Friday, February 15, 2013

.interview permohonan kahwin kat pejabat agama yang menggerunkan

.

Salam.


Seperti yang semua sedia maklum, kalau nak hantar borang permohonan nikah dekat Pejabat Agama Negeri Johor neh, mesti kena melalui satu intebiu yang menakutkan. Err..lagi menakutkan dari nak intebiu kerja tau uolss. Tu untuk kite jer kot. Tatau lah korang acane. Tapi kite memang takot bab intebiu segala neh. (T__T)

Banyak lah khabar angin yang mengatakan, soklan takde lah susah mane, tapi kalau dah gugup, apa yang tau, automatik jadik tatau. (-.-") So, sebelum pergi Pejabat Agama tuh, kite dah gugel soklan intebiu siap siap. 

kata kunci
*soalan temuduga kahwin negeri johor*
HAHA.

Bila kite baca belog yang dah review pasal intebiu tuh, lega sket lah sebab mejoriti semuanya tahu. Tapi tak leh lah over konfiden. Sebab kang, tak dapat jawap kang, memang malu lah.

Kite pergi Pejabat Agama petang, dalam pukul 2.30 dari rumah. Kite pergi dengan tunang kite. Tapi dia ngelat. Dia isi form Selangor. Ye laa.. Dia kan orang Selangor. Lahir sane. Tapi duduk JB. Ntah lah. Malas nak layan orang ngengade-padahal-takut-nak-intebiu-sebenarnye. Kikikiki. Time dalam kereta tuh, dah seram sejuk sakit perut semua ada. Takut punya pasal. Pastu siap buat sesi soal jawap dengan tunang kite pasal rukun nikah, ayat kursi, doa qunut dan laen laen lagik. Lagi orang cuak, lagik dia buat orang cuak. Apa pun tak boleh! @#$%^

Pastu, bila masuk je Pejabat Agama, kite pergi kat kaunter soang soang. Ipang tunggu dalam kereta je. Jumpa kerani pompuan-yang-muka-payah-nak-senyum. Dia yang akan proses permohonan nikah kite. Pastu bile dia semak, Surat Akuan Bujang kite, kite tak de buat salinan. Just ada yang original je. Pastu set permohonan Ipang pulak, pun kite tak buat salinan. Tapi kalau tak silap kite, kat check list, memang tak de pun suruh buat salinan. Then, dia suruh kite pergi fotostat dulu. Tapi sebelum pergi kedai fotostat kat tingkat bawah, dia suruh kite isi form intebiu dan intebiu dulu.

*ni lah form intebiu*

Form neh ada 6 bahagian. 

1) Dua Kalimah Syahadah
2) Bacaan Al-Fatihah
3) Bacaan Doa Qunut
4) Munakahat
5) Toharoh
6) Tanggungjawab Suami Isteri

Memula skali, yang peng-intebiu kite tuh, tanya kite. Sebutkan rukun nikah. Dalam hati cakap, Phew. Nasib baek tadik dah maen soal soal dengan Ipang dalam kereta.... Hihihi. Then dengan lajunya kite pun jawap.... Rukun nikah ada 5...

1) Pengantin Lelaki
2) Pengantin Perempuan
3) Akad Nikah
4) Wali
5) Dua orang saksi.

Then peng-intebiu tu tanya kite lagi.. Cuba baca tahiyat awal. Then dengan eksaitednye, kite terus baca.. Attahiyatul.. Then tetiba dia potong kite cakap, Baca bismillah dulu... Gulp! (-.-") Tuh la Intang. Kemaen lagi nak baca lelaju. HAHA. Then lepas baca bismillah dan tahiyat awal, dia terus tick dekat kesemua enam kotak, dia tulis LULUS dan dia SAIN. Yeay! Alhamdulillah. Syukur.... Pastu dia suruh kite sain jugak then suruh pergi buat salinan apa yang kerani cakap tak cukup memula tadik.

