Tuesday, August 20, 2013

.my very first experience - pregnant ! :'D

.

Salam.

Hai korang. Hari ni kite nak share pengalaman pertama kite. Pengalaman pertama ape? Jeng jeng jeng. :-P Suspen tak? Heeee. Ok. Nak share pengalaman pertama pregnant. *wink*

Alhamdulillah, Allah SWT nak bagi rezeki cepat pada kami suami isteri. :-) Lepas 2 bulan kahwin, kite disahkan positif pregnant. Happy sangat. ^_^ Kite bersyukur sebab tak mengalami alahan yang teruk. Takde morning sickness muntah pepagi tuh. Tak muntah bile makan. Kalau jalan jauh (naik kereta) pun pening. Biasa kalau kite pening, kite akan cakap dengan Ipang, kite nak tidur. Sebab kalau tengok kereta atau pemandangan kat luar, kite rase sangat pening. Huehue. 

Pastu kite sangat cepat lapar! SANGAT! Kalau lambat makan je, badan dah sejuk. Kuat makan dah budak Intang neh. Tapi setakat ni, baru naik dalam 2 kilogram. Before pregnant, berat kite dalam 38-39KG. Pastu first check up, berat 40.3kg pastu last check lepas raya aritu, 41kg! Hureyyy! Tak sangka akhirnya berat kite jejak jugak 40kg. Tapi berat kite masih underweight. Kena lebih 45kg, baru BMI ok. (>_<)

Masa check darah memula dulu, kite punye HB low. Kite kena anemia. :'( Pastu memacam jenis vitamin kite kena telan. Ada dalam 5 jenis kalau tak silap. Kite jenis senang telan ubat. Tapi tatau lah ek kenapa dengan satu jenis vitamin neh (Iron Tablet) rase dia sangat teruk. Sampai kuar airmata nak telan. Haha. Last last doc bagi tips, suruh makan vitamin tu dengan jus oren or pape jus. Tapi kite makan dengan jus epal. Sekali telan je. Glup glup. Sedap. :'D

So, lepas raya aritu, kena check up semula, alhamdulillah, HB kite dah naik. Kite dah risau dah kalau tak naik sebab doc cakap, nanti kite kena tahan dekat wad. Dia dah pesan, time raya, makan bebanyak. Dan kite berjaya. Berat pun naik walaupun sedikit. Dari 40.3kg ke 41kg. Ok lettew kan kan? :'D

Hasben kite, Si Ipang tuh, setiap malam akan ingatkan kite, dah makan ubat belum? (-.-") Padahal bukannya ubat. Vitamin jer kot. Dia paling bising kalau kite malas nak makan asid folic sebab asid folic tuh boleh mengelakkan kecacatan tulang belakang pada bayi dan kemungkinan untuk sumbing pada bayi. Baik kite elakkan dari mengubati. Kan kan? So, sila rajin rajin makan vitamin segala tu yek! (-.-")

Jeans kite saiz 25 pun dah tak boleh nak kancing dan zip. Sadis betul. Tapi suami kite yang penyayang (lah sangat hahaha) dah belikan kite 2 helai seluar jeans baru! Hureyy! Memang maternity jeans. So, takde la terseksa baby dalam perut. Haha. Sebenarnya mummy dia lagik terseksa bila pakai seluar ketat kat perut. Bila makan, nak napas kemain payah. Bile perut kecik, pastu ada baby, pastu bila makan banyak, mengah gile! (T_T)

Kite ingat lagik time bulan puasa, time kite balik dari sekolah, tengahari (kite jadik Guru Ganti di SK Parit No 5), kite rasa nak pengsan. Kebetulan, Ipang ade kat rumah, dia balik awal hari tu. Kite siap nanges sebab lapar sangat. Badan dah sejuk. Tangan dah gigil. Pastu dia tak sampai hati agaknya tengok kite, dia siap offer nak masakkan megi untuk kite. Kite memang salute lah pompuan pregnant yang boleh puasa cukup 30 hari. ;-) Doc pun dah pesan kat kite kalau tak larat, tak payah puasa. Jangan paksa diri. Sadis betul. Banyak kena ganti puasa + bayar kifaroh. Takpe lah. Demi kesihatan baby dan mummy. (^_^)

