Tuesday, December 24, 2013

.36 weeks and still counting, i just can't wait !

.
8 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Weehueeeee. Pejam celik pejam celik, ai dah 36 weeks pregnant uols. Macam tak percayeeeeeee. HAHA. 36 weeks ni boleh consider sebagai 9 bulan sebab 1 bulan kan ada 4 minggu. 9 darab 4minggu, jadinya 36. Kalau ikut kan, orang pregnant dalam 40 weeks camtu. Tapi ada jer orang bersalin 36 weeks even Mama kite pun lahirkan kakak kite 36 weeks. 36 weeks tu paru paru dah matang. Tapi kalau dapat tunggu sampai 40 weeks, lagi matang. InsyaAllah.  

Tapi tengok jugak. Kalau baby dah tak menyabar nak negok mamidedi dia, mesti dia nak kuar awal. :-P Tapi hasben kite cakap, tunggu lah tahun depan. Muahaha. Eleh, takut lettew. Tapi kite lagik takut sebenarnya... (-.-)

24 December = 36 weeks (Today)
31 December = 37 weeks
7 January = 38 weeks
14 January = 39 weeks
21 January = 40 weeks (My EDD!)


Masa photoshoot dekat atas ni, tak tau lagik gender. Tu yang belasah letak dedua warna baju. Tapi bila dah banyak kali scan, doktor pun dah confirm-kan. GIRL! Yeayy! Tapi ramai jugak yang cakap dengan kite, ada jer kes yang scan girl, keluar boy. Huehue. Dah lah kite dah beli banyak barang warna pink. (-.-) Tapi hasben kite cakap, tak ape lah kalau keluar boy. Sebab baby boy pakai warna pink, kiut hape. :-P

Satu beg mommy, satu beg baby!

Ok. Ada orang cakap, bila usia kandungan dah 36 weeks ni, dah boleh get ready. Barang barang semua dah boleh standby dalam kereta. Untuk barang baby, semua dah complete. Untuk mommy jer belum. (-.-) Kain batik, tshirt, pakaian dalam, nursing bra, breast pad, sweater, tuala mandi, stokin, peralatan mandi, maternity pad, sliper, makanan, handphone with charge, magazine (takut boring), airr zamzam, air selusuh, termos dan beg plastik baju kotor. Hihi.

Macam kain batik tuh, kite pinjam Mama kite aje kot. HAHA. Kite memang takde kain batik sebenarnya. (-.-) Hari tuh makcik kite ada bagi hadiah sebagai hadiah kawen tapi kain batik tu belum jahit lagik. Heee. Tshirt pulak kite punya banyak size kecit. Huehue. Sepanjang kite pregnant ni, kite banyak pinjam tshirt hasben kite jer. :-P 

Untuk baby kena bawak Baby Diapers Newborn, Baju (0-3 bulan), Stokin/sarung tangan, Topi, Selimut, Peralatan Mandi, Tuala Mandi, Wet Tissue/Baby Wipes, Napkin, Bedung, Barut, Baby Oil, Minyak Telon.  Yang untuk baby ni memang dah complete! Yey!

Untuk list penuh boleh refer SINI.

Phew. Kadang kadang rasa tak sabar pun ada nak nengok baby sendirik. Nak nengok kaki comel dia yang selalu tendang perut mommy. Gggr. Khamis ni ada check up dekat KK. Hari Jumaat pulak appointment dekat Klinik O&G,  Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar. Harap harap dah dapat tarikh nak bersalin. Oh ye. Bagi yang tak faham, boleh refer kes kite dekat SINI. Penat nak explain banyak kali. :-D

Ok. Doakan semuanya dipermudahkan ek. Tenkiu semuaaaaaaaaaaaaaaaa. Ok bai. Nanti kite update lagiiiii. 


Monday, December 23, 2013

.Permohonan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M 3.0)

.
4 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


Berita baik untuk semua rakyat Malaysia. Cewah. Tak kira lah anda pembangkang atau penyokong kerajaan, mari lah kita sama sama isi borang permohonan BR1M ni hari ini! Dah boleh start mendaftar hari ini, 23 Disember 2013. Online saje yerr... . ;)

Macam tahun lepas, kite tak dapat isi sebab still dalam golongan student. Dapat baucer buku saje. (-.-") Habiskan baucer buku dekat Popular pastu beli cekelet cekelet yang ada dekat kaunter bayar kedai buku Popular tuh aje. HAHA

Alhamdulillah, tahun ni dapat RM650 sebab dah kahwin! Hureyyyy~ Kalau dulu, yang dah kahwin dpaat RM500 je. Ada pertambahan RM150. Ok lah tuh kan? Yang bujang dulu dapat RM250 sekarang dapat RM300. Hihihi. 

Bujang = RM300
Berkahwin dan pendapatan keluarga RM 3000 kebawah = RM650 + caruman i-BR1M RM50 = RM700
Berkahwin dan pendapatan keluarga antara RM3000 - RM4000 = RM450 + caruman i-BR1M RM50 = RM500

Ok! Caruman i-BR1M tu adalah Insuran Takaful Berkelompok Rakyat 1Malaysia. Sumber SINI.

Ni syarat2 memohon...

• Syarat kelayakan permohonan BR1M 2014:
(i) Warganegara Malaysia
(ii) Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada isi rumah / ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan isi rumah RM4,000 dan ke bawah
(iii) Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM4,000 dan ke bawah 
(iv) Bujang yang berumur 21 tahun dan ke atas dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah
• Sila kemukakan salinan:
(i) MyKad bagi pemohon; dan
(ii) MyKad/MyPR/Pasport bagi suami / isteri (jika berkenaan)

• Semakan kelayakan dengan agensi / sumber lain adalah tertakluk pada ketetapan Kementerian Kewangan Malaysia.
• Penerima Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) tidak layak memohon BR1M 2014

Bagi sesiapa yang belum mendaftar,
boleh daftar dekat link bawah ni/




Selamat memohon ! ^_^

Sunday, December 22, 2013

Ok

.
2 Sweet and Lovely Comments!

