Wednesday, December 18, 2013

.doakan yang baik baik saja ye :')

.

Salam.


Fikir banyak kali nak share cerita ni. Hmm share jer lah. Mana tau, ada yang sama kes dengan kite. :') Dan of cos cerita ni pasal my pregnancy.... Before tuh, nak cakap yang kite dah 35 weeks pregnant dan ada lebih kurang 5 weeks to go. InsyaAllah...

Isnin lepas, kite ada appointment dengan Jabatan Orthopedic, regarding kes kite yang kite cerita dekat ENTRY NI harituh. 

So dalam pukul 9 pagi tuh, kite dengan Ipang dah pergi Jabatan Orthopedic, Hospital Pakar Sultanah Fatimah atau Hospital Muar. Sampai sampai jer, pergi register dulu, tunjuk surat yang Klinik O & G bagi, then dapat no giliran dan mari lah start menunggu dalam kebosanan. Adalah dekat sejam lebih tunggu sebab ramaiiiiii sangat kat tempat ortho tuh. Dengan yang patah kaki, patah tangan, eksiden. Haish, macam macam kes la yang berkaitan dengan ortho.

Tunggu punya tunggu, giliran kite pong sampai. Macam biasa, Mama mesti ikut masuk bilik doktor untuk memudahkan kite nak explain masalah kite dekat doktor ittewwww. Huehue. Lepas explain masalah problem yang melanda, dan doktor himself suggest kite go for czer. Hmm~~ And I personally pon kalau disuruh buat keputusan tanpa nasihat doktor, will go for CZER.

Ramai tanya. 
TAK NAK CUBA UNTUK NORMAL DELIVERY KER? Nanti susah nak jaga masa pantang. Bla bla bla. Dan banyak lagik masalah yang mungkin akan timbul selepas Czer. :'(

Ok. Let me explain this. 

Kalau kite takde apape masalah, memang I'll go for normal delivery. Tapi kite memang tak boleh untuk bersalin normal. Kite kan ada masalah kaki yang tak kuat. Sejak lahir lagik. Dah pernah cerita dekat entry INI. Tapi tak pe lah. Cerita lagik. Masalah ni berpunca dari sistem saraf. Dari otak. Kaki kiri tak kuat. Anggota badan sebelah kiri kecik dan tak kuat sangat. Even kalau suruh kite genggam tangan korang kalau guna tangan kiri kite ni pun, korang takkan rasa sakit. Sebab memang lemah. :'( Kite bukannya eksiden ke apa. Memang problem ni dari kecik lagik, sejak lahir. Ada masalah dengan sistem sarah yang menyebabkan anggota badan kite lemah. BEnda ni melibatkan sistem saraf. Bukan dekat kaki je. Tapi seluruh badan. 

It's hard to explain.. Susah kalau tak de orang depan mata untuk menunjukkan kesakitan yang melanda. (T__T) Sebab benda ni, kite yang rasa. Nak jalan pun tak kuat. Hukhuk. Dan doktor dekat ortho tuh sendirik cakap, dia kata, ada risiko. Dan dia sendiri cakap, kalau dia, dia akan go for czer. Hospital yang kite refer ni adalah hospital kerajaan. Bukannya swasta. Kalau swasta, memang dia akan senang senang cakap suruh czer sebab nak kaut keuntungan. Kalau kerajaan, berapa sangat lah kena bayar... 

Orang boleh cakap, tapi mereka tak rasa. Memang boleh cuba untuk normal. Memang boleh cuba. TAPI RISIKO TINGGI dan siapa nak tanggung kalau cubaan itu gagal? And this is my very first pregnancy. Penat mengandung 9 bulan, kalau jadik apa-apa dekat baby kite macamaneeeeeeeeeeeeeeee???????? :'(

Even orang normal yang takde apa-apa sakit pun boleh gagal untuk bersalin normal, lagik lah orang yang ada masalah macam kite. Ada jugak 2-3 orang kawan yang try untuk normal delivery but end up with emergency czer. Kite tak nak lah macam tuh. Doktor Ortho cakap, zaman sekarang ni, kite diberi pilihan. Bukan doktor yang tentukan. So, kite pilih untuk ELECTIVE CZER dan bukannya emergency czer.

Malam tadik dah nanges, sampai mengigau-ngigau hasben kite cakap. Kite dok sebut sebut.. "Kite takot..kite takot.." time kite tidur tuh. Sebab sebelum tidur, dah bincang dengan hasben pasal hal ni. Dia cakap, pedulikan cakap orang lain. Kite takut nak bersalin. :'( Rasa macam diri ni dah tak kuat. Tangan dah start bengkak. Kaki pun sama. Mungkin sebab kaki nak tahan beban badan yang semakin membesar. Bayangkan dulu berat kite tak cecah pon 40 kg. Sekarang dah 50.2 kg. Could you imagine? Dah la kaki kite memang tak kuat, bila pregnant, memang lah bertambah tambah lemau. Nasib baik hasben kite setiap malam tolong urut kaki kite. Terima kasih hasben. Tak pernah nak merungut. I love you so much. Lillahi Taala. :')

Ok. InsyaAllah 27 Dec ni ada appointment dengan Klinik O&G. Nak bagi doang surat yang doc ortho tuh bagi untuk sokong pilihan kite untuk czer. InsyaAllah. Doc Ortho cakap, dia cuma boleh bagi advice, keputusan kite yang pilih. So, I'll choose for elective czer. Mama pun sokong. Husband pun sama. Thanks sebab faham keadaan kesihatan kite. :')

Kite tak tau bile kite akan bersalin sebab biasanya kalau czer, hospital akan bagi tarikh. Kalau dekat private, mungkin boleh pilih tarikh. Kalau government, dia tengok kekosongan. Kata doc ortho, biasanya 38weeks atau 39weeks which are 7 January or 14 January. (EDD 21 January)

Korang, doakan yang baik baik sahaja yer.. :')

35weeks.
And 5 weeks to go. 
InsyaAllah.

