Wednesday, October 23, 2013

.kena paksa minum air gula, apa rasa dia?

.

Salam.


Kite tak ingat masa minggu ke berapa, (malas nak recall balik hehe), kite kena minum air gula walaupun terpaksa. Mungkin ramai tak tau, kenapa pompuan pregnant kena minum air gula. Ok! Meh kite bagitau sebabnya. :-D

Masa awal awal buat buku pink dekat Klinik Kesihatan (KK), nurse tanya kite, mak ayah ada sakit kencing manis tak? Bila fikir sedalam dalamnya, Mama kite takde, Abah je ade. So, nurse tuh tick-kan lah column diabetis. Sebab, kalau ada family yang ada diabetis, kemungkinan kite pon ada diabetis jugak.

Alaa..kite tak tau nak explain macam mana. Kang memandai kang, salah info, mati kite. Hihi. Ni kite dah tolong carik info untuk korang baca. 

*artikel asal dekat SINI*

Nurse suruh kite puasa start pukul 10 malam, tapi masa pukul 10 malam tuh, kite still dekat Melaka, sebab siang tu ikut husband pergi kerja. Pastu drag masa sampai ke malam. Pukul 10 malam tuh tengah makan nasik lemak ayam + roti telur lagik. Gila banyak budak Intang neh makan. (-.-") Dah lah 2-3 hari sebelum tuh, kite banyak melantak cheese tart. Memang kompem banyak gula dalam badan. *nanges*

Sampai  rumah kite (dekat Muar) dalam pukul 12 malam. Masa tuh dah cakap dengan husband kite dah, yang kite kena puasa sebab esok pagi kul 8 pagi, kena pergi klinik. Kena minum air gula. Sebelum tidur, kite minum air oksigen kampeni husband dan makan beberapa biji vitamin untuk baby seperti biasa (Asid folic, B-Complex, dll).

Bangun pagi, macam malas jer nak pergi klinik. Malas malas pon, tetap kena pergi jugak sebab benda ni penting untuk kite dan baby. Kite pergi klinik dalam pukul 9.15 pagi. Pastu start minum air gula pukul 9.30 pagi. Satu gelas air gula pekat kena minum ok!

Rasa air gula dia macam ubat sket sket. Tak sama dengan air gula dekat rumah. Nurse buatkan air tuh suam suam jer. Minum seteguk, tarik nafas. Minum 2-3 teguk, tarik lagi nafas. Seksa ok. (T__T) Kata kawan kite, ada certain klinik yang air gula dia ada perisa. Blackcurrant lah, rebina lah, apa la. Ah tak kisah lah. Yang penting, tetap tak sedap! Haha.

Lepas setel minum air gula, nurse bagi balik rumah. Nurse cakap, "Angah, nanti datang balik lepas 2 jam eh. Kau jangan makan. Tidur jer tau. Rehat." Cuba bayangkan, dengan perut kosong, tak makan apa-apa, terus kena minum air gula. Dah lah kite skang ni jenis tak boleh kalau tak makan pagi. (T__T) Nasib baik husband kite tak kerja pagi tuh, dia mintak excuse sebab nak hantar kite pergi klinik. Alaa..lagi pun kerja sendiri, apa ada hal. :-P

Sebelum balik tuh, kite tanya Mama (Mama nurse dekat klinik yang sama), boleh tak nak minum air sikit? Seteguk dua jadik lah. Nak hilangkan sikit rasa mual. Then Mama cakap boleh, tapi sikit je lah. So, bila balik rumah jer, terus teguk air oksigen 2 teguk. Serius, tak tipu. Cuma 2 teguk je. Kite tak nak tipu tipu sebab nanti mempengaruhi bacaan air gula kite. Kite just nak hilangkan rasa gula yang melekat dekat tekak. Huehue. 

Bila sampai rumah, kite nak tidur. Tapi tak boleh. Bila baring je, rasa nak muntah. Nurse cakap, kalau muntah, kena repeat balik minum segelas air. Gila kau? Dah lah seksa. Pastu kalau bacaan tak ok, kena repeat minum jugak. Kite mengantuk gila la. Nasib baik husband tak kacau kite. Kite cakap dengan dia, kite nak rehat dekat bilik. Sian dia kena lepak tengok TV sorang sorang. Kite memang tak boleh diganggu langsung. HAHA. Macam apa sangat lah. Padahal minum air gula je pun. Tapi korang tak minum, korang tak tau cemane. :'(

Last last, kite tertidur jugak. Tuh pun, tidur sambil duduk dekat kepala katil. Nak baring memang tak boleh lah. Zzzzz. Oh yer. Lupa nak cakap. Sebelum kena minum air gula mula mula tadi, kena amek darah dulu. Selepas 2 jam, datang balik klinik, nurse akan amek bacaan lagik sekali. Nak buat comparison. So nanti baru dapat tau kandungan gula dalam badan tinggi atau rendah.

Selepas 2 jam, kite terus ajak Ipang pergi klinik semula. Amek darah. Then tangan kite dah sejuk sejuk dah. Lapar wehh. Dah la kena puasa, kena minum air gula, kena cucuk amek darah semua. (T__T) Lepas setel semua, terus ajak Ipang breakfast, makan bihun sup. Hihii. 