Assalamualaikum......

Saya Dak Ipan


Ok bye.............

Thursday, December 19, 2013

.water spray oksigen dah ada stok ! yeay !

.
3 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


Ramai gila orang view dan baca blog kite semalam. Semuanya pasal entry ni. Huehue. Terima kasih atas doa, nasihat dan komen dekat blog dan facebook. Really appreciated. :')

Ok. Back to the topic. Kite nak inform korang yang stok spray oksigen Beauty Aura (botol biru) dan stok spray oksigen Remedy (botol merah) dah ada! Tapi tak banyak sangat. Stok terhad. Ramai sangat dok sms/whatsapp kite untuk dapatkan spray ni.

Oh ye. Kegunaan SPRAY OKSIGEN tu boleh refer SINI.

Kami mengalami masalah untuk dapatkan botol saiz 30 ml. So, spray yang sekarang ni, bersaiz 40 ml. Extra 10 ml! Berbaloi baloi keuntungan. Promosi tetap sama, beli 3 botol, free postage. 

Harga sebotol RM9.90.
Harga sebotol dengan postage RM15.

Beli 3 botol RM 30 free postage.

^__^

Spray Oksigen
Air oksigen

Pelbagai baju baby dan juga barangan baby


Dan juga HOT ITEM!

Al Quran Pelangi. Semua warna ada ^__^
Boleh klik SINI untuk tengok.

Ok. Kalau berminat, boleh whatsapp/sms kite di 012-7186471.
Jangan call sebab kadang kadang kite tak free untuk jawap call. 

Tak pun add kite kat FB.

Boleh view gambar gambar barang baby dekat sana.
Banyakkkkkkkkkkkk sangat yang comel comel dan MURAH!

Okbaiiiii.

Wednesday, December 18, 2013

.doakan yang baik baik saja ye :')

.
14 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


Fikir banyak kali nak share cerita ni. Hmm share jer lah. Mana tau, ada yang sama kes dengan kite. :') Dan of cos cerita ni pasal my pregnancy.... Before tuh, nak cakap yang kite dah 35 weeks pregnant dan ada lebih kurang 5 weeks to go. InsyaAllah...

Isnin lepas, kite ada appointment dengan Jabatan Orthopedic, regarding kes kite yang kite cerita dekat ENTRY NI harituh. 

So dalam pukul 9 pagi tuh, kite dengan Ipang dah pergi Jabatan Orthopedic, Hospital Pakar Sultanah Fatimah atau Hospital Muar. Sampai sampai jer, pergi register dulu, tunjuk surat yang Klinik O & G bagi, then dapat no giliran dan mari lah start menunggu dalam kebosanan. Adalah dekat sejam lebih tunggu sebab ramaiiiiii sangat kat tempat ortho tuh. Dengan yang patah kaki, patah tangan, eksiden. Haish, macam macam kes la yang berkaitan dengan ortho.

Tunggu punya tunggu, giliran kite pong sampai. Macam biasa, Mama mesti ikut masuk bilik doktor untuk memudahkan kite nak explain masalah kite dekat doktor ittewwww. Huehue. Lepas explain masalah problem yang melanda, dan doktor himself suggest kite go for czer. Hmm~~ And I personally pon kalau disuruh buat keputusan tanpa nasihat doktor, will go for CZER.

Ramai tanya. 
TAK NAK CUBA UNTUK NORMAL DELIVERY KER? Nanti susah nak jaga masa pantang. Bla bla bla. Dan banyak lagik masalah yang mungkin akan timbul selepas Czer. :'(

Ok. Let me explain this. 

Kalau kite takde apape masalah, memang I'll go for normal delivery. Tapi kite memang tak boleh untuk bersalin normal. Kite kan ada masalah kaki yang tak kuat. Sejak lahir lagik. Dah pernah cerita dekat entry INI. Tapi tak pe lah. Cerita lagik. Masalah ni berpunca dari sistem saraf. Dari otak. Kaki kiri tak kuat. Anggota badan sebelah kiri kecik dan tak kuat sangat. Even kalau suruh kite genggam tangan korang kalau guna tangan kiri kite ni pun, korang takkan rasa sakit. Sebab memang lemah. :'( Kite bukannya eksiden ke apa. Memang problem ni dari kecik lagik, sejak lahir. Ada masalah dengan sistem sarah yang menyebabkan anggota badan kite lemah. BEnda ni melibatkan sistem saraf. Bukan dekat kaki je. Tapi seluruh badan. 

It's hard to explain.. Susah kalau tak de orang depan mata untuk menunjukkan kesakitan yang melanda. (T__T) Sebab benda ni, kite yang rasa. Nak jalan pun tak kuat. Hukhuk. Dan doktor dekat ortho tuh sendirik cakap, dia kata, ada risiko. Dan dia sendiri cakap, kalau dia, dia akan go for czer. Hospital yang kite refer ni adalah hospital kerajaan. Bukannya swasta. Kalau swasta, memang dia akan senang senang cakap suruh czer sebab nak kaut keuntungan. Kalau kerajaan, berapa sangat lah kena bayar... 

