Monday, December 23, 2013

.Permohonan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M 3.0)

.

Salam.


Berita baik untuk semua rakyat Malaysia. Cewah. Tak kira lah anda pembangkang atau penyokong kerajaan, mari lah kita sama sama isi borang permohonan BR1M ni hari ini! Dah boleh start mendaftar hari ini, 23 Disember 2013. Online saje yerr... . ;)

Macam tahun lepas, kite tak dapat isi sebab still dalam golongan student. Dapat baucer buku saje. (-.-") Habiskan baucer buku dekat Popular pastu beli cekelet cekelet yang ada dekat kaunter bayar kedai buku Popular tuh aje. HAHA

Alhamdulillah, tahun ni dapat RM650 sebab dah kahwin! Hureyyyy~ Kalau dulu, yang dah kahwin dpaat RM500 je. Ada pertambahan RM150. Ok lah tuh kan? Yang bujang dulu dapat RM250 sekarang dapat RM300. Hihihi. 

Bujang = RM300
Berkahwin dan pendapatan keluarga RM 3000 kebawah = RM650 + caruman i-BR1M RM50 = RM700
Berkahwin dan pendapatan keluarga antara RM3000 - RM4000 = RM450 + caruman i-BR1M RM50 = RM500

Ok! Caruman i-BR1M tu adalah Insuran Takaful Berkelompok Rakyat 1Malaysia. Sumber SINI.

Ni syarat2 memohon...

• Syarat kelayakan permohonan BR1M 2014:
(i) Warganegara Malaysia
(ii) Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada isi rumah / ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan isi rumah RM4,000 dan ke bawah
(iii) Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM4,000 dan ke bawah 
(iv) Bujang yang berumur 21 tahun dan ke atas dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah
• Sila kemukakan salinan:
(i) MyKad bagi pemohon; dan
(ii) MyKad/MyPR/Pasport bagi suami / isteri (jika berkenaan)

• Semakan kelayakan dengan agensi / sumber lain adalah tertakluk pada ketetapan Kementerian Kewangan Malaysia.
• Penerima Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) tidak layak memohon BR1M 2014

Bagi sesiapa yang belum mendaftar,
boleh daftar dekat link bawah ni/




Selamat memohon ! ^_^

4 comments

Cik Jelita said...

mih3...macam mana nak tukar status kepada berkahwin? kemaskini tu ada utk alamat, no tel n lain2. tak de pulak nak edit status berkahwin.hew

Iqbal Abdullah said...

untungla dapat BRIM... kiter tak layak pun..huhuh

intanurulfateha said...

@Cik Jelita

kite buat permohonan baru.. hihi sbb dlu student kan..

intanurulfateha said...

@Iqbal Abdullah

alhamdulillah ;)

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13