Bila tengok SETIA HUJUNG NYAWA RAYA time raya hari tu, rasa macam Eiii bestnyaaaa Zain layan El macam tuan puteri time pregnant. Tapi kite taklah dilayan seperti puteri sangat. Memang tak pun. Haha. (-.-") Kadang, orang pregnant ni macam macam mengidam tapi kite setakat ni macam takde mengidam pape pong. Cuma sume benda sedap, kite nak. Haha. Mengidam ke tuh? Tuh mengada ngade namanye. Sebab tu lah suami malas nak layan. Kahkah.

Tapi bukan semua dia tak layan. Dia cuma tanak manjakan kite sangat. (kot hehehe) Tapi yang bestnye, setiap malam dia akan letak kepala dekat perut kite. RASA BESTTTTTT SANGAT SANGAT SANGAT. Dan dia cakap dekat baby....

"Anak Abah buat apa tu? Anak abah sihat ke tak?"

"Anak abah nanti kuar ikut Abah pergi mancing ehh"

"Baby tau tak semalam Mummy abeskan 
duit abah shopping sampai RM***."

"Anak Abah cepat lah tendang perut Mummy..Haha"

NAMPAK TAK KURANG ASAM DIA DEKAT SITU?
(-.-")

Kite belum rasa baby tendang-tendang lagik. Mebi sebab baru 18 weeks kot. Ada yang dah rasa, ada yang belom. Haish. Tak sabar nak tunggu baby besar. Nak pergi buat ultrasound. Nak tengok gender. Lepas tuh nak beli barang babyyyyy. Heeee.

Doakan kite dan baby sihat yek.
(^__^)

 Gambar hiasan :-)
*masa majlis bertandang*

Ok. Nanti kite cerita lagik okeyy.
Tata.

32 comments

nyna amani said...

Congrats Kak Intan!!

azizah :) said...

tahniah... dah 18w yer.. kita 38w..tunggu hari je ni...hohoho InsyaAllah dapat rasa pergerakan baby ms 20w nanti..sabar yer..hee moga mama n baby sihat2 jer.

Adziim said...

Skali mkn..trus mkn bnyak memang le mengah. Ce mkn skit2. Ko amik vitamin apa? Obimin?

Time scan jantina tu, hati2 skit. Kdg2 bleh salah jantina, kalau baby kepit kaki..mmg x nmpak r.

fasha said...

haii intan...lama dah tak jenguk belog ni...lame jugak kite mnyepi senanyee..eh intan dah kawen now da pregnant da...cepat tol masa berlalu..anyway take care kayh.. =)

D Yatie said...

tahniah intan!! jaga diri baik2 tau.. n kirim salam kat baby! ;D

intanurulfateha said...

@nyna amani

huhuu tenkiuk ;)

intanurulfateha said...

@azizah :)

waaa bestnyeee dah 38weeks. semoga sumenye dipermudahkan ;) kite ade lg 154 hari wuuu

intanurulfateha said...

@Adziim

hahaha aku mkn x de la byk. stendet je. tp perut kecit kot. x muat. haha

aku makan
-asid folic
-b-complex
-iron tablet
-asid ascorbic
-calcium lactate tablet

aku x amek obimin sbb doc ckp, aku kene amek sesatu jenis vitamin. x leh amek yg sekali arung tuh

aku tau x leh depends on ultrasound bile nk tau gender. tp aku tetap eksaited! haha

intanurulfateha said...

@fasha

tq fasya :)

intanurulfateha said...