Orang boleh cakap, tapi mereka tak rasa. Memang boleh cuba untuk normal. Memang boleh cuba. TAPI RISIKO TINGGI dan siapa nak tanggung kalau cubaan itu gagal? And this is my very first pregnancy. Penat mengandung 9 bulan, kalau jadik apa-apa dekat baby kite macamaneeeeeeeeeeeeeeee???????? :'(

Even orang normal yang takde apa-apa sakit pun boleh gagal untuk bersalin normal, lagik lah orang yang ada masalah macam kite. Ada jugak 2-3 orang kawan yang try untuk normal delivery but end up with emergency czer. Kite tak nak lah macam tuh. Doktor Ortho cakap, zaman sekarang ni, kite diberi pilihan. Bukan doktor yang tentukan. So, kite pilih untuk ELECTIVE CZER dan bukannya emergency czer.

Malam tadik dah nanges, sampai mengigau-ngigau hasben kite cakap. Kite dok sebut sebut.. "Kite takot..kite takot.." time kite tidur tuh. Sebab sebelum tidur, dah bincang dengan hasben pasal hal ni. Dia cakap, pedulikan cakap orang lain. Kite takut nak bersalin. :'( Rasa macam diri ni dah tak kuat. Tangan dah start bengkak. Kaki pun sama. Mungkin sebab kaki nak tahan beban badan yang semakin membesar. Bayangkan dulu berat kite tak cecah pon 40 kg. Sekarang dah 50.2 kg. Could you imagine? Dah la kaki kite memang tak kuat, bila pregnant, memang lah bertambah tambah lemau. Nasib baik hasben kite setiap malam tolong urut kaki kite. Terima kasih hasben. Tak pernah nak merungut. I love you so much. Lillahi Taala. :')

Ok. InsyaAllah 27 Dec ni ada appointment dengan Klinik O&G. Nak bagi doang surat yang doc ortho tuh bagi untuk sokong pilihan kite untuk czer. InsyaAllah. Doc Ortho cakap, dia cuma boleh bagi advice, keputusan kite yang pilih. So, I'll choose for elective czer. Mama pun sokong. Husband pun sama. Thanks sebab faham keadaan kesihatan kite. :')

Kite tak tau bile kite akan bersalin sebab biasanya kalau czer, hospital akan bagi tarikh. Kalau dekat private, mungkin boleh pilih tarikh. Kalau government, dia tengok kekosongan. Kata doc ortho, biasanya 38weeks atau 39weeks which are 7 January or 14 January. (EDD 21 January)

Korang, doakan yang baik baik sahaja yer.. :')

35weeks.
And 5 weeks to go. 
InsyaAllah.

Sunday, December 15, 2013

.moses basket VS baby carrier

.
3 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


Yuhuuuuuuuu. Nak cerita ni. Hihiii. Hari tuh kan kite beria-ia nak beli MOSES BASKET kan kan? Err..sesiapa yang tak tau moses basket tuh apa, boleh refer ENTRY INI.

Kite nakkkkkkkkkkk sangat bakul tuh. Dah lah comel, kiut miut pulak tuh. Harga dia pun kiut. (-.-) Lagi lagi yang rotan betul. Bakul saje dah 2-3 ratus. Tu belum perkakas kat dalam. Phew.

Ok. Baru baru ni kan birthday kite yang ke sweet-7-teen tuh kan. Hihii. Mama kite dah janji nak belikan moses basket tuh. Tapi masalahnya tak tau nak beli kat mana. Mama cakap nak bagi duit, pastu kite boleh beli online. Tapi macam risau pulak beli online barang mahal mahal. Takut tak elok. 

Sebelum tuh, dah bincang dengan Ipang, nak beli moses basket ke atau baby carrier? Dia harus lah vote for baby bouncer. Dia cakap, takkan lah rockers macam dia nak bawak bakul baby. Cam comel jer. Cam cantik je. Kuang asam betul. !@#$%^&* Dia cakap, takkan kite nak bawak pulak. Bakul kosong nak angkat pun tak larat, lagik lah bakul isi baby. Huhuu.

Lepas tuh, moses basket ni bukannya boleh pakai lama! Time newborn je boleh pakai. Nanti baby dah tembam, bulat dan sihat bagaikan juara, kompem dah tak muat! Pastu akhirnya bakul ini ke stor juga. Huhuu. Ok. Tak jadik beli. *sob sob sob*

Last last, masa hari kejadian birthday kite, Mama ajak pergi butik Anakku. Mama memang ade card dekat butik ni sebab masa Chacha kecik kecik dulu, selalu shopping kat sini. Pastu pilih pilih, kiteorang pun decide beli yang ini.....

Baby Carrier/Infant CarSeat

THANK YOU MAMA.
Alhamdulillah, rezeki baby. 
Birthday mommy, baby yang dapat hadiah. 
(-.-")

Harga dia RM299. Dapat diskaun RM269. Ok lah kan. Nak compared with moses basket, yang ni lebih berbaloi. Boleh buat car seat sekali. Boleh buat bouncer. Dah tak payah nak beli bouncer lain. Lepas tuh, boleh tenggekkan dekat atas stroller. Actually, baby carrier ni memang didatangkan khas dengan stroller sekali. Tapi masa beli ni, stroller dia out of stock. Stroller sahaja dalam RM400 lebih. Affordable. InsyaAllah, ada stok nanti dan ada duit lebih, memang nak beli set dia sekali ^^

Cantik kan?

Ni carrier jenama Mamalove. Under Anakku jugak. Masa kite beli carrier Anakku tuh, consider yang ni jugak sebab yang ni lebih murah. After less dalam RM199 camtuh. Tapi bila pegang, yang ni lebih berat. Walaupun pada kite, warna dia lebih menawan dan attractive! Huhii. Tapi berat! Kang dah letak baby, nak angkut dah tak kuat. Zzzzzzz.

