Monday, October 21, 2013

.ultrasound 4d done for #irfanintanJR

.

Salam.


Yeyyy! Akhirnya dah selamat dah scan 4d untuk baby kiteeeeeeeeeee. Heeee. Memula tuh kan, macam tak tau nak scan kat mana. Bila kite dok google, kat area Muar neh, macam cuma ada satu tempat jer yang boleh scan 3d/4d iaitu Tey Maternity Specialist.

Tey Maternity Specialist neh dekat sebelah Wetex Parade. Kite try call Tey Maternity Specialist tuh. Pastu receptionist dia yang angkat, orang chinese. Tengok nama klinik pun dah tau chinese punya. Kite tanya la, rate untuk scan berapa. Ye lah, cuak lah jugak bila main langgar jer masuk klinik tuh, japgi doang charge mahal. Wuu. (T__T)

Pastu rasa dia pun macam tak berapa mesra nak jawap soalan soalan kite. Hmm. Mungkin memang cara dia kot. Bila kite tanya harga, dia cakap, "Selepas buat ultrasound, baru tau harga." Hmmmmmm... Kang dia charge banyak kang, mana haku nak cekau duit. Isk. Nama pun specialist, mesti dia mark up harga punya. Huwaa. Tapi kite pernah terbaca dekat satu blog tuh, kakak tuh buat ultrasound, kena RM120. Ok lah jugak. Masih under budget. (Tapi kalau dapat lagik murah lagik best!)

Pastu masa kite balik rumah mertua dekat Melaka weekend lepas, Makteh hasben kite pun ada sekali. Pastu dia bagitau, dia pernah buat ultrasound 4d dekat Equine Park Seri Kembangan. Nama klinik tuh, Klinik Jameaton. Makteh cakap, dia buat cuma RM 100 jer. Tapi tuh dulu lah. Skang anak dia pun dah besar. Mana lah tau kot kot harga pun dah naik. Sesiapa yang nak duduk area Lembah Klang yang nak buat ultrasound boleh try buat dekat Klinik tu. Ni LINK BLOG dia. Korang pun boleh try google pasal Klinik ni. Ramai orang buat review pasal klinik neh. Kite tak call pun klinik tuh. Just baca review kat blog jer.

Pastu masa kite balik JB bebaru neh, kawan blog kite, Cik Pia tetiba sms kite. Ntah ape mimpi dia ntah. :-P Dia cakap, ada seorang kawan dia suggest, kalau nak buat ultrasound, buat dekat Klinik Dr. Anis dekat area Kempas, JB. Murah. Harga RM 100 jer. Heee. Pastu terus zupppppppp kite google pasal Klinik Dr. Anis tuh. Dannn jumpa Facebook Klinik Dr. Anis dia ! Yeyy! Kite terus PM Dr. Anis. Laju je dia reply. Hmm. Servis yang baik! ;-)

Masa kite sampai klinik, hujan gerimis. 
Excited nak buat ultrasound 4d!

So semalam, decide nak pergi klinik tuh sebelum balik Muar. Ye lah, dah alang alang dekat JB, buat lah sekali. Kite call dulu sebelum nak datang. Masa kite call tuh, dalam pukul 3.30 pm. Dia suruh datang pukul 4petang - 9 malam sebab hari Ahad, klinik memang bukak pukul 4 petang. Dia suruh datang jer, tak payah buat appointment.

Tapi kite sampai dalam pukul 6 petang. Heee. Sampai sampai jer, terus teruja nengok Klinik Dr. Anis neh. Everything in pink ! I loikeeeeeeeeee... Dah macam pergi Baskin Robin dah. Hihihi.

Ni kaunter pendaftaran.

Masa nak daftar tuh, nurse kat situ mintak IC kite. Pastu suruh kite isi satu form. Lepas isi form tuh, dia cakap nak amek gambar kite. (-,-") Haha. Maybe untuk letak dekat info kite kot. Memang canggih lah. Teruja jap. Haha. Masa kite sampai tuh, ramai jugak ibu mengandung. Lameeeeeeeeeeeeeee sangat tunggu turn kite. Sejam lebih jugak lah. (T__T) Tapi kite tengok, patient yang kat situ, semua sabar menunggu. Dalam hati kite cakap, kenapa doang sanggup tunggu ek? Ada dalam 5-6 orang patient sebelum kite. 

Ni bukan hari kejadian. Ni kite amek dari FB Klinik Dr. Anis.

