanjang sakit contraction tuh. 


لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنتَ ، سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ


21 January 2014 - 11:00 pm
Serius. Memang sakit gile. Dalam pukul 11 lebih tuh, kite still whatsapp dengan husband. Tak tau dah nak ngadu dekat siapa. Tergolek golek atas katil. Lama lama, nurse perasan kite dah tak tahan sakit. Dia suruh masuk satu bilik untuk doktor check berapa bukaan. Bila doktor check, dah 4cm. Terus kite di bawa masuk ke Labor Room (LR). 

T____T

Sebelum pergi LR, kite call husband dulu. Masa tu rasa sayu sangat. Kite cakap dengan dia, kite dah nak masuk LR. Suruh dia standby sebab dia pun nak ada time kite nak bersalin tuh. Pastu nurse tolak kite masuk LR guna wheelchair. Husband dah tunggu kat sana. Then kite bagi handphone kite dekat dia, suruh dia simpan. Nurse cakap kat dia, doktor nak buat preparation dulu. Nanti husband dah boleh masuk, baru dia panggil.

22 January 2014 - 12:00 am
Bila masuk jer dalam bilik untuk bersalin tu, tetiba rasa nak terkencing. (>__<) Tanya nurse, nak pergi toilet boleh tak? Then nurse cakap, bile dah baring dekat katil ni, dah tak boleh bangun dah. Oh mennnn. Kite dah tak tahan sangat ni. Nasib baik tak makan apape sangat. Kalau tak, mau nye rasa nak terbery. Haha. Pastu nurse cakap, Kejap lagik doktor masukkan alat untuk awak kencing. Kite nak pundi kencing awak bebetul kosong. 

Setel je masuk alat, terus lega. Heee. Tapi tak banyak pun kencing. Huhuu. (-,-) Buat malu je. Pastu doktor check lagik bukaan jalan, still 4cm. Tapi contraction makin kuat. Doktor pasang alat CTG (kalau tak silap nama dia). Doktor cakap, bagus kalau contraction kuat. Jadi, bukaan rahim pun cepat. Pastu kite bagitau doktor tuh, kaki kiri kite tak kuat. So, tak boleh nak bukak luas luas. Doktor cakap, Takpe. Kaki kanan bukak luas. Kaki kiri stay jer. :') 

Makin lama contraction semakin kuat. Rasanya selang seminit je dah sakit. Sebab jam dekat dinding bebetul depan mata! Mulut tak lepas lepas baca doa nabi yunus. Sambil airmata meleleh. Nurse tanya, Kenapa nangis? Kite jawap, Sakit.. Then nurse cakap, Memang sakit dik. Tahan lah. Jangan nangis. Nanti takde tenaga. Tapi kite memang dah tak boleh nak handle. Nanges aje. 

Then doktor check lagik jalan. Tak tau dah berapa cm masa tu. Doktor cakap, Saya pecahkan air ketuban yer. Kite cakap, Ok.. Lepas pecah je air ketuban, rasa panas je air tu keluar. Contraction makin kuat. Rasa nak pengsan. Kite still nanges. Cakap dengan doktor, nak husband masuk. Then doktor cakap, Nanti saya panggil lepas saya bagi injection. Kite tak sure dia inject ubat apa tapi yang pasti bukan epidural sebab doktor awal awal tak nak bagi kite epidural sebab dia cakap, takut effect dekat urat saraf kite. Dia just cakap, tu ubat tahan sakit. Tapi rasanya tak de effect pun sebab contraction tu semakin kuat dan semakin sakit!! 

Then doktor dan nurse keluar, tinggalkan kite sorang sorang melayan contraction yang super kuat tu. Nak pengsan rasa. Nangis makin kuat! Tapi doktor dengan nurse tak datang pun. Pastu doktor masuk balik bilik, tengok lagik bukaan, then kite suruh dia panggil husband, dia cakap ok tapi tak panggil panggil pun. Pastu dia keluar semula. Pastu nurse pulak masuk. Tu pun sebab kite tekan button emergency. Dia cakap nanti dia panggil husband. But still, husband tak masuk lagik. Kali ke-empat panggil, baru husband kite masuk. :'( Isk. sedih sangat. Air mata dah berjurai jurai. Husband pegang tangan kite. Pujuk pujuk kite. 