14 comments

C i k R e n e x said...

be strongg sis intan..
inshaAllah semuanya akan selamat..
semoga dipermudahkan segalanya.

shafika fieka said...

first time comment kt cni.b4 ni suke bace blog intan..xpe intan xkesah la care mane pon yg penting ibu n baby selamat & sihat.Nway pika pon czer..poor progress sedey niat nk normal tp ape daya Allah s.w.t lg tahu mane yg terbaik utk kite kn..=)

mirah & isyam said...

moge dprmudahkan sume nye kak intan :)

cik hani said...

Intan.
Kuatkn semangat dan saya doakn semua bjln lncr dan xde mslh.
Sekurang-kurangnya intan dapat jugak rasa pengalaman mengandung dan bersalin walaupun xdpt lahirkn secara normal. Semoga dipelihara segalanya

Cik Jelita said...

all the best intan.mudah-mudahan mummy n baby selamat.bayangkan baby yang comel je k, jgn takut2.kite pun nervous tau pikir nak bersalin nanti.tp just percaya Allah ada dan baby jer. =)

cikpia said...

kudutttttt!!! pedulikkan kata2 orang..... bukannya orang2 yang berkata2 tu akan bayar ko nyer bil spital ke, tolong ko teran time ko nak beranak ke apa ke...... tak membawa pekdah pun.

kalau czer yang terbaik then go for it. lagipun kalau anak ko dah besar panjang dah berjaya, cara dia diberanakkan takkan jadik isu pun. ko penah dengar orang tanya TUN M DULU MAK DIA BRANAK NORMAL KE CZER EK? hehe.... all the best sist!!!

Liyana Azhar said...

kak intan. semoga urusan bersalin dipermudahkan.. be strongg :)

ninie_azriena said...

akakkkkk..menangis kita baca tau..meh nak cubit akak sebab buat kita sedih.. =( kita setuju dgn doktor, better akak buat czer..jgn dengar cakap org tapi utamakan keselamatan akak dan baby dulu tauuuuu...

seriously, abg ipan mmg suami yg baik, akak beruntung..jadi akak kena tunjuka kat abg ipan yg akak kuat semangat dan mampu lahirkan zuriat akak yang pertama ni dengan selamat dengan izin ALLAH..

kita sentiasa ikuti perkembangan akak and baby, kita doakan akak and baby selamat..amin..

btw, czer or normal, hanya mereka yg dah rasa pengalaman bersalin tu tau apa rasanya kak..so please tau, takmo takmo takmo dengar cakap org.. =)

kita syg akak, dah anggao akak macam akak sendiri tau..muah muah muahhh =D *abg ipan jgn jeles kita pinjam akak kejap* hihi..=P

dear future baby, kita tak sabar nak tengok awak, awak jgn nakal2 tau dalam perut mama tu,behave very well..may ALLAH protect you and your mom =) amin..

LOTS OF LOVE - ninie =)

NOR FADHILLAH Luawi said...

@ninie_azriena

Ermmm br nk tny cm ne nt ko deliver... aku igt lg ko pnh cite klu ko ngandung suatu hr nt doc suggest ko utk czer.... ok je... jg pk bkn2.. =)

Soh ipan doa byk2 utk wife n ank dia... n jg ko elok2...

sharamli said...

maksu doakan yang baik baik. Insyaallah selamat lak intan and baby. Jaga diri bebaik tau.

Fifiey Azmi said...

kak intan! stay strong okayyy :3

saya suka baca pasal pregnancy akak sebab saya bercita2 nak jadi doktor O&G nanti, nak ambik bidang tu bila dh dapat result SPM nanti u.u

*eh tetiba cerita kat sini pulak hehehhe

btw, kak intan nampak comel bila dah berisi, seriyes comel, rasa nak cubit jer xD

all the best ye kak intan! ^_^

Miss Eyqa said...

Sabar tau kak intan....Sume tue nikmat tuk kita kak....Ramai ag wanita nak rasa nikmat ngandung tapi tak dapat.....Insyaallah akak n baby akan selamat....Take care k....Nnti klu dah masuk 9 bulan hati2 k....Sebab klubaby dah tak sabar nak kuar dea tak tunggu cukup 10 bulan pon...

hanis aleeya aka gadis sepi said...

Takpe la kalau doktor sndiri yg suggest. Better be safe than sorry kan? Lgpun skrg ni zaman dh maju. Mmg org kata czer susah jaga apa semua. Tp different ppl kan lain diorang punya pengalaman. Ada yg czer, lepas seminggu dh boleh aktif mcm sebelum pregnant. Mak nis pun lepas bersalin yg bongsu hari tu ada buat operate utk tutup fallopian tube. Xsama la dgn czer. Mungkin luka kecik sikit. Tp tgk progress mak, ok je. Dalam umur 42 dgn 10 anak, 2-3 minggu pantang dh ok.

Kak intan muda lg. Baru 27 je kan? InsyaAllah xde apa2 tu :)

Ira Aziz said...

Accidently tbaca.hehe.be strong dear.n if mmg rs lebih yakin dgn czer just do it.yg penting mommy n baby selamat..doa byk2 tenangkn ati.1st baby mmg kan rs mcm2 perasaan.just pk nk kuarkn bby n xsabar nk peluk bby sndiri.insyaallah smp masa akan dpermudahkn.gudluck :')

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13