Alaaa tak jumpa lah pulak stroller + baby carrier anakku yang set dekat google. Puas carik. Tapi lebih kurang macam gini lah stroller yang siap carrier tuh...

Yang Anakku punya tuh lagik menawan hihihi

Ok. Tu jer nak share. Tunggu baby keluar dulu baru fikir pasal stroller. Hihihi. Kbai! Ehhh lupa nak cakap. Esok kite ada appointment dengan doktor orthopedic pasal kes kite yang kite cerita kat entry INI hari tuh. Wish me luck. Normal ker Czer? Wallahualam. Esok baru tau. :')



Friday, December 13, 2013

.happy birthday intan !

.
2 Sweet and Lovely Comments!

Salam. 


Hehe. Entry basi. Yek. Busuk. :-P Yeyyy! Hari ni dah genap 27 tahun 3 hari umur kite. Tapi terasa macam masih sweet 7teen gituh. Kihkih. Perasan betul. (-.-")

Macam biasa, family kite mesti akan celebrate punya birthday setiap orang yang ada dalam rumah ni. Tak kira lah dah tua ker, kecik lagik ke, kek wajib ada. Walaupun kecit. Dan walaupun tak makan sangat pon kek tuh sebenarnya. (-_-) Membazir sungguh. Bak kata Mama, buat syarat jek. 

Happy Birthday to Me!

Tahun ni, hadiah birthday pun berasaskan baby. Cuma ada handbag cekelet tu je bukan berasaskan baby. Hihii. Tapi tak kisah pon. Sekarang ni, kalau nak beli barang barang sendirik pun fikir banyak kali. Baik beli barang baby. Lagi ada pekdah. Huhiii. Thanks to Mama sebab belikan baby carrier dekat Anakku. Warna pink uolss.. Nanti nak beli stroller yang set dengan carrier tuh sekali. Mari menabung! Harap harap sebelum baby kuar, tabung dah boleh pecahkan. (-.-)

Ok! Sekarang dah cukup 34 minggu kite pregnant. Phew. Ada lagik 6 minggu sebelum due date. Tapi ada orang cakap, 36 minggu dah boleh bersalin. Baby dah matang, paru paru semua dah ok. Dah kuat. Kalau 36 minggu, maknanya hujung bulan ni. 24 Disember. Kalau ikut due date sebenar, 21 Januari. Huhuu. Kite tengok #babyAE nak keluar time bila ek. Hihii. 

Tak sabar sebenarnya WALAUPUN TAKUT GILE. (T___T) Ok. Semua barang baby dah sedia. Tinggal tunggu baby kuar. Doakan selamat yer. Tak sangka, umur 27, baru nak dapat seorang cahayamata. Ewah. Orang lain umur 27 dah 2-3 orang anak. Huhu. Tak pe lah. Rezeki masing masing.

Pssst. Nextyear punya birthday, nak request holiday lah dekat husband. Dah ada baby. Syok sikit nak jenjalan. Hihihii. Ok babaiiiiiiiiiii !

** Makin rajin pulak husband update belog skang walaupun cuma chord gitar lagu rock (-.-)
** Stok Al-Quran Pelangi dan barang barang baby dah update. Boleh tengok kat FB kite

Saturday, December 7, 2013

.segmen bersilat di dapur | roti pizza senang dan sedap

.
4 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


Yuhuuuuuuuuu. Sejak sejak kawen neh, rasanya tak pernah share resepi dekat belog. Cewah. Macam lah dah pandai masak. (-.-") Padahal duduk dengan Mama, nisbah masak 1:5 kot. Yang satu tuh kite lettew. HAHA. 

Ok. Hari ni kite nak share pasal satu menu yang sangat senang nak buat iaitu ROTI PIZZA. Ni menu orang-malas-pastu-jap-jap-lapar. Hihihi. Tapi seriously, makan 2 keping roti pizza, dah kenyangggggg gila ! Bahan bahannya senang gila. Arghhhhh tapi nanti makan tak jadik gila pon. Jangan risau. :-P Sekali beli bahan, boleh repeat buat banyak kali. Tuh yang best tuh. Heeee.

Bahan-bahan.
  1. Sebungkus roti gardenia
  2. Majerin
  3. Sos cili (Kite guna kimball ala-thai)
  4. Keju (Kite gune keju cheesdale yang slice tuh)
  5. Sosej (Apa-apa brand, tak kisah. Hiris nipis nipis sosej ni)
  6. Mayonis
  7. Bawang besar (potong dadu)
  8. Sardin (Option)
  9. Campuran kacang pis, jagung dan karet (Ala..yang letak dalam nasik goreng tu. Ada jual kat mini market. Tatau nama apa nak sebut. Hihihi)


Cara-cara
  1. Mula-mula, sapu dulu roti dengan majerin. 
  2. Lepas tu, kite letak sos cili atas roti tu. Boleh sapu macam majerin atau buat la corak-corak. Ikut suka korang lah. :-P
  3. Letak pulak mayonis.
  4. Pastu taburkan sardin yang dah di cincang. Tapi kalau takde sardin, tak payah letak pun tak pe. 
  5. Taburkan hirisan bawang dan campuran kacang pis, jagung & karet.
  6. Last sekali, letak keju. Keju ni korang boleh potong lawa lawa baru letak atas roti. Kalau malas (macam kite), korang just carik carik kan keju then susun atas roti tuh. Endingnya nanti keju tuh cair jugak hihihi.
  7. Hah, dah siap! Heee. Tapi tak leh makan. Kena bakar dulu. Letak dalam oven. Suhu 180 darjah. Pastu bakar dalam 10 minit jer. Sampai roti tu macam garing dan keju tu betul betul cair.
  8. *Ting* Bunyi oven habis timing. Hihihi. Sedia untuk di makan!!!!!!


