Thursday, September 26, 2013

.check list barang untuk baby pertama kami

.

Salam.


Bila dah masuk 23 weeks neh, rasa macam, alamak, minggu depan dah masuk 24 weeks. 24 weeks tuh maknanya dah 6 bulan okeyh! Orang tua tua cakap, jangan beli barang awal awal. Tak elok. Tak elok kenapa, Wallahualam. Ikut jer la. Jangan banyak songeh. (Nak beli awal pun, duit macam lah banyak sangat haha) Seeloknya, beli selepas kandungan 6 bulan. :'D

Dan lagik 3 bulan jer baby nak keluar. Huhuu. Feeling excited bila nak ada baby sendirik. Tapi since ni baby first, mana lah tau apa nak buat. Huhuu. Dulu, masa baru baru 'ambil' chacha dari mak dia, Mama kite ada lah beli barang barang baby, ada la tengok tapi mana kisah pon. Haha. Pastu 2 tahun lepas, kakak kite deliver, baby girl, pun tak ambil kisah jugak. Haha. Teruk betul lah. Skang, bila dah nak ada baby sendirik, rasa macam nak pengsan jer. Nak beli apa ni... Huwaaaa..

Semalam, ikut hasben pergi KL. Dia ada kerja. Lepas dia setel kerja, jalan jalan jap dekat Alamanda. Usha usha barang baby. Hmm tak banyak sangat dan harga pon tak memberangsangkan. (-_-) Pesen bakal-mak-macam-intang-yang-tak-berapa-banyak-duit ni kene pergi The Store aje. Huehue.

Menurut pesanan dari orang yang pakar, kalau nak beli untuk newborn baby neh, tak payah memahal. Tak payah brand brand sangat sebab dia pakai kejap je. So, misi pencarian barang baby yang murah, cantik dan berbaloi. Tak nak lah murah sangat tapi cikai. Pakai sehari dah tak boleh pakai pastu. Tu melampau sangat tuh. Haha.

Tadi, tetiba hasben kite cakap dengan kite...

Dia : Sayang, abang dah list kan barang baby yang kite kena beli.
Kite : Hah, mana sayang dapat?
Dia : Ada lah. *muka sedikit malu*
Kite : Eiii eksaited nya sayang neh. Hahaha.
Dia : Abang carik kat internet tadik. *tunjuk kertas*
Kite : Waaa...banyaknye. Nanti kite pergi beli ek. *feeling blessed*


Comey kan hasben shaye.
Shayang awak lah. <3

Ektuali, kite dah ade dah check list untuk barang baby. Tak carik pon. Kakak kite yang bagi dekat dalam email. Haha. Dah lama dah dia bagi kat kite. Tapi kite tengok sekali imbas jer. Haha. Pemalas nak baca. Ok. Meh kite share dengan korang.. 

Keperluan di Hospital

#
UNTUK BAYI
Harga (RM)
Bilangan
Catatan
1
Baby Diapers Newborn
-
6

2
Baju (0-3 bulan)
-
4/6

3
Stokin / sarung tangan
4/6

4
Topi
1/2

5
Selimut
1

6
Peralatan Mandi (Anakku)
1 set

7
Tuala Mandi
2/2

8
Wet Tissue / Baby Wipes
1

9
Napkin
5/12

10
Beg Baju Baby
1

11
Bedung
-
5/10

12
Barut
-
2/8

13
Baby Oil
-
1

14
Minyak Telon
-
1






#
UNTUK IBU
Harga (RM)
Bilangan
Catatan
1
Buku Merah
-

/
2
Kad Pengenalan
-

/
3
Baju T-Shirt
-
5
/
4
Kain Batik
-
3
/
5
Baju & Seluar Dalam
-
5/5
/
6
Nursing Bra
-
2/4
/
7
Breast Pad (Washable)
-
2/4
/
8
Tudung
-
2
/
9
Baju Sejuk (Sweater)
-
1
/
10
Stokin
-
3
/
11
Tuala Mandi
-
1
/
12
Tuala Muka
-
1
/
13
Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi, Sabun)
-

/
14
Maternity Pad + Loop
-
2 pek
/
15
Pad Biasa
-
5
/
16
Selipar
-
1
/
17
Beg Plastik
-
1
/
18
Makanan (biskut, kurma, air masak, susu)
-