Bacaan gula dalam darah tuh tak dapat time hari tu. Dapat hari lain. Memandangkan Mama nurse dekat situ, Mama cakap, tak payah datang klinik lagik. Nanti Mama nengokkan bacaan dia. Beberapa hari selepas hari kejadian, keputusan air gula dah dapat.. Dan Mama kata....

Alhamdulillah, bacaan kite normal ! 

Wowwiiiiiii.
Sangat terkejut ok!!!!!!!! 

Kakak kite dulu siap kena repeat minum air gula. Sebab dia kantoi makan Secret Recipe beberapa hari sebelum minum air gula. Kite tak sangka kite lepas sebab kite dengan kakak kite, kite lagik super kuat makan benda manis. Hihii. Semalam, kite check up untuk yang ke 27weeks. Nurse pun cakap, bacaan kite normal. ^_^ Kite tanya dia, kena repeat minum air gula lagik tak? Dia cakap, dah tak payah. Hureyyyyy!!

Rahsia kite? Minum lah air oksigen. Hihii. Air oksigen ni tak sama dengan air R.O atau air mineral biasa. Memang dalam air dah ada oksigen tapi air ni ada tambahan oksigen lagik. Serius kite tak sangka bacaan kite boleh normal. Sebab kite ni jenis suka makan benda manis manis. Haha.

*nyummy*

Ayah mertua kite pergi haji. Sepanjang dia dekat Mekah, dia keep remind husband kite supaya suruh kite minum air oksigen untuk perkembangan baby dalam perut. :-) Kite memang consume air ni. Setiap hari minum. Kite dah jarang minum air masak atau air mineral biasa. Air ni lebih halus kandungan dia. Bila masuk dalam tekak, smooth jer. 

Air minuman Okxygen kini menjadi alternatif kepada bekalan oksigen untuk tubuh badan anda, dan ia diperakui menepati piawaian dan nutrisi antarabangsa. Ini kerana teknologi yang boleh menghasilkan air yang mempunyai oksigen yang terlarut dan stabil pada tahap yang lebih tinggi berbanding air minuman lain di dunia. Air ini amat tulen dengan kurang daripada 2ppm di mana hasilnya ialah air yang nyata halus dan sungguh menyegarkan selain rasa yang menakjubkan.

Ok. Untuk info lanjut tentang air oksigen, boleh KLIK SINI. Atau boleh contact/whatsapp husband kite untuk keterangan lanjut. 019-7799198 (Irfan) WOI, NI LAKI ORANG. JANGAN NAK MENGGATAL. *amaran berbentuk nasihat hihihi* Kalau segan, contact kite pon boleh. 012-7186471 (Intan)

Kite saja nak share benda best untuk kawan kawan semua. Tanak korang terseksa kena minum air gula sampai berkali kali. Hihiii. ^_^

Ok bai!


11 comments

::Em Hej:: said...

Salam intan,

kat mane nak dapat kan air ni eh? ai pun memang kuat makan dan minum bende manis..takut jugak kalau ade kencing manis..huhu..

da la ai jenis yang tak pernah minum air mineral -.-' so sekarang memang takut la kalau g check up bulan dpn kene minum air gula pulak...


thanks

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Hahah tak boleh blah amaran laki orang tu..huhu jaga kesihatan Kak Intan, Shakira doakan akak baik2 saja..

Entry Terbaru : My Baby Girl

ika zulkefli said...

tak pernah lg minum air gula. tak masuk tekak la kalau air gula sje..Lgi-2 yg klinik punya xtaw rasa mcm mna. hihi

DYatie said...

Alhamdulillah bacaan normal.
Siyes air gula gila pork tak sedap.
Huuuuuuuuuu.

intanurulfateha said...

@::Em Hej::

same la mcm kite ! pening kepala otak takut punye pasal. skali check, ok je bacaan. mmg pelik! hahaha.

tp x salah mencuba kan?

0197799198 contact ifan, hasben kite. nanti dia leh tolong hantar air tuh.

kalau area kL, amek stok dkt abg kpd irfan. dia area kL. awak area mane?

intanurulfateha said...

@NURSHAKIRA ABDUL HALIM

dasat kan amaran tu? haha :p kalau takot, contact bini dia je :p

intanurulfateha said...

@ika zulkefli

seyes rase terseksa jiwa dan raga! da la satu gelas besar. penuh! kene abeskn semua! x leh muntah! kalau muntah, minum semula :(

intanurulfateha said...

@DYatie

tau x pe yatie T__T

Cik Cammy Lia said...

kat putrajaya air gula ada perisa..aritu sy minum perisa blackcurrant..hehe..mmg manis melampau la..hukhuk..tp mjr blh telan.

intanurulfateha said...

@Cik Cammy Lia

yuppp betul. kwn kite pon ckp kat putrajaya prisa blackcurrant hehehe kite nye x de perisa. x best betul >_<

Arinie Ghazali said...

Saya pun baru lepas minum air gula. Hopefully boleh lepas. Berdebar2 tggu result

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13