22 January 2014 - 2:15 am
Then nurse & doktor tinggalkan kami berdua. Dia pesan, kalau rasa macam nak bery, panggil dia. Kite suruh husband genggam tangan kiri kite. Tangan kanan pulak memang dah tak leh nak buat apape sebab drip air dah terpasang kat tangan kanan. Husband pulak duduk dekat sisi kiri kite. Kite rasa ada sesuatu keluar dari bawah. Rasa macam darah. Kite suruh husband tengok. Ada darah ke? Banyak tak? Then husband cakap, Tak banyak. Sikit je. Tapi husband kite tak pandai tipu. Dari muka dia je, kite tau darah yang kuar tu BANYAK! 

Pastu tetiba kite rasa nak bery. Dah tak tahan sangat!

Terus kite suruh husband panggil doktor padahal tak sampai 10 minit pun doang semua keluar. Sebelum tuh, kite ada tanya doktor, dari 4cm ke 10cm, biasa berapa lama? Dia cakap, kadang kadang sampai 10jam! Gila lama. Kite dah tak tahan sakit. Sebab kalau anak sulung, memang dia nak betul betul jalan tu bukak sebab tak pandai lagik nak push. 

Ok, sambung cerita. Bila doktor dengan nurse masuk dalam bilik, dia tengok jalan, dah bukak 10cm! Alhamdulillah. Allah SWT nak tolong kite. Sakit kite tak lama. Terus cepat bukaan jalan tu. Syukur sangat.

Doktor tanya kite, nak tunggu lagik atau nak cuba push. Kite cakap, kite tak nak tunggu. Dah tak tahan sangat sakit. Dia ajar push. First time, tak berjaya. Kite dah blur. Macamana nak push. Dia tanya lagik, nak tunggu atau nak cuba. Kite cakap nak cuba lagi. Ntah berapa kali kite cuba push, tak berjaya. 

Finally berjaya jugak. Dia cakap, Ok dik. Pandai. Dah nampak kepala. Push lagik. Sikit lagi..... Ok. Dah nampak bahu. Push lagik. Ok pandai........ Dan... keluarlah puteri kesayangan kami... :') Tepat jam 2.57 pagi....... 22 January 2014..

Secara automatik, sakit gile contraction yang tadik tuh, hilang. Serius. Terus takde sakit. Masa baby keluar jer, kite berhenti nangis. Bayangkan lah, time nak push tuh, sambil nangis, sambil cakap dekat husband, Genggam tangan kite kuat kuat! Tangan kiri dan kaki kiri kite macam nak cramp. Dah lah both anggota kiri kite tak kuat. Dats why entry sebelum sebelum ni, kite nak menyerah diri untuk czer.

Masa baby kite selamat dilahirkan, doktor panik! Sebab baby kite tak nangis! Tapi cepat cepat dia bawak baby keluar untuk bagi bantuan oksigen. Sebelum tuh, sempat dia tunjuk jantina baby kat kite then baru dia bawak baby keluar. Lepas bagi bantuan oksigen, baru baby kite nangis. Syukur, alhamdulillah...

Lepas setel je, nurse keluarkan darah beku dan jahit apa yang patut. Rupanya banyak jugak doktor gunting sebab baby kite susah nak keluar. Kite tanya nurse, banyak ke kena gunting sebab memang kite tak rasa langsung. Nurse cakap banyak jugak. Biasanya anak first memang banyak kena gunting. Masa jahit pun, kite tak rasa sakit. Contraction tuh yang lebih sakit dari kena gunting, jahit atau nak push baby keluar. Huhuu. Oh ye. Masa nak jahit tuh, husband kite dah tak boleh teman lagik. Dia kena tunggu dekat luar.

22 January 2014 - 4.00 am
Lepas siap jahit, nurse bagi kite minum air milo. Sebab dah  tak de tenanga. Baru je minum, tetiba.. Bluwekkkkkk. Muntah... Nasib baik nurse sempat bagi kite plastik.. (-,-) Rupanya, kite muntah effect dari injection yang doktor bagi memula tadik. Dalam pukul 4.30 pagi. doktor check kite then dia cakap, dah boleh balik wad dengan baby. Yey!

