Tuesday, October 29, 2013

.a pre-mature baby

.

Salam.


Hai korang. Almost a week kite tak update belog. Busy pergi sana sini. Ok. Hari ni kite nak cerita pasal pre-mature baby atau dalam bahasa melayunya bayi pra-matang. Kite tak sure bayi pra-matang ni usianya berapa. Tapi yang penting, bayi ni dah cukup sifat. Kalau tak silap, usia dah cecah 6 bulan keatas. 

Hari Ahad lepas, kite pergi rumah Makteh kepada hasben kite dekat Putrajaya, ada kenduri doa selamat. Lepas tuh, ada salah seorang kawan makteh datang dan bawak baby girl yang comel sesangat. Bila borak borak dengan mak kepada baby tuh, dia cakap, baby dia dah 6 bulan dan masa lahir, baby tuh tak cukup bulan.

Kite tanya lah, mak dia, masa lahirkan tuh, usia kandungan berapa? Then mak dia cakap dalam 7 bulan nak masuk 8 bulan dah. Terpaksa buat czer sebab uri baby dah kat bawah. Benda neh akan membahayakan baby dan jugak mak baby. So, doc buat keputusan untuk czer untuk selamatkan kedua duanya. Alhamdulillah, mereka berdua selamat. ^_^

Masa lahir, baby tuh kena duduk dalam incubator selama 3 minggu. Mak dia cerita, nak pegang pun takut sebab kecik sangat. Berat pun dalam sekilo lebih. Kite tanya lah, Akak ada jatuh ker? Then akak tuh cakap, dia takde jatuh pon. Cuma bleeding jer. Cepat cepat dia pergi hospital..

Tapi kite suka nengok baby dia. Comel sangat. Kalau kira kira, kalau baby tuh cukup bulan, usia dia sekarang dalam 4 bulan. Sebab bila dia lahir tak cukup bulan, usia dia dah 6 bulan. Err..faham tak kite cakap neh? Hihii.

Bila kite balik rumah, bukak Facebook, ada salah seorang kawan kite pon baru je lahirkan bayi pra-matang. :'( Kite tak tau kenapa dan apa masalah dia. Tapi tengok dekat FB dia, dia dah lahirkan baby time dah 30weeks kalau tak silap. Semoga baby dan mommy kuat. :')

Jom kite sama-sama doakan supaya 
kawan kite dan baby dia selamat. 

Aminnn. :')

5 comments

Ayu Zan said...

haritu pun baby kawan ayu kat muar lahirkan baby boy pra matang. dalam 7 bulan lebih. dalam 2 bulan kat incubator sbb ada masalah kat sistem penghadaman baby..

moga2 baby kawan intan cpt mmbesar dan sihat.

Nys Anis said...

hmm . kesian baby tu .. tapi alhamdulillah lahir tanpa kecacatan .. semoga baby tu sihat selalu di masa akan dtg ..

Nor Adzwaty Rokkafella said...

anak sulung sy lahir pramatang...lahir di usia kandungan 31 mggu dgn berat 1.9kg...bayi di anggap pramatang sekiranya lahir di bawah 36 mggu...

bgtau dgn kwn sis, suh byk2 bsbr, suh selalu bckp dgn bby, bg rangsangan sentuhan dgn bby, lps tu sentiasa kena rajin bertanya dgn doctor...

sekarang anak sulung sy tu akan masuk ke usia 2 thn pd 1 nov ni...skrg berat dia sdh 12kg sgt aktif dan sihat...alhamdulillah...

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Moga baby tu dapat membesar dengan lebih comel dan sihat..amin Shakira doakan :)

athirah said...

recently byk plak tgk baby lahir pramatang ni... tertanya2 la gak kenapa... kl ada info inform ye... risau gak ni..

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13