Pastu bila sampai giliran kite, kite masuk lah dalam bilik Dr. Anis tuh. Husband pon boleh masuk sekali. Tu yang best tuh. Kalau kat gomen, tak boleh masuk kot. (Rasanya lah tapi). Bila dah masuk dalam bilik tuh, nurse suruh kite get ready atas katil. Pastu dia letak gel dekat perut untuk proses ultrasound. 

Pastu Dr. Anis pun sampai... Dia terus start scan.. Heeeeeee. Masa dia scan tuh kan, Ipang dah macam teruja. Dia pun berdiri dekat sebelah doktor, nak tengok dengan lebih jelas gambar baby kami dekat screen monitor tu. ;-)

Keadaan dalam bilik. 
Kat katil tuh lah kite kena baring.


Lama jugak time scan tuh sebab baby kite pemalu. HAHA. Dia tutup muka dia. Baby macam tengah sujud. Sebab masa tuh pun dah maghrib. (Oh ye. Klinik Dr. Anis ada surau. Agak agak tak sempat solat dekat rumah, boleh solat dengan sini.). Lama jugak lah nak tunggu baby alihkan tangan dan tunjukkan muka dia.

Kite dah sedih dah memula. Cakap dalam hati, "Takde rezki nak tengok muka baby agaknya." Pastu kan, tetiba Dr. Anis cakap, "Sabar, jangan risau. Baby ni kadang kadang amek masa sikit. Cuba pusing sebelah kanan." Pastu baby tak mau jugak alih tangan. Pastu dia dok main main tali pusat. Gggr. Tumbuk jugak budak kecit neh. HAHA. 

Tangan dengan kaki buat gaya tomoi, sama lah macam bapak dia tuh. Suka buat gaya tomoi. Pening kepala kite nengok. Selalu gaduh dengan Ipang sebab dia suka buat gaya tomoi sambil gerakkan badan! Kite tak sukaaaaaaaaaaa sangat sebab pening kepala tengok dia bergoyang goyang. Haha.

Pastu bila baby tak alih tangan jugak, Dr. Anis suruh kite pusingkan badan sikit ke sebelah kiri pulak. Then tak alih jugak. Pusing kanan balik. Heee. Lama jugak lah. Dekat sejam lebih! Last last baby alihkan tangan jugak. Yeyyy! Dapat nengok muka baby mamidedi. Heeee. 

Mulut ternganga time tidur. Dr. Anis siap tanya, "Ikut siapa lah agaknya tu ek." Haish. Malu jer. Haha. Nampak sangat mommy dia neh tidur mulut nganga. HAHA. Kadang kadang je lah woi! Haha. Comey jer nengok. Macam magik! Bila nengok ada baby dalam perut. Subhanallah...

Terima kasih sesangat dekat Dr. Anis yang sabar sesangat tunggu baby tunjuk muka. Dia bukan jenis doktor yang makan duit patient jer. Kite pernah baca certain blog yang baby tak tunjuk muka time scan 4d. Rugi je kan, bayar mahal tapi tak dapat tengok pulak kan.Walaupun cuma RM100. RM100 pun bernilai untuk bakal-mommy-yang-dah-benti-kerja neh. Wuuu~

Oh yer. Gender baby kite pun dah dapat tengok! Jelas. Terang dan nyata. Dr. Anis confirmed 99%. Wowwiiiii. Pasni dah tak payah nak susah susah shopping barang baby lagik! ;-) Alhamdulillah. Semuanya baik baik sahaja. :') Mulut, tangan, kaki, mata, hidung. Comey je nengok. Tengok dan dengar jantung dia berdegup. Laju! Dr. Anis cakap, baby memang jantung berdegup laju sikit.

Time scan tuh, Dr. Anis cerita, dia pernah dapat kes yang time scan, nampak mulut baby sumbing. :'( Sedihnya. Kesian sangat. Kata Dr. Anis, dah bersalin, baru boleh operate. Oh ye. Ada tips untuk mengelakkan bayi sumbing. DON'T SKIP untuk makan Asid Folic! Sebab akak kite dan sorang member kite pesan, asid folic neh bagus untuk mengelakkan sumbing dan kecacatan tulang belakang. Kite cuma berusaha, Allah SWT yang menentukan. Dah buat yang terbaik untuk baby. Yang lain, terserah pada ketentuan Allah SWT. 