Then nurse tolak kite guna wheelchair. Husband tunggu kite dekat luar. Happy sangat tengok muka husband. Sayu sangat.... Sampai dekat wad, kite terus tidur. Rehat. Tak larat sangat. 

22 January 2014 
Bangun pagi, husband datang tengok kite. :') Still, muntah. Kite tak dapat balik on the same day sebab doktor nak pantau kite pulak. Adoiyai. Patutnya dah boleh balik dah.. Husband datang kejap je sebab tak boleh nak stay lame. Dia pun dah sehari suntuk dekat hospital, dengan tak mandinya. Suruh husband balik, tengahari baru dia datang semula dengan Mama.

23 January 2014 
Doktor check kite lagik, kite dah takde muntah muntah. So, tengahari dah boleh balik. Yey!! Happy sangat dapat balik rumah dengan babyyyyy. (^__^) Maka berakhirlah penantian selama 40 minggu 1 hari. :')

Terima kasih Allah SWT
kerana memberi rezeki cahayamata kepada kami.

Terima kasih Mama Abah untuk kasih sayang.
Baru Angah tau susahnya jadi seorang ibu dan jugak ayah.

Dan terima kasih suami, untuk segala-galanya. :') 

"Terima kasih sayang sebab lahirkan anak untuk abang...." 
*cium dahi*

Sayu sangat rasa hati ni  bila husband cakap macamni pada kite. Harap dengan kelahiran anak kami ni akan jadi pengikat kasih sayang antara kami suami isteri. Cewah. Ayat dah macam mak mak aje. :-P Hihii.

Aleesya Eryna binti Mohammad Noor Irfan.

22 Januari 2014 - 2.57am.
Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar.

Rasa rindu pulak #babyAE tendang tendang dalam perut.

Will always be my favourite!!!

Doakan kebahagiaan kami sekeluarga.
InsyaAllah.

Yang nak datang lawat kite & baby tuh, 
meh lah datang yer.
Hihihi.

Okbai!
Assalamualaikum.
:)

26 comments

Eca Dwinky Asha said...

sayu hati je baca entry sis ne...be a good mommy! :)

husna zahidi said...

selalunya mcm tu lah org yg berpengalaman ckp, bila baby dah keluar je terus rasa sakit yg nak meninggal tu hlg.. :')

tahniah kak!! tumpang happy.. :)
hye si comel aleesya.. ^^V

husna zahidi said...

selalunya mcm tu lah org yg berpengalaman ckp, bila baby dah keluar je terus rasa sakit yg nak meninggal tu hlg.. :')

tahniah kak!! tumpang happy.. :)
hye si comel aleesya.. ^^V

Khaymiza Dalynna Ramzan said...

Congratulation.... wah... nebes bila baca entry ni... huhuhu.... 😆

Pinkyz Ladies said...

sayunya..teringat time kite bersalin dulu.susah sangat..

apa pun, comelnya baby awak.

Cahaya Elmira said...

Mula2 baca kusyuk giler...then ada part klakar...bila smpai kmuncak crita muka serius je bce..tapi bila nak akhir jerr...trus mngalir air mata...sedih sebak smua ada...

Tahniah dear intan...alhmdulillah.selamat melahirkn baby yg sgt2 comel...
selamat berpantang n jge baby baik2 ok..

d0tbl0gsp0td0tk0m said...

alhamdulillah... seme selamat.....


tahniah jadi ibu....

| Gadis Kidal | said...

tahniah intan..sayu bila baca entry intan ni.sebab kita pun tengah tunggu 1st baby ini.tak tahu la mcm ne nati.hope semuanya nati berjalan dengan lancar.

| Gadis Kidal | said...

tahniah intan..sayu bila baca entry intan ni.sebab kita pun tengah tunggu 1st baby ini.tak tahu la mcm ne nati.hope semuanya nati berjalan dengan lancar.