Ok. Dah 3-4 kali kite buat roti pizza ni dalam beberapa hari ni. (-.-") Senang, sedap dan mengenyangkan. Selagi bahan tak habis, selagi tuh buat. Hihihi. Ok. Selamat mencuba! :-D

Buat roti pizza untuk besday chacha tadik. 

Walaupun buruk, tapi sedap.
HAHA.

Dont judge my roti pizza by its cover. 
:-P

** Oh yer. Stok Al-Quran Pelangi dah sampai.
Semua warna cover depan AVAILABLE.. 
Sesiapa nak order, boleh contact kite ! 012-7186471

** Dan sesiapa nak edit blog, boleh contact kite jugak. Heee.
Murah saja kite charge. 
Blog paling latest kite edit ---> http://diarysusy.blogspot.com/

Tuesday, December 3, 2013

.waktu sesuai untuk cash out duit nuffnang

.
1 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


Yuhuuuuuuuu. Hari ni kite dapat cheque dari Nuffnang lagik. Alhamdulillah, rezeki anak mommy. (Emm..kite nak shopping ape ye shayang? *jeling abah dia kat sebelah* hihihi). Cheque yang ke-13 sepanjang 4 tahun ber-blogging. Ok lah tuh kan. Dapat jugak dari menganga aje depan PC, tak dapat apa. Hihihi. Sebenarnya, ramai lagik blogger hebat yang dah dapat berpuluh puluh atau beratus ratus cheque Nuffnang dengan jumlah yang banyak. Kite punya tak de lah banyak mana. Boleh lah labuuuuuuuuuu.... :-P

Cheque paling latest kite dapat.
Jumlah? Heeee..ada lah. :-P

Ok. Hari ni kite nak share, bilakah waktu yang sesuai untuk cash-out duit nuffnang korang tuh? Ok. Meh sini kite ajar apa yang kite tau ek. 

History
^__^

Dekat atas ni semua history cheque yang kite pernah dapat dari tahun 2009 sampai lah tahun 2013. Dah 13 cheque kite dapat dari Nuffnang. Kite tak tipuuuuuuu. Ni buktinya. Dulu awal-awal blogging, banyak lah jugak kite dapat. Ada sekali tuh, dekat RM1000 kite dapat dalam satu cheque. Tapi dulu lah. Sekarang ni, ciput aje. Apa-apa pun, syukur alhamdulillah. :')

Ni keterangan dari Nuffnang.

Meh kite explain dalam bahasa simple ek. 
Semoga korang faham.

First sekali, kalau nak cash-out, korang kena pastikan, duit  terkumpul korang adalah RM50. Kurang tak boleh. Lebih tak ape. Ok. Faham ye anak anak? :-P

Ok. Syarat kedua pulak. Mesti cash out pada hujung bulan. Ye. HUJUNG BULAN. Cuba korang perhatikan gambar di atas. Kite ada cash-out pada 7 September. Masa tu tengah noob. Eksaited nak cash out sebab first time duit jejak RM50. (-.-")

Masa tuh, lamaaaaaaaaaaaa gile ok kite nak tunggu cheque sampai dekat rumah. Dah ingat kena tipu dah. Wuwuwuuuu. (T__T) Sebab Nuffnang akan proses cheque selama sebulan pada bulan berikutnya. Bukan bulan yang korang cash out tu. Kan dah rugi SIKIT. Kalau tunggu hujung bulan, banyak lah sikit dapat kumpul. Apa? Tak paham? Meh kite terangkan.

7 September 2009 - tekan cash out
1 October - 31 October 2009 - waktu proses
1 November - 14 November 2009 - cheque di hantar ke rumah ! 

Hureyyy! Tunggu lah dekat 2 bulan. Kalau cash out hujung bulan, tunggu sebulan, duit dah dapat. Faham? Kalau tak faham, pura pura faham je lah. Tak tau nak explain achane lagik. Huehue.

Macam cheque yang paling latest kite dapat hari ni... Kite cash out...

31 October 2013 - tekan cash out
1 November 2013 - 30 November - waktu proses
3 December 2013 - cheque sampai rumah !

Ok. Semoga ilmu ini member manfaat kepada korang. Hihii. JANGAN TANYA KITE TIPS NAK NAIKKAN DUIT NUFFNANG. Sebab duit kite ciput jer. Style entry kite, syok sendiri jer. Ada orang baca, alhamdulillah. Tak de, sudah. Hihihi.

Babaiiiiiiiiiiii! ^__^

Monday, December 2, 2013

.alquran pelangi terjemahan BAHASA MELAYU untuk hantaran!

.
0 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Yeyy! Kite nak update al-quran cover depan versi baruuuuu. Al-quran pelangi versi terjemahan BAHASA MELAYU. Bukan terjemahan dari Indonesia ekkk. Yang ni dah ada approval dari KDN. Alhamdulillah. Bukan jenis tajwid bewarna. Tapi still, mukasurat dalam pelangi. ^_^



Ada pelbagai jenis warna.
Cover depan KULIT + LACE.
Saiz besar sikit, 17x24 cm

Harga?
Still sama dengan al-quran yang kite jual sebelum ni.

RM 100 termasuk kos postage.

BERMINAT?
Boleh PM kite di Facebook
https://www.facebook.com/intanurulfateha

atau 
text/whatsapp
0127186471

^___________^

Friday, November 29, 2013

.bersalin normal atau caesarean?