-
19
Air Zam-Zam / Air Selusuh
-

-
20
Minyak Angin
-

/
21
Termos Air Panas
-

/
22
Handphone
-

/
23
Majalah / Buku
-

-






UNTUK BAPA
Harga (RM)
Bilangan
Catatan
1
Pakaian
-
-
-
2
Peralatan Mandi
-
-
-






Keperluan Berpantang

#
Barangan
Harga (RM)
Bilangan
Catatan
1
Jamu Mustika Ratu
-
1 pek
Sblm bersalin
2
Bengkung Sendayu Tinggi
-
1
Sblm bersalin
3
Minyak Angin / Urut
 -
1
Sblm bersalin
4
Tungku
-
1
/
5
Bio-Oil 200ml
-
1
/
6
Phytonatal Nona Roguy (>40 hari)
-
1
X






Keperluan Bayi

#
Barangan       
Harga (RM)
Bilangan
/ atau X
1
Bedding Set
-
1
-
2
Katil Bayi
-
-
-
3
Mainan Untuk Katil Bayi
-

-
4
Kelambu
-
1
-
5
Bakul Baju
-
1
-
6
Bakul Baju Kotor
-
1
-
7
Baju (0-3 bulan)
-
2/6
-
8
Baju (3-6 bulan)
-
1/4
-
9
Baju (6-12 bulan)
-
0/4
-
10
Sapu Tangan
-
3
-
11
Bedung
-
5/10
-
12
Barut
-
6/8
-
13
Topi
-
1/2
-
14
Napkin
-
7/12
-
15
Safety Pin
-
1 pek
-
16
Changing Mat
-
1
-
17
Nappy Liner
-
1 kotak
-
18
Bola Kapas (Cotton Buds)

1 pek

19
Set Penjagaan Bayi (Anakku)
-
1
-
20
Sikat
-
1
-
21
Putik kapas
-
-
-
22
Pengepit Kuku
-
-
-
23
Nasal aspirator (untuk selsema)
-

-
24
Besen Mandi
-
1
-
25
Buaian Mudah Alih (Baby Rocker)
-
1
-






Keperluan Menyusu

#
Barangan
Harga (RM)
Bilangan
/ atau X
1
Botol Susu Kecil (NUK) 4oz
-
1
Onebabyworld.com
2
Puting Botol Susu (NUK)
-
1
Onebabyworld.com
3
Berus Botol Susu
-
1
Onebabyworld.com
4
Nursing Bra
-
2/4
-
5
Breast Pad (Washable)
-
2/4
-
7
Nursing Pad Disposal
-
1 kotak
-
8
Spectra 3 Electric Breast Pump + Breast Shield Set (Double Pumping) + (Cooler Bag, Icepack, Back Pack, 6pcs Storage bottle)
-
1 set
Onebabyworld.com
9
Warmer (Little Bean) 2 in 1
-
1
Onebabyworld.com
10
Autumnz Breastmilk Storage Bottle BPA Free(8pcs+free 2pcs)
-
1
Onebabyworld.com
11
Autumnz: Double Zip Lock Breastmilk Storage Bags (25pcs)
-
1
Onebabyworld.com
12
Nursing Cover Poncho
-
1
Onebabyworld.com





#
LAIN-LAIN
Harga- (RM)
Bilangan
/ atau X
1
Beg bayi
-
1
-
2
Infant Carrier / Baby Sling
-
1
-
3
Stroller MacLaren (option**)
-
1
-
4
Car Seat
-
1
-
5
Penyangkut Baju Berklip
-
1
-
6
Penyangkut Kecil
-
1 set
-





-
-
-
-
-
-
-
-
Ok pengsan. Selamat tinggal barang barang branded untuk mommy & daddy. (T_T) Banyak kan? Tu lum letak harga tuh. Haha. Kakak kite cakap, nak beli barang baby, kat One Baby World banyak yang best dan murah. Tapi ada cawangan dia area KL & JB jer. Tempat lain kite tak sure. Yang penting kat Muar neh takde. Isk. So, apa yang boleh beli dan mampu beli, beli je lah dulu. Pergi je lah The Store. :'D

Check list ni option jer. Beli boleh, tak beli pon boleh. Terpulang lah kan ikut kemampuan.