Kite tanya Dr. Anis, apa beza antara 3d dan 4d. Pastu Dr. Anis cakap, 3d tu image, yang 4d tuh video. Hihii. Baru ku tahu perbezaan antara 3d dan 4d. Heeeeee. 

Kite dapat dalam 69 keping gambar baby 3d baby dan 26 video 4d baby. Semuanya Dr. Anis burn-kan dalam CD. Pastu dia suggest-kan kite untuk makan NeuroGainPB, untuk otak baby. Harga cuma RM55 jer. Kite tanya Ipang, boleh tak. Dia cakap, beli lah. InsyaAllah, nanti dapat anak yang bijak. ^_^ Kalau mommy dia belajar sampai degree, baby kena sampai Master atau PHD. Kalau Abah dia boleh belayar kapal sampai Europe dan Jepun, baby pon boleh further study or kerja dekat sana jugak. insyaAllah. :')

Comeykan bungkusan ubat. Hihi.

Sehari makan sebiji (dalam bentuk kapsul)

Ok! Sesiapa yang nak try buat ultrasound dekat sini, boleh contact Dr. Anis yekkk. HIGHLY RECOMMENDED. Dr. Anis ni muda, cantik, baik, mesra. Bestttt sangat! Since kite neh pon orang Melayu dan Islam, baik pergi klinik ni kan. Doktor pun perempuan. Tak malu sangat. ;-)

Dekat bawah ni, kite bagi details klinik dia ek.

Klinik Dr. Anis adalah sebuah klinik perubatan utk seisi keluarga. Diuruskan oleh Dr. Anis Nazahiyah Ismail (MBBS, West Australia), telah mula beroperasi pada September 2012.

Klinik Dr Anis.
25G, Jalan Kempas Utama 1/2,
Taman Kempas Utama,
81300 Johor Bahru.
07-5545231

Mon - Fri: 09:00 - 15:30, 17:30 - 21:00
Sun: 16:00 - 21:00

Harga ?
- Usg 3d/4D
- Consultation 
- Printed report 
- Canon printed photo
- Cd (video baby) 
RM 100 sahaja! 
.
.
.
.
.
.
.
.

Tadaaaaaaaaaaaa...
Tunjuk tepi je lah dulu.

Comey tak shayeeee?
Agak agak ikut muka Mommy ke Abah dia?
(^__^)

Gambar lain tunggu time kite dah selamat deliver nanti.
InsyaAllah.

Doakan baby kite sihat walafiat yer sampai kite selamat deliver.

Mamidedi love you.
#irfanintanJR <3

11 comments

Ayu Zan said...

intan org muar ke? btw, ayu dgr mmber citer.. tey maternity tu mmg mahal..lgpun better cari yg muslimah kan..

intanurulfateha said...

@Ayu Zan

yupp.. betul tu. better carik yg islam kan? ;)

yer, kite mmg org muar ^_^

husna zahidi said...

woahh..mesti dah taw gender kan??
husna nak lelaki taw kak intan..=P

take care!! ;)

intanurulfateha said...

@husna zahidi

haha amboi ! heee. doakan kami sehat ye :)

cimi said...

Doakan intan selamat baby pon selamat. Aminnnn! Nanti kita bole datang muar lagi. :D

DYatie said...

Wow! Pakej dia bagus sgt n murah sgt. Kte dlu buat 3d jek pstu dpt gambo jek sekeping. Huuu. Semoga sihat keduanya, dipermudahkan n selamat keduanya intan.

Booty Martinez said...

ala intang ni, mana nak teka nmpk tepi jek...

tp mesti gegirl..hikhik

Booty Martinez said...

ala intang ni...mana nak cam muka sape klu dr tepi..hehe

tp mesti gegirl..kalau geigrl ikut muka ipang la...

http://sekilass.com

Mama Sihat said...

Slm...doc Anis burn kat cd dlm format ape ye? .4dv ke? Sy dpt the same thing from other clinic, tp sedeynye cd tu tak bleh nak buka pon....huwaaa...

Mama Sihat said...

Slm...file yg dr anis burn kat cd format die .4dv ke? Boleh play ke? Sy ad dpt jugak tp mlgnya cd tu tak bleh nak buka....unknown file format..huwaa

intanurulfateha said...

@Mama Sihat

x prasan format ape. tp bole play dkt pc n dvd. awak try play ktne? kalau x bole play, dtg la balik klinik dia. syg la camtu x dpt tgk..

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13