.
7 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


Phew. Seriau rasanya bila fikir pasal ni. HAHA. Aci tak? Ye lah. Rajin sangat dok google pengalaman orang lain bersalin. Dah jadik rasa takut. Maklum lah, first time. Hadoiii. Rasa nak pengsan. Asal fikir je nak pengsan. Asal fikir je rasa nak terberanak. HAHA. Ok tipu. (-,-)

Kite nanti insyaAllah bersalin dekat hospital kerajaan jer. Kite kan orang kerajaan. (ada unsur unsur politik tak? ehems :-P) Da ada kemudahan, guna aje la. Kewangan pon tak berapa nak mengizinkan nak bersalin kat swasta. *Sob sob sob*

Ok nak cerita ni! Kalau dekat Hospital Muar ni (Sekarang di kenali sebagai Hospital Pakar Sultanah Fatimah), kalau nak bersalin kat sini, kena booking dulu. Kena pergi klinik O&G (Obstetrik dan Ginekologi) atau dalam bahasa senangnya klinik ibu mengandung. Kui kui kui. Bila dah booking, nanti time nak bersalin senang sebab doang dah buatkan kad dan semuanya pasal masalah kesihatan kite pihak hospital dah tau. Tak de lah kelam kabut. Time nak teberanak tuh lah baru nak soal siasat memacam. Hihi.

Appointment kite pukul 9 pagi. Sampai hospital tuh dalam pukul 9.10 pagi camtu. Terus carik klinik tuh sebab tak pernah pergi. Ni lah first time. Ipang lagik lah tak tau sebab dia bukan orang sini. Bila dah jumpa, kena register dulu. Pastu nurse tuh cakap, kite kena panggil pukul 10 pagi kang. So, skang kena tunggu dulu. Phew. Tempat duduk penuh. Terpaksa berdiri. Ramai sangat ibu mengandung. Huhiiii. Tapi last last dapat gak duduk. Heee. 

Dalam pukul 10 lebih tu, nurse dah panggil nama kite. Kena timbang berat, check tekanan semua, pastu kena tunggu lagik untuk jumpa doktor. (-,-") Tunggu punya tunggu, Mama kite pun sampai klinik O & G. Hihii. Mama kite nurse.  Memang suruh Mama datang pun sebab kalau doktor tanya kite apape and kite tak tau nak jawap, Mama boleh back up.

So, dia boleh cakap dekat kawan dia supaya cepatkan sikit no giliran kite sebab banyak tempat kite nak kena pergi sebab banyak sangat masalah kite neh. Seb baik dapat jumpa doktor cepat. Kompem orang lain bengang dengan kite. :-D Dalam bilik doktor tuh pun dekat sejam lebih. Macam macam kena check. Ye lah, orang banyak penyakit. (T__T) Ipang kejap kejap sms kite, tanya dah siap ke belum, dah siap ke belum. SABO LAH WOI! Ggrrrr!!

FYI, kaki kiri kite ni tak kuat sangat. Jalan pun dengkot dengkot. (T__T) Dari kecik macam ni. Pastu anggota belah kiri agak lemah. Tangan dengan kaki sekali. Wuu. Masa kite kecik kecik, cuma refer hospital je la dan pergi berurut. Tak operate, tak ape.  Lepas tuh, masa kite lepas SPM, kite nak amek lesen motor. Kite memang larat bawak motor, cuma orang tengok kite macam tak larat. So, untuk mengelakkan kite kena amek lesen motor OKU, orang JPJ tuh nasihatkan supaya pergi refer bahagian orthopedic kat hospital dan dapatkan surat pengesahan yang kite boleh bawak motor macam orang normal. Yey! 

So, kite pun pergi lah hospital. (cheh, macam flashback pulak hihii) Masa tuh dalam tahun 2004. Kite selamat di-operate-kan dekat bahagian tendon kaki kiri kite. Tendon straighten tak silap nama proses tu iaitu proses untuk memanjangkan bahagian tendon (urat keting) kaki kite. Walaupun tak boleh nak jalan macam orang normal, tapi at least better than before. :') Waaaaaaaaa sadis pulak cerita ni. Nanges jugak ni kang. Hukhuk. 

Lama jugak pakai simen kaki ni. Tapi zaman tuh tak ade henpon lagik. Tak de la nak instagram macam skang ni. Haha. Merasa lah pakai tongkat, pakai wheelchair. Phew. (~,~) 

Ok. Tamat cerita flashback. 
Sambung adegan dekat klinik O & G tadik balik ek. 
Heeeeeeee. :'D

Masa doktor tu check, memula dia scan dulu. Dia cakap perut kite kecik. Pehhhhhhhhhh! Kecik apebende! Dah naik 10 kg ok!!!!!! Dah rasa macam kingkong dah ni. Bayangkan lah, dulu berat kite 38 kg, skang dah 48.8kg. (T__T) Tapi bila nengok baby, dia cakap berat baby kite 1.8kg. Its normal. Yey! Uri dekat atas, kepala baby dekat bawah, air ketuban pun ok. So far, semuanya ok. Hihi. Lepas tuh dia check kaki, check tangan kite. Nak tengok kekuatan kite. Doktor cakap, kite mungkin boleh bersalin normal, tapi dia tetap risau kalau kalau kite tak kuat. Ye lah, nak bersalin kena guna kekuatan kaki. Kite neh kaki tak kuat. Adoiyai. So, dia buat surat untuk refer kes kite ke bahagian orthopedic.

Lepas tu, tadik dah pergi bahagian orthopedic. Nasib baik Mama ikut sekali. So, senang lah nak cakap. Kite neh tak reti sikit nak cakap, nak explain. Kang berair kang mata ni. Cepat sangat masuk habuk. (~,~) So, kite kena pergi bahagian ortho lagi sekali untuk fully check up kaki pada 16 Disember. Dan pergi balik klinik O & G untuk bagitau keputusan bahagian ortho pada 27 Disember, pukul 10 pagi.. Dua kali ok kena pergi hospital.

Tu belum kira pergi check kat KK 2 minggu sekali. Huu. 10 Disember nanti kena pegi KK, nak kena inject kancing gigi. Yang kali ni, inject kali kedua. Kalau nak bersalin anak pertama, kancing gigi kena inject 2x. Huaaaaaaaa sakit lagik lah tangan kite. Yang kena injection ni cuma dengan nurse jer. Lepas tuh pergi KK lagik sekali 1 Januari nanti untuk scan terakhir dan check air ketuban. 

Banyak kali ek nak kena jumpa doktor. Pening kepala. Nasib baik lah Ipang kerja sendirik. So, dia ada la masa nak melayan kite, hantar kite pergi klinik dan hospital. Dia pun dah tak bagi kite drive sendirik. Huu. 

So kesimpulan dari karangan di atas ialah, kite pun tak tau kite boleh bersalin normal atau kena czer. Orang cakap, kalau boleh normal, cuba lah untuk normal. Tapi orang tak tau keadaan dan masalah kite. So, tunggu lah keputusan dari bahagian orthopedic 16 disember nanti. Kalau terpaksa czer, pasrah je lah labuuuuu. Janji mommy & baby selamattttttttttt. Ye dak? Hihi.

#32weeks and 3days
#53days to go ! ;)
WISH ME LUCK ! ^_^



Berkenan sangat dengan spiral toys ni. 
NAK BELI !
^______^

Monday, November 25, 2013

.nak beli moses basket !!!

.
4 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


Apa benda moses basket neh? Huahuahua. Lately ni asyik dok google jer moses basket nih. Sebenarnya moses basket ni bukan lah satu keperluan sangat pun. Mak mak zaman dulu dulu tak de pong pakai moses basket bagai. Haha. :-D

Semalam ada sedara kite datang rumah. Dia baru je lepas pantang. Dapat baby boy. Dia datang dengan mak ayah suami & baby dia. Baby dia cute sangat letak dalam moses basket! Lagik lah bertambah tambah rasa nak beli moses basket neh. Bila tanya harga, dia cakap tak tau berapa. Mak dia yang belikan. Phew. Nak jugak~ Dia cakap, senang bila ada moses basket neh. Kalau pergi kedai makan ke, pergi mana mana, letak aje bakul ni atas meja. Hihihi. Selesa baby nak tidur. ^_^

Pastu Mama pun macam berkenan. Mama cakap, nanti Mama belikan. Untuk hadiah birthday kite tak lama lagik. Hureyy! ^_^ Since Mama nak belikan, boleh lah carik yang mahal dan cantik sket. :-P Kalau beli sendirik, kena budget harga. Huehue. Pastu husband pon cakap membazir. :'( Alaaa..kite nakkkkkk...

Moses Basket 


Comey kan.. ^_^

Bakul ni biasanya cuma baby yang newborn jer boleh masuk. Pastu bertahan sampai 4-5 bulan. Lepas tuh, kompem kaki terjulur. HAHA. Nampak tak pembaziran di situ? (-.-') Kite ada google, dan melalui pemerhatian kite, ada dalam 3 jenis moses basket yang kite jumpe. 1) Jenis rotan, 2) Jenis mengkuang, dan 3) Jenis yang kain. Kalau nak nengok dari segi ketahanan, rasanya yang jenis rotan lagik tahan lama. Boleh lah beli kalau bercadang nak 3-4 orang anak. Nanti anak anak seterusnya boleh pakai.

Harga pulak dalam RM200 keatas. Sebab rotan kan memang mahal. Kalau setakat mengkuang atau kain, dapat dalam RM140 hingga RM200. Sebenarnya kite lagik berkenan yang rotan. Huehue. Macam tahan lama jer. Tapi tengok lah. Mama nak belikan yang mana satu. Ai redha jer. Tapi yang penting, mesti pink!

Ada jugak moses basket yang jenis berkaki. So, boleh letak dalam bilik. Tapi kite dah ada baby cot. So, tak yang kot beli yang jenis ada stand dia. Macam lagik mahal jer. Tapi macam cantik aje. Haish. Geram~ (>_<)

Ingat nak beli online aje tapi takut tak elok pulak sebab tak dapat pegang dan tengok sendirik. Nanti nak ajak Mama pergi kedai baby lah! Ok baiiiii. Nanti cerita lagik. ;-)

#31 weeks and 6 days
#8weeks to go !!!

Thursday, November 21, 2013

.audit penyusuan susu ibu

.
5 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


Isnin lepas, kite terlibat dengan audit penyusuan susu ibu dekat Klinik Kesihatan yang kite selalu check up. Malas sebenarnya nak join tapi memandangkan Mama kite staff kat situ dan kite pun di paksa untuk join, so, pasrah aje lah. (-.-")

Patutnya kena sampai klinik pukul 8 pagi tapi gila malas nak mandi. Sehari sebelum audit tuh, kite dok study apa yang patut. Semuanya tentang penyusuan susu ibu. Kite gerak pergi klniik dalam pukul 8.30 pagi. Ingat tak de siapa datang lagik. Sebab Mama cakap, patient yang kena audit semuanya 10 orang. Semuanya ibu mengandung. :-D Japgi kite orang yang ke-sepuluh datang. Huahuahua.

