Saturday, February 23, 2013

.dugaan ketika bertunang [part 2]

.

Salam.


Entry kali ni mungkin agak panjang. Dah lama tak bebel bebel pasal kehidupan seharian seorang Intang. Huehue. 

Emm.. Memang betul lah orang kate, time bertunang neh memang banyak dugaan. Banyak yang tak elok jadik. Kalau tak tahan dugaan dan cobaan, memang macam macam benda tak elok. Lagi nak dekat tarikh, lagi banyak sentap. Lagi banyak terasa dan kecik ati. Sampai rasa macam, Ah lantak kau lah. Malas layan.

HAHA. Tapi sebenarnya ayat tuh bukan ayat kite. Tu ayat si Ipang tuh. Tensen agaknya melayan kite yang asek sentap 88 jam sehari. (-.-") 

Tau tak, kite dengan dia tak contact langsung sampai 3 hari ! LANGSUNG TAK CONTACT. Memang hari ini dalam sejarah lah. Walaupun 3 hari, rasa macam bangga gile sebab tak contact. HAHA. Masa tuh memang nekad gile. Tanak contact, tanak message, tanak call. Tapi jap jap nengok henpong, kot kot lah orang yang kat sana nak meset kite. Tapi hampa. Dedua kerek. Heh! (T__T)

Peperangan dingin dan sejuk berlaku pada hari Isnin lepas. Lepas sentap malam tu, Selasa sampai lah ke Khamis, memang tak contact langsung. Sampai lah petang Khamis tuh, TERPAKSA sms dia, remind dia yang kite ada appoinment dekat Perodua, nak servis baby myvi yang ketiga. (-.-") Habes ah, kalah lah cenggini. 

Tapi rupanya, pagi Khamis tuh, Abah dah call Ipang sesiap suruh datang rumah kite Jumaat pagi, tolong hantar kereta kite pergi servis. Abah busy. Tak sempat nak hantar servis. Kite pulak memang tak reti. So, mintak lah tolong bakal menantu. Eiiii kalau tau Abah dah contact dia pagi tuh, tak payah lah kite mengalahkan diri sebab sms. Dah lah masa sms dia tuh, dia tak reply. Pastuh, call dia, dia tak angkat. Eii memalukan. Nyesal call! (T__T)

Pastu pagi Jumaat tuh, kite call dia pukul 7.30 pagi. Tak angkat. Ni kes tak bangun lagik lah ni. KOMPEM! Call banyak kali, last last yang pukul 8 pagi, dia reject call. Mesti dia baru tersedar pastu kelam kabut nak mandi. Dalam pukul 8.30 pagi, dia call cakap tengah panaskan enjin kereta dia dan kejap lagik dia nak gerak. Masa tuh gua dah panas hati bhai. Dah lah apppointment pukul 9.15 pagi. Then dia cakap, suruh call Perodua, lajakkan setengah jam. Then kite call Perodua, dapat booking pukul 10. Phew. Nasib baek.

Ektuali hari ni kite terpaksa cuti sebab kena jaga Chacha kat rumah dan hantar + amek dia dari sekolah. Mama ada kursus. Tetiba last minute Mama cakap, tak jadik pergi kursus sebab Mama tak sehat. So, kite dapat lah pergi servis kereta tuh sesama dengan Ipang. Kalau tak, dia jer pergi. Kite dok rumah jer. Hoho. So, tukar kerja. Mama dok rumah dengan Chacha. Chacha pun tak sihat. Dan dan tuh nak selseme. (-.-")

Ok. Sambung cerita. Dalam pukul 8.45 pagi, kite start enjin kereta dan terus menghala ke bandar Muar. Nak direct ke Perodua, takut pulak sesorang. Kang kena ngorat, ashane? :-P Pastu kite pergi lah cuci kereta segala sementara tunggu Ipang sampai. Kalau tunggu kat rumah, takut makin lambat. Sebab tuh tunggu Ipang kat bandar terus. 

Dia sampai Muar dalam pukul 10 pagi. Kentut betul. Gggr. Dah lambat sejam ! Tapi kan, bila jumpa, macam tak de pape berlaku sebelum neh. Dah lah sebelum neh, 3 hari tak contact. Alih alih, bila jumpa, ok jer. Tak paham betul. @#$%^&* Kite siap ngadu kaki kite sakit lutut berdarah sebab jatuh, dia pun cerita pasal itu, pasal ini. Langsung tak de gaduh. Pelikssssssss. (-_-)

Sementara nak tunggu kereta siap servis, kiteorang pergi pos kad kawen kat Pejabat Pos. Pastu pergi breakfast. Kereta siap servis dalam pukul 12 tengahari. Pastu terus balik rumah, bawak kereta asing asing. Then kereta Ipang park kat rumah kite dan kiteorang terus gerak ke UiTM Melaka pulak naek kereta kite untuk amek Baucer Buku 1 Malaysia (BB1M). Yeay! Bole soppink buku bebanyak.

Lepas amek baucer, pergi Jusco. Masuk Popular, terus blur. Tatau nak beli apa. Pastu keluar dengan satu plastik kecit je. Belikan Chacha Magazine Princess. Pastu terus balik Muar. Memula niat jugak dalam hati nak ajak pergi tengok muvee ke, sopping ke, tapi dalam keadaan skang neh, tak boleh membazir sangat. Majlis dah dekat. Lagipun, time tuh dah pukul 4 lebih. Kang abes muvee dah lewat, nak balik rumah pukul berapa plak. Ye dak?

