Saturday, January 25, 2014

.alhamdulillah, syukur... all praise to Allah SWT [part 1]

.

Salam.

Yey! Dah selamat bersalin. Hihiii. Sukenye. Hepi nye. Tak gheti nak describe feeling ni achaner. :') Ok. Kite nak share my very first experience deliver baby. Alhamdulillah. Allah SWT bagi kite peluang untuk rasa feeling mengandung selama 40 minggu 1 hari dan feeling melahirkan baby dalam keadaan NORMAL! BUKAN CZER!!! :')

Meh kite cerita mukadimah dulu ek. Time pregnant ni, kite ada join 2 group dekat FB tentang mommy & mommy to be. Dekat situ, macam macam ilmu kite dapat belajar *clap clap clap* dan ramai kawan kite dapat kenal. So, ramai lah kawan kawan yang pregnant macam kite. Dan due date lebih kurang kite. Dari sehari ke sehari, kite dok counting, tak sabar nak nengok baby sendiri. Orang cakap, tak elok kire hari. Tapi pada kite, tak kisah elok atau tak, yang penting, kite sangat excited nak sambut kelahiran baby kite sendiri. :') Kawan kawan dalam group pun ramai dah bersalin dan post gambar baby masing masing dekat FB. *envy* hihi.

Biasanya, orang akan cakap, mengandung 40 minggu. Sebulan bersamaan dengan 4 minggu. So, secara matematiknya, 9 bulan bersamaan 36 minggu dan 40 minggu tuh dah masuk 10 bulan. Baby boleh dianggap matang pada usia 36minggu. Ramai kawan kawan yang bila dah cukup 36 minggu, dah bersalin. Kakak kite sendirik 38 minggu dah bersalin. Yang kite neh, sampai 40 minggu tak de tanda tanda nak bersalin lagik. (-.-) Baby ni tak tau ke mommy dia excited? (T__T)

Hari hari cakap dengan baby, bila baby nak keluar. Abah dah tak sabar. Mommy dah tak sabar. Hari hari baby tendang perut mommy. Mommy nak jugak rasa tendang perut baby. Eh? :-P Mommy tak sabar nak stay up malam malam jaga baby (-.-) Hihihi. Dan hari hari jugak Mama kite tanye kite, Angah ok ke? Ada rasa sakit sakit tak? Sebab patient Mama dekat klinik tuh, kebanyakkannya semua dah bersalin. Ni anak misi sendiri takde tanda tanda nak bersalin. Huahuahua.

21 January 2014 (Genap 40 weeks)
Kite dok update status kat FB. Cakap bila la baby nak keluar. Bla bla bla. Petang tu, rasa perut ni lain macam. Kite memang kerap sakit perut. Susah nak bery lah, bila dah bery, asek nak bery lah. Orang cakap, kalau asek bery tuh, maknanya dah dekat dah masa nak bersalin. Tapi masalahnya kite dari awal pregnant mengalami masalah tuh. Kihkih.

Comeynyeeeee...

21 January 2014 - 1:00 pm
Tengahari tuh, kite dah cakap dah dengan husband, kite sakit perut. Dia ajak kite pergi hospital. Tapi kite macam, Emm..nanti dulu lah.. Pastu kebetulan, ada kematian dekat area rumah kite ni. Mama pergi melawat. So, nak tunggu Mama balik rumah, baru nak pergi hospital. Kang chacha takde siapa tengok plak. Leceh kalau bawak Chacha pergi hospital sekali.

21 January 2014 - 6:00 pm
Dalam pukul 6 petang tuh, Mama balik. Kite pun terus mandi dan siap siap nak pergi hospital. Beg baby dengan beg kite memang dah standby dah dalam kereta. Lepas salam Mama, cepat cepat masuk kereta dan zupp ke hospital. Tak sempat salam Abah sebab Abah tengah mandi. Memang dah sakit perut sangat. Lain macam rasa dia. Rasa perut mengeras dan dekat bahagian bawah perut tuh, macam kejap kejap sakit. Sakit gile ok.