Iqbal Abdullah said...

tahniah Intan dan suami dapat baby girl... moga murah2 rezeki pasni.....!!

De' Nurul said...

Tahniah Intan. How times flies. Dari zaman study kawin dah ada anak.. :) Comel baby AE. Semoga menjadi anak yang solehah ye.

agent hartanah said...

same cam kite rase mase branak sabrina,...sakit x tahu nak gambar...tp kite kene lg lame. 2 hari sakit baru kua baby.pecah air ketuban kol dkt2 11mlm, 6 pg br ley push2...adoyai..mmg jasa ibu x dpt diblas

Fifiey Azmi said...

huwaaaaaaaaa terharuuuuuuu :'))))

nanges ah jap uhuksss

*drama queen* xD

alhamdulillah kak intan, syukur, dan tahniah! <3

olooooo tomeyyyyyyy babyAE :3

kwn sy pun baru dpt anak sedara, 20hb Januari, permpuan jugak. comel gila plusplus!

mmg semua yg lahir bulan januari comel2 eh? ihiks!

be a good mother, kak intan, we'll always pray for you! ^_^

syazrah tarmin said...

sobbbss sobbssss... nangis sekejap.... hahaha.. ase sayu pulak baca entry akak ni... btw.. tahniah akak... baby girl.. comeyyy... aleesya eryna... cantik nama baby... :)

hazlina azmi said...

selamat menjadi mama dik....jemput follow blog saya ye http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

hazlina azmi said...

selamat menjadi mama dik....jemput follow blog saya ye http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

sYaFiNaS said...

intan,tahniah...tomeynya anak kamu...geramnya tengok...doakan cik nat pun cepat2 dapat rezeki ni...amin..

mizz miaizzati said...

tahniah intan...dah lama tak tengok blog ni..dulu selalu tengok blog dari awak bercintan cintu..sampai tunang..kawen..arini tetiba nengok dah ada baby...

Mummy Adriana said...

congrats :) baby Aleesya memang comel..mcm tu la nk jdi ibu, tak semudah yang disangkakan...

dianazlan ♥ said...

Uwaaaa. Kenapa sebak sangat baca entry kak intan. Sis, i follow your story sebelum you kenal husband you. Then, after married, and now you have a baby! Alhamdulillah and tahniah kak. Semoga bahagia ke akhir hayat. amin ;')

Izxa Sofii said...

Tahniah akak! :') sebak je rasa baca entry ni. baby pun comel macam nama dia. huhu. Bestnya rasa :'D semoga baby aleesya eryna sentiasa sihat selalu dan menjadi penyeri hidup ibu ayahnya ^_^ ameen..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. menangis sheila baca entri awak ni. Allahurabbi. Allahuakbar! baby kita dok tendang kat dalam ni... kita takut nak bersalin... huwaaa tapi bersemangat nak jumpa zuriat sendiri. awak, semoga jaga diri selalu ya ~~~

Ayu Zan said...

intan... ayu cadang nak deliver kat hosp sultanah fatimah gak. tapi confuse. ayu dok JB. monthly cekup kat KDesa JB gak. tpi bfore besalin tu kena datang hosp muar ke utk cakap kite nak besalin sana?

Mia Laykha said...

Hi awak kite nanges taw baca experienced awak deliver baby. Kite nk masuk 38minggu ni. Mase 36minggu kena brixton hick tu..mak aihhh sakitnye tak terkate hny airmata blinang tahan sakit..bila g hospital doc kate blh balek n byk kan bjalan sbb da anytime nk delivery. Kite nevez sangat..bila baca awak ni kite da bayangkan ape yg akan jadi dlm labour room nati..

Kenari Putih said...

baca kisah awak ni teringat kisah sy nak bersalin anak pertama duli. saya sama mcm awak.. memag dok menagis saja dlm labour room tu... husband sy pon smp dah tak tau dia nak buat apa... dia suh kita cuba jugak teran bb kluar.. xdpt nk deliver bb secara normal, sbb xpandai teran. last tu ceasar gak..

siti shahidaanis said...

nervous plak rse nak bersalin..tp best bile part yg baby dah kluar tu..smua sakit hilang =)

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13