@D Yatie

mekasih kakak ;D

nurul harnani said...

alhamdulillah intan jaga diri ye syg. smoga jadi bakal mama yg penyayang :)

Azyie said...

huhuhu... klaka la plak abg ipang ckp cam 2...
den baru 9 weeks.. pape pun jge diri molek2 yea kak intang~~ :)

Anak pak cik Azhar :) said...

tahniah akak...seronok baca cerita akak pregnant:)

♥ Lia Abdillah ♥ said...

Tahniah! Mesti baby akak comel . Hehe ><

intanurulfateha said...

@nurul harnani

ok kak. terime kasih ;)

intanurulfateha said...

@Azyie

dah 9weeks ke? maknanye da 2bulan lebey. bile due? tahniahhhh! :D

abg ipang mmg cmtu -_-

intanurulfateha said...

@Anak pak cik Azhar :)

hehe terime kasih :D

intanurulfateha said...

@♥ Lia Abdillah ♥

hehe insyaAllah :D

fasham said...

tahniah kak intan...

Di jemput untuk join mini giveaway dari Lollista http://lollista.blogspot.com/2013/08/first-mini-giveaway-by-lollista.html

cimi said...

Baby tendang perut mummy sekarang sebab mummy tak datang jumpa aunty cimi kat melaka pastu tak bagi duit raya. Hahaha.

ainil fazieda said...

take a good care of urself and baby too :) Abang Ipang kemain lagi yee dia nyakat kakak Intang kite yg super cute neyh .

Glad for u akak sbb berat bdan dah naek ! makan lagi , makan lagi , makan lagi okee ? Hehehhe .

Lieya Von Jay said...

congrats,,, ^_^

sha my heart said...

tahniah..
jaga baby elok2

Mieza Suhaini said...

tahniah :)

Shahada Fauzi said...

tahniah ye sayang..jaga kesihatan tau..

C i k R e n e x said...

tak sabar nk tgok peyuttt cik intan besar..msti comel.hehe

HayatiJplee said...

wahhh bestnyee! tahniahh ^^

cikserai said...

tahniah intan.. semoga intan dan baby sihat sentiasa.. intan ada try suplemen shaklee tak?

http://www.cikserai.com/2013/08/vitamin-untuk-ibu-hamil.html

The Ladypreneur said...

Salam. Tahniah! Saya still ingat the moment dpt tau pregnant for the 1st time dulu, memang seronok sgt. Pastu nak buat kerja rumah or drive pun kena control by hubby and family. Semua orang akan jd extra protective of us. Tu yang syok tu! Rasa mcm princess plak. Hehe..but saya keguguran 1st baby tu masa bulan ke-6. Xtau sebab apa and saya memang yakin itu semua takdir. Tapi honestly, saya rasa sebab saya malas/selalu skip makan folic acid time tu so baby x kuat. Huu..so rajin2kanlah diri makan supplement ye ;)

Alhamdulillah now dah ada baby no. 2, lahir Jun baru-baru ni. Masa pregnant saya amalkan makan obimin and neurogain untuk perkembangan otak baby. X suka telan pills tapi sayang baby punya pasal kugagahi jua :)

Lagi 1 saya amalkan minum susu. Ada orang minum susu tepung mcm Anmum Materna, saya pun sama. Tapi hujung 3rd trimester tu saya jumpa satu site yang menceritakan kebaikan minum susu kambing so saya pun start minum. Awak boleh tengok FB page dorang: Daily Dairies.

