Wednesday, September 18, 2013

.kad nikah pintar kami dah siap !

.

Salam.


Cheh. Nikah dah berkurun lama. Tapi kad nikah pintar tuh baru siap. Eiii...pintarnyeeeeeeeeeee... (-.-") Salah siapa? Mari kite lihat kronologi cerita. Keh keh keh. 

Kite nikah 30 Mac 2013. Masa tuh, haruslah sijil nikah yang bebetul punya tak siap lagik. Dapat sijil nikah sementara jer. 

Penyerahan lesen P. 
Ni lah bentuk sijil nikah sementara orang johor punye.

Hureyy. ^^,

Tok kadi cakap, sijil nikah neh boleh guna 3 bulan jek. Pastu dia suruh pergi Pejabat Agama Daerah Muar selepas 3 bulan. Amek sijil nikah yang bebetul punya tuh. Seingat kite, dia cakap, datang sana SELEPAS 3 bulan. Tapi tatau lah kalau sebenarnya dia cakap DALAM MASA 3 BULAN. Haha. Blur pulak. (-.-)

So, lepas 3 bulan, kite pergi pejabat agama dan apply sekali Kad Nikah Pintar. Zaman dulu, takde kad kad bagai neh. Pakai je sijil nikah besar kedabak tuh. Hehee. Pastu kite cakap dengan orang pejabat agama tu, nak apply untuk kad pintar tuh sekali.

So, dia suruh kite fotostat salinan IC kite dengan Ipang, pastu nak 2 keping gambar passport. Gambar lelaki MESTI pakai songkok. Gambar perempuan, wajib bertudung. :-D Setiap gambar, nak 2 keping. Ipang 2 keping, kite 2 keping.

Pastu kena isi form, pastu bayar yuran RM50 jer. Lepas bayar, dia kasik kite resit. Dekat belakang resit tuh ada nombor telefon pejabat agama. Dia suruh call selepas 2 bulan untuk tanya status kad nikah pintar tuh. Kalau dah siap, baru leh datang pejabat agama. Kang main langgar terus datang pejabat agama, pastu kad tak siap lagik. Haha. Baik call dulu.

Kite call 2x. Yang first call tuh, kad tak siap lagik. Call kali kedua, baru siap. Masa call tuh, doang akan mintak no resit. So, bagi lah no resit tuh kat doang untuk memudahkan doang carik kad kite tuh.

Ni resit tuh. Kat atas belah kanan tu no resit.
142816. :'D

Kite apply 3 July 2013.
13 September 2013 baru dapat amek.

Kire memang 2 bulan lah baru siap. ^^

Cop pun tak jelas. (-.-")
Call dulu no tuh untuk tau status kad dah siap belom.

Tadaaaaaaa.
Dah boleh berlagak. 
HAHAHA.

Shaye dah kaweng !
^__^

Nanti akan dapat 2 keping kad.
Satu untuk suami, satu untuk isteri.

Tapi kalau yang kaweng banyak tuh, tak sure plak berapa banyak kad doang kena simpan dalam purse atau wallet. Kui kui kui. So kesimpulannya, siapa yang bersalah dalam cerita diatas? Errr..mesti lah kite sebab kite yang tak berapa dengar dan faham apa yang Tok Kadi tuh cakap. Haha.

Tapi takpe, yang penting, kad nikah pintar kami dah siap. Anda bila lagik? ;-) *wink* Tapi kan, kite pun tatau celah mana yang pintarnya kad ni. Errr..mungkin sebab boleh selit dalam purse? Sijil nikah yang besar kedabak tuh tak leh. Hihii. Kire pintar lah tuh. Ngeeeeeeeeeeeee. ^__^

Okbai ! ^_^

7 comments

nuurhanna said...

kad pintar nie tak same ke sis dgn kad perakuan nikah...kalo area melaka..time nak nikah tue kita dah bayar semua untuk sijil nikah n kad nikah..sijil nikah tue siap dulu n kemudian baru kad nikah tue siap..
tp tak tahu la...saya kawin pun tahun 2012...thun 2013..kad nye dah tukar jd pintar k?? :) :)

intanurulfateha said...

-nuurhanna

heeeeee.. ntah lah. kite pon x paham sgt sbnrnye T__T sbb baru first time kawen. hihii ape yg pintarnye pon kite tak sure :D

MizzTina said...

kite xbuat pun lg kad ni.. dh la duk jauh dr kg, susah nk berurusan.. huhuhu

intanurulfateha said...

@MizzTina

kene apply cuti sehari lah utk setelkan. hehehe senang kalau dah ade :D

mujahidah maisarah said...

wah.tuk nikah pon ada kad pintar ye.

InaYusoff said...

@nuurhanna

sekarang kat melaka dah kad pintar...

daku nikah nov 2012..

amek sebulan lepas nikah..

MAY said...

ai..tak tau pun..masa kite nikah tahun lepas takde kad pintar pun..erm...kad nikah pun siap sebulan dr tarikh nikah..kire lepas nikah, isnin tu g pej agama htr doc..die suh dtg sebulan lps tu..tp we oll dtg 2 bulan lps tu..kire lps kawen lame la x blk kg..hehe..kad nikah takde pintar sgt..tp tebal macam kad bank la..mcm IC pun ye jugak..hehe

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13