Ok bai. Nak siap siap pergi survey barang. ^_^

30 comments

mohamadfuad88 said...

boleh email kn kpd sy tak... ;)

mohamadfuad88 said...

boleh emailkan checklist ni kt sy tak... mohamadfuad88@yahoo.com...tq yaw

Nuryll Asma' said...

Intan,boleh tak emailkan checklist ni pd sy. email : nuryllasma@gmail.com
atau pun PM inbox FB sy, Hani Has.

Dah 6 bulan preggy, so excited nk beli brg baby..hee

^_^

Olivia Suling said...

hye sis. blh email checklist nie kt email sy tak? oliviasuling@gmail.com

tq sis :)

Olivia Suling said...

hye sis. blh emailkn checklist nie kt sy tak? oliviasuling@gmail.com

tq sis :)

Nurul Huda said...

email checklist bole x? nurul_qziedana@yahoo.com

Nurul Huda said...

bole email checklist kat kt skali x? nurul_qziedana@yahoo.com

Myra Sham said...

i pun nak ..i pun nak...nak checklist...hehehe
my email myrafiq24@gmail.com

thankss

Myra Sham said...

nak..nak..nak jugak...pls share dgn sy myrafiq24@gmail.com

zira xerra said...

Salam,sis nk jgk checklist ni bley?blur la...hee
tq,have a nice day ♥

zira1789@gmail.com

Unknown said...

Salam.nice list.. mohon email pada sy... nurulliyana.abdlhamid@gmail.com. terima kasih

yusnira mohd adnan said...

Salam..boleh emailkan checklist ni tak? yusniramohdadnan@gmail.com

yusnira mohd adnan said...

Salam..bole emailkan list ni kat saya tak? yusniramohdadnan@gmail.com. .thanx :)

yusnira mohd adnan said...

Salam..boleh emailkan checklist ni tak? yusniramohdadnan@gmail.com

julaina khairudin said...

@yusnira mohd adnan salam...boleh email kat sya jugak tak..thanks..

cik izzah~ said...

salam. menarik. sgt membantu. bole email kt saya jgk tk :) tq
izzah_eog@yahoo.com

Mohd Zawady Sulaiman said...

Assalam boleh email tak
zawadysulaiman@gmail.com
Terima kasih

miszMess said...

Salam sis..bley emailkn list jgk....tq
izzatirazak@gmail.com

Mashitah Mamat said...

Jom join giveaway… hadiah best, bernilai RM750… semua orang boleh join dan menang…sy cari 9 org pemenang yg bertuah..tarikh tutup, 4/12/2014… klik link kat bawah ni kalo berminat..tak payah bayar apa2 pon…

www.vitaminhouz.com/2014/11/giveaway-best-buat-mama-bayi.html?m=1

Good luck !!

umairah said...

Boleh x emailkan list kat mairafrina07@gmail.com.tqvm

Rabiatuladawiyah Mohammad Rozi said...

Salam sis...bole emailkan checklist ni dkt sy.? Ni email sy raroza90@gmail.com...tq

ms wafa said...

Salam boleh email sy jgk tiha_lovin@yahoo.com
Tenkiu

Unknown said...

Salam sis..bley emailkn list jgk....tq :)
faresha1508@gmail.com

Siti Aishah said...

Salam sis, bole emailkan checklist ni dkt sy? Ni email sy, faresha1508@gmail.com .. Tq so much.

suryana maarof said...

salam..hi sis..nlh x email dekat sy checklist baby..ieqa_zz@yahoo.com.my..tq ya

muhammad naufal ridzuan said...

assalamualaikum sis..boleh x email kat saya list barang2 tu..tq in advance!

djnez.azlia@gmail.com

Nurul Ikmal said...

Hi sis. Boleh emailkan kat sy? Da 32 weeks ni. Excited nk beli barang. Hehe

intanurulfateha said...

@Nurul Ikmal


hai..boleh.. bgla emel awak.. x pon awk emel sy dlu :)
intanurulfateha@gmail.com

A. Ainism said...

Salam kak, boleh email kan saya senarai barang baby tu.Ni email saya. Terima kasih ye.

ain_duasa@yahoo.com

vijeyen 81 said...

hi kak, kita pon nak checklist nie.. minta emeilkan blh x? id i rathi7713@yahoo.co.in
time kasih kak

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13