Memula Ipang perasan kite macam tarik muka bila dia ajak balik time kat Jusco tuh. Tapi kite ok je. Ok pun sebab dia banje askem feveret kat baskin robin. Huehue. Senang ajer nak pujuk kite. Kehkeh.

Pastu bila dah sampai Muar, lalu kat simpang 4. Kalau belok kanan, pergi bandar. Belok kiri, balik rumah kite. Tapi dia belok kanan. Kite dah pelik. Aik mamat ni dah kenapa? Tadi beria cakap nak balik awal la, apa la. 

Pastu kite tanya lah dia, 

Kite nak pergi mana ni? Kata nak balik tadik? 

Pastu dia jawap..

Kite lepak minum minum lah dulu. Bukan senang nak jumpa Sayang. Takkan nak terus balik. Abang dah lah rindu dekat Sayang.

Pastu kite senyum je lah. Then dia cakap lagik..

Sweet kan Abang? Haha. 

Pastu terus kite gelak. Kite cakap, 

Eii geli lah. Apesal awak macam ni nih? Hahaha.

Then dia terus macam segan dan cakap..

Eh, Abang pun tatau kenapa dengan Abang ni. Eii.. Abang pun geli. Haha.

Pastu terus tukar cerita. Dedua orang dah segan sendirik. (-.-") Tapi perasaan masa tu susah nak kate. Rasa bahagia sangat. Ye lah. Dah nak kawen, asek gaduh je. Sesekali cakap jiwang jiwang, rase macam kelako pun ada. HAHA. Sebab dia bukannya jenis jiwang. Asek nak kasik orang sentap jer. Eii geram !

Ntah lah ek. Susah nak predict. Kadang ok. Kadang jadik tak ok. Kadang jadik sangat ok dan kadang langsung tak ok. Orang cakap, jangan jumpa selalu. Tapi kiteorang memang tak de jumpe selalu pun. Kalau jumpa pun, sebab ada hal penting. Bukan jumpe sesaje nak kuar tengok wayang ke apa. Big NO. Hukhuk.

*senyum sampai telinga*

Oh ye. Tadi pun dah decide nak honeymoon kat mana. Alhamdulillah. Dah beli tiket pun. Harap harap ada rezeki nak jejak kaki ke sana dan tiada aral melintang. Tak kisah lah pergi mana pun kan? Yang dekat dekat pun boleh saje. Ngeee. 

Doakan semoga semuanya berjalan lancar yer. Dan yang paling penting, doakan semoga Dak Intang neh jangan cengeng sangat, jangan cepat sentap, jangan jatuh jatuh lagik (Baru baru ni, jatuh time kerja sampai lutut berdarah. Saket woo.) dan banyak lagik jangan yang jangan. (-.-")

Ok bai. Panjang pulak entry neh. Lama tak tulis entry diari diari. Hoho. K nait. Esok kerja. Esok esok update lagik. Tata ^^

15 comments

nabila biela said...

amboiii..pnjangnye entry..kehkeh..moge bahagia kak..biaselah...org brtunangkan darah manis...oppss

arnissa said...

kak intan.. biase lar tuh dugaan time tunang.

yang penting kak intan nga pak cik ipang memang sweet together..

weee.. :)

Wan Afzan said...

Waw.. Kt mane la agaknyer destinasi bulan madu yek.. Beli awal mmg untung.

kusyi said...

huhu.. tahniah kak intangg.. semoga berbahagia di samping orang tersayang.. honeymoon mne? XD

muis ismail said...

alahai sweetnya
teringat pulak zaman bercinta dlu.kihkihkih
tapi dah kawin pun akam mcm tu jugak
gaduh gaduh gaduh pastu baik je mcm takde apa apa jadi, normal la tu, marah marah syg kan..hehe

sya- Ieda said...

haishhh . abang ipang ni sebijik cik tunang kite jugak !

fatin amalina husna said...

in shaa Allah kak intan..semoga bahagia..dan jgn terus terusan cengeng ye.. x lama dh tuh..hehe..

pinyu pjah said...

Orng bru nk betunang pon sekarang cepat sentap jugak..aku la tu..huhu.. T_T

Mase kapel2 xde la nk sentap bagai tp bl dh dekat2 nk tunang mkin cpt lak sentap.aiyooo..

Ti dkt2 nk kawin caner la..dabel sentap kot.. T_T

Munie said...

niasala tu dugaan bertunang..paham perasaan tu..tapi x lehla kalau x contact smpai 3 hari...sehari pun x senang duduk..apapun tgok dah ok bestla..x bestla gaduh2..

wan norulkhamisa said...

akk dah 8 thn kawin..teringat masa tunang2 dulu lg teruk..asal gaduh je akk mntk putus tunang..hehe, abg plk kat laut ms tu..png pale dgn perangai akk..tp die buat do no je..die tau akk mmg nak kawin ngn die..kihkihkih....mg berbahagia..

abu gondrong said...

Krabi hehe terror ek dapat detect

abu gondrong said...

Amboi nak g KRABI ke hehe

~NabiellaQue.~ナビラ。 said...

Hamboiiii.laju dia book tempat nak honeymoon .well planned nahh !

akmal mehat said...

kire ok ler 3 ari kak..kte ni dah nk masuk sebulan x contact x text..berserah je pada Allah skrg ni..kalo call pn bkn nk jwb,dah la sorg utara sorg selatan..memg dugaan bertunang ni..doa je yg mampu skrg..

akmal mehat said...

kire ok tu 3 ari..kte da nk dekat sebulan x call x text..kalo call pn x berjawab,cmtu la text pn..huhu sabar je la skrg nih..usaha usaha dah,doa ngn tawakkal je skrg ni..sorg utara sorg selatan..dugaan bertunang..

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13