Lepastu pasal seluar, pening jugak nak beli seluar baru tiap2 bulan kan? So saya pakai seluar Palazzo and skirt je. Skang ni macam2 colour ada, so xde la boring and nampak x ceria. Nak lagi best, beli colour hot pink tu. Cantik! Still boleh bergaya walaupun pregnant. Hehe..seluar palazzo ni stretchable and sgt selesa. Saya pakai dari awal pregnancy smpy ke dewan bersalin. Memang best! Seluar palazzo murah boleh beli kat FB: The Palazzo Expert. They have FREE shipping. So boleh jimat kat situ. Sbb IMO, lagi banyak kita jimat kat barang kehendak kita, lagi banyak kita boleh sediakan untuk baby kesayangan kita. Ngee :D

Hah..terpanjang plak saya comment kat sini. Just nak share experience sebab seronok tengok bakal2 ibu yang tengah pregnant. Rindu nak pregnant lagi! Tapi kesian kat baby (and rahim!) so tunggulah another 2 years insyaAllah. Kalo ada rezeki kami terima je :)

Take care

intanurulfateha said...

@The Ladypreneur

tenks dear for ur comment. suke bace. hihihi ;)

kite skang mmg slalu lupe makan asid folic. hasben yg bising, tiap2 malam ingatkan kite. obimin kite x mkn pon sbb x dpt. kene beli agaknye. sbb klinik gov x bg. doang cume bg asid ascorbic, asid folic, iron tablet, calcium tablet n ape ntah lg satu. malas nak check. hahaa ade 5 jenis sumenye. tp slalu kite mkn asid folic je. yg lain malas sgt nk makan. T__T

dulu awal2 pregnant slalu minum susu, tp skang malas sgt nk buat. x de alahan pun. cume MALAS nak bancuh. haish..

susu kambing tu busuk x? da ckp kat hasben. mtk die belikan. tp kalau malas bancuh, tak gune jugak kan? huu

kite ade 2 helai je skirt. palazo plak xde langsung. mebi nak beli jgk nanti. kite ade beli maternity jeans since kite mmg suke pakai jeans.

skinny jeans byk lg tp sume da x muat tang perut. baru je td beli lg 2 helai skinny jeans tp utk maternity punye.

kite bile peknen ni badan x naik pun. kurus mcm dulu lagik. cume buncit je hahaa. selesa pakai jeans yg kain dia stretchable. tp kene yg maternity tu la. yg ade kain tambah kt perut. selesa.

td tgk blog awk, ade jual palazo yek? kalau beli dgn awk, dpt diskaun x? nak try pkai. kalau selesa, bole beli bebyk :D

haish panjangnye komen. boleh buat entry baru hihihi

The Ladypreneur said...

tq for replying intan :)

Hehe..for me susu kambing x busuk pun. dulu saya ingat busuk tapi bila minum x busuk plak. entahlah..lain orang lain kot. tapi kalau busuk bleh tutup hidung. haha..=p

saya x beli susu kambing yang bancuh punya (sebab malas!huhu..), so saya minum susu kambing yang fresh yang dibotolkan. senang. letak dalam peti ais, bila nak minum keluarkan, bila dah cair bolehlah minum! nak bancuh leceh la plak kan? hehe..tapi susu kambing fresh x bleh beli sebarangan tau. sbb skang ni banyak kes orang tipu. claim susu kambing tu pure and fresh, tapi actually dorang tambah air dalam susu tu untuk reduce cost :( supplier susu kambing tu penah ajar mcm mn nak identify susu tu betul2 pure ke x tapi saya lupa la plak. nanti saya tanya dia again. kalau awak nak tau, gtau ek :)

owh..pasal palazzo tu actually family business. saya tolong promote sket2 untuk memudahkan ibu-ibu mengandung kat luar sana sbb saya faham apa yang mereka sedang lalui sekarang. Boleh je nak dapat diskaun. Just LIKE their FB page 'The Palazzo Expert', and PM them this sentence:

'I was recommended by The Ladypreneur'

InsyaAllah confirm dorang leh bagi special discount :)

intanurulfateha said...

@The Ladypreneur

yey! nanti awak tanye kan ek cane nak tau susu mane satu yg asli. brand ape? biasa rate harga dia brp? ;)

nanti kite pm doang yek. ^_^ tenkiu very much ^^

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13