Actually, kite confused sebenarnya contraction tuh rasa dia macamana. Kalau sakit perut sikit sikit, orang cakap tu pre-contraction atau Braxton Hicks. Tapi kali ni, rasa memang macam contraction sebab sakit dia kejap kejap. Bila sakit, sakit gile. Pastu dia hilang. Pastu sakit balik. Sepanjang perjalanan dari rumah ke hospital, kite memang dok tahan sakit. Bila sakit tu datang, siap boleh nanges sambil genggam tangan husband. :'( 

Bila sampai hospital, kite turun dulu. Husband pergi carik parking. Then, kiteorang sama sama naik lif, kononnya nak pergi direct ke dewan bersalin sebab masa pergi kursus rakan suami, memang doang suruh terus direct ke dewan bersalin tapi kiteorang SESAT! Boleh pulak sesat dalam hospital. Dah lah perut dah sakit. 

Pastu turun balik lif, carik balik dewan bersalin tuh dekat mana. (-.-) Sampai dewan bersalin, register semua, pastu doktor nak check bukaan jalan. Husband tunggu dekat luar. Bila check, baru 3.5cm. Consider 3cm kate doktor. Pastu doktor cakap lagik, kalau dah 4cm, baru dia tolak masuk dalam labour room. So sekarang, check in dekat wad bersalin dulu. 

21 January 2014 - 8:00 pm
Lepas kite dah dapat katil, kite cakap dengan husband, kite lapar sangat. Dia tanya nak makan ape, kite cakap apape pun takpe. Roti pun cukup lah. Tak lalu nak makan benda lain. So, dia belikan kite roti dekat kedai dekat hospital tuh. Kite cakap dengan dia, jangan balik rumah. Tunggu kite. Kite tanya dia, Sayang rasa kite bersalin malam ni ke esok? Then dia cakap, Abang rasa esok. Dalam pukul 2 atau 3 pagi. 

Lepas tu, kite suruh dia pergi makan. Lagipun waktu melawat dah habis. Masa tuh dah pukul 8 malam. Jap jap kite whatsapp dia, cakap kite sakit. Sakit gile. Guling guling atas katil tuh tahan sakit. Sambil whatsapp dengan husband, whatsapp jugak dengan BFF dekat dalam group. Then husband suruh cakap dengan nurse. Tapi bila cakap dekat nurse, nurse cakap.. "Kite tak boleh nak check selalu sebab takut nanti kena infection." So, kite pun pasrah dan terus menangis atas katil menahan sakit... Wuaaaaaaaaaa..

To be continue........

15 comments

mirah's said...

suspen je. hihi

wahh, da bsalin. taniah kak. nk tgk baby :)

fasham said...

sis tahniah dah baca kat fb ..tp x sempat nak wishes...congratulation..^_^

cik elly said...

kak intan dapat bby girl ek ? aleesyaeryna kan ? tengok ketagori tu ade tulis nama tu !

tahniah sis, selamat berpantang :)

NinaAz said...

seronoknyaaaaaa.Alhamdulillah. doakan nina yeaaa. supaya normal jugakkk. dipermudahkan segala urusan :)

syafiqah alyaa said...

tahniah..doakan kite jugak :'(

Era said...

Cepat sambung pls!

Linda said...

Tahniahhh...;)

Fiza Kushina said...

Tahniah intan. Akak silent reader jer. Hehe. Due 28/5 nnt insyaallah

adnil linda said...

Yeay..kak intan da berslin...semuga berjaya stay up mlm2 ye...hihihi

Zila Zainal said...

tahniah intannn. wahh lama tak blogwalk, rupanya dah jadik mommy budak tecit nih. all the best ya.. jaga baby elok2.. malam2 tu kalau tak leh tido kena jaga baby, buat la entry baru k hehehe.. hugs n kisses utk baby!

Pinkyz Ladies said...

tahniah...

wan norulkhamisa said...

Tahniah Intan..akhirnye selamat juga...lelaki pompuan ni..

husna zahidi said...

suka baca pengalaman pertama mcm ni..nervous je menanti kan kak intan??

ms nolie said...

tahniah..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. nervous sheila baca ni.. adehh. ehh lupa nak beritahu sheila masukkan blog awak dalam bloglist preggymom 2014. sheila suka baca pengalaman orang mengandung dan bersalin. nak cedok ilmu sebelum masuk labour room ~~~

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13