Bila sampai klinik je, mula la sakit perut, kecut perut sebab cuak nak kena soal siasat dengan pegawai yang handle audit tuh. Pegawai tu bukan staff klinik, tapi di import dari luar. Lepas orang yang ke-sembilan masuk dalam bilik, kite dah makin cuak.

Mama yang snap gambar ni. 
Time ni kite dok belek henpon. 
Pastu Mama panggil. 
Tu yang sengih lebih tuh. HAHA.

Pastu dalam pukul 10 camtu, turn kite pulak. Kena soal dalam lebih kurang 20 soalan. Nasib baik dah study dengan Mama. So, dapat jawap soalan dengan cemerlang. Cewah. :-P

Contoh soalan yang diberi..

1) Apakah penyusuan ibu secara eksklusif?
-- Penyusuan susu ibu secara eksklusif bermaksud memberi susu ibu SAHAJA dan tidak makanan atau minuman lain KECUALI ubat-ubatan dan vitamin yang diberi atas nasihat doktor.

2) Apakah kebaikan penyusuan susu ibu secara eksklusif kepada bayi?
-- Mengandungi antibodi untuk bayi
-- Susu ibu mudah dihadam
-- Melindungi bayi dari cirit birit, alahan dan jangkitan saluran pernafasan
-- Menggalakkan perkembangan dan kecergasan otak bayi

3) Apakah kebaikan penyusuan susu ibu secara eksklusif kepada ibu?
-- Mengurangkan pendarahan selepas bersalin
-- Mengecutkan rahim dengan lebih cepat
-- Membantu mengembalikan bentuk badan yang asal dan mengurangkan berat badan
-- Mengurangkan risiko barah payudara dan ovari
-- Membantu menjarakkan kehamilan apabila diamalkan selama 6 bulan secara eksklusif
-- Memupuk kasih sayang antara ibu dan bayi
-- Mudah serta menjimatkan masa dan wang

4) Terangkan posisi dan pelekapan yang betul semasa menyusukan bayi. 
[kena buat demo dengan patung bayi palsu (-,-) ]
-- Badan bayi mengahadap ibu, rapat, perut bertemu perut, mulut terbuka luas, dagu bayi menyentuh payudara ibu, bayi menghisap bahagian areola, bagi menghisap perlahan, mendalam dan dengar bunyi menelan susu.

Ai dapat hadiah uols dari doktor. Hihi.

Banyak lagik soalan tapi malas nak taip. Jawapan semua ada dalam pamplet panduan penyusuan susu ibu yang korang boleh dapat secara percuma dari klinik kerajaan time korang check up. Study jer sendirik. Kalau tak faham, boleh refer nurse atau doktor. 

Ok tu jer nak share. Baiii. ^__^

#31weeks and 2 days
#61days to go ;-)

** Spray air oksigen out of stock. Sejak update kat belog, ramai sangat yang nak beli. Hihi. Maceh. Nanti dah ada stock baru, kite inform okey ^^,

Friday, November 15, 2013

.spray oksigen untuk kecantikan dan kesihatan ^_^

.
5 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


Yuhuuuuuuu. Kali ni kite nak update pasal spray oksigen. Sebenarnya dah lama produk ni ada dijual oleh kampeni dot dot dot. Hihi. Cuma malas jer nak hapdet entry. Huehue. 

Ok. Nak cerite. Spray oksigen ni ada dua jenis. Satu botol biru. Satu lagi botol merah. Yang botol biru tu untuk kecantikkan. Ingat Kak Ton jer ade produk kecantikkan? Kahkah. Nama botol spray warna biru tu, Beauty Aura. Yang botol merah pulak Remedy. Harga dia cuma RM9.90 sebotol. Kandungan dia, 30 ml. Kalau beli 3, dapat free lagi sebotol. Jimat kan? (^_~)

Ni antara kebaikan spray botol biru (BeautyAura) tuh. 
  • Membaikpulih sel kulit rosak dan mati.
  • Menegangkan kulit
  • Mencegah jerawat & menghilang kesan jerawat
  • Dengan menyembur spray ke serata wajah, akan bergetar gelombang oksigen terus menyerap & memberikan kesan dari sudut menegangkan kulit selain menyegarkan wajah.
  • Eye-bag atau dark-circle di bawah mata akan pudar dan hilang dengan semburan kerap 3 kali sehari selama 3 hari.
Ayat skema ek? Haha. Mesti la skema sebab ayat kopipes (-,-") Tapi sejujurnya, memang kite sendirik guna spray ni. Time lepas cuci muka kan, kite mesti spray dekat muka. Sebelum pakai foundation pun sama. Konon konon nak melembapkan kulit muka lah. :-D Hari tu pergi rumah kawan, lepas tuh mak kawan kite cakap, Eh Intan. Muka nampak cerah lah. Heeeeeeeee. Kembang jap. Parut jerawat pun dah hilang. Skang tak payah nak mekap tebal tebal. Cewah. ;-)

Sebelum ni harga sebotol spray ni RM15. Tapi macam mahal pulak. Masa tu, botol pun sedikit besar. So, kiteorang repackaging semula. So, botol yang sekarang ni lebih mudah dan praktikal. Senang nak bawak kemana mana. Memang simpan satu dalam handbag. Simpan dalam poket pun boleh.

Masa kite jadik guru ganti hari tu, kite bawak spray ni pergi sekolah, sebab nak elakkan mengantuk. Lepas tu kalau tengok  budak macam mengantuk aje dalam kelas, kite panggil dia dan spray dekat muka. Seronok doang. Terus semangat nak belajar. ^_^

Lepas tuh, spray botol biru ni jugak boleh buat hilang mengantuk time drive. Bila husband mengantuk time drive, dia cepat cepat