Lepas setel buat salinan, pergi kat kaunter balik then bayar RM17. Pastu dia suruh kite pegi jenjalan dulu sementara dia proses permohonan kite dan datang balik Pejabat Agama sebelum 5 petang. Time dah dah nak pukul 4. Pastu kite pergi bank, teman Ipang jap then dalam 4.40petang datang balik Pejabat Agama dan amek buku kaler pink dan set permohonan nikah yang dah disahkan dan set tuh nanti kite kena hantar dekat Tok Kadi yang akan nikahkan kite.

Phew. Alhamdulillah. Lega sangatssssssss! :') Skang, dah boleh 100% focus on wedding preparation. Yeay! Wish me luck ! ^^

22 comments

DaYaH_YaYaH said...

Interview tu klu lahir kt Johor je ea?klu lahir Johor,tggl KL?n semua dlm LIST tu ke kena soal atau rukun nikah & tahyat awal je ea?

intanurulfateha said...

@DaYaH_YaYaH

depends on kat mane kite subtmit borang tu. kalau nikah kt johor, sure la kene submit kt pjbt agama jhr n kene intebiu.

dlm list tu patutnye kene tanye semua, tp kite bernasip baek sbb org tu tanak tanye semua soklan. die tanye sikit je. ade jgk kwn kite yg tak kene intebu langsung. dan ade jugak yang kene tanye kesemua dalam list tuh.

ikut nasib je sbnrnye ;)

nabila biela said...

gudluck akak..nti da kwengg jgn lupe jemput yew^^

Tengku Iji said...

huhuhu, tak lama dah ye kak. all the best kak :D selamat kahwin. hehehe

~cik atin~ said...

alhamdulillah :)

Annyssophellia said...

hehe..tahniah intan...dh lps dh...kalo nk kawin ni yg paling berdebar sekali...akk dulu die suh bace al-fatihah je..tgh2 bace ade org call die...nmpk cm urgent...trus die tick sume...puhhhh sebbaik..kalo xde phone call misti akk kene tanye sume agknye...hehe...selamat membusykan diri...nnt dh lps misti lega gilerrr.....good luck!!

Izara4eva™ said...

susahnya kawen kt johor. baru taw pasal ni. huhu

fatin amalina husna said...

yeay!! tahniah kak intan..=)

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Hehehe.
Selamat dah sayang.

:D

Tahniah!
Pasni boleh fokus.

MAY said...

1st time tau psl itrbw nih.ngeri phg x de plk!htr borg sebln sblm nikah.lps kawen dtg lg.bwk gbr n yg perlu.lps tu dpt surat nikah smtra.sbln or 2 bln lps tu br kami dtg amik kad nikah.

Cik Pipie said...

good luck sis intan ...
semoge smuenye berjalan dengan lancar . tak sabar nak tengok sis nek pelamin ...

khairul onggon said...

Memang menakutkan hehehe... Sampai macam tu sekali ekk...

mizzBonita said...

Kite nk tye, kite kne g kursus nikah dl ke sblm pegi tmpt ni?

mizzBonita said...

Kite nk tye, kne pegi kursus kwin dl br blh pegi pejbt ni ke?

intanurulfateha said...

@mizzBonita

krsus dulu sbb baru tau cara nak isi borang ;) pegy pjbt kan nk antar borang. kalau x pegy krsus, nt tatau pape kang.

mizzBonita said...

Kursus kwen buat kt mn2 pn xksah kan?

intanurulfateha said...

@mizzBonita

mne3 boleh ;)

intanurulfateha said...

MAAF.. SAYA TERTEKAN BUTTON DELETE

T___T

mase dekat sgor, takde intebiu. johor je ade. negeri lain x de ;)

marlina jamaludin said...

akak...nak tanye.. munakahat ngn toharoh tu dia tanya apa je.. hee

marlina jamaludin said...

assalam..akk, yg munakahat ngn toharoh tu dia tanya apa ek kak..hee

marlina jamaludin said...

assalam...akk yg munakahat n toharoh tu tanya apa ek

intanurulfateha said...

@marlina jamaludin

hehee smpai 3x komen :p

munakahat tu pasal kawen kawen. dia nt tanye rukun nikah ker, pape je pasal kawen

yg toharoh tu plak makna dia bersuci. nanti dia tanye cara cara utk bersuci. google je. byk pengertian dan makna toharoh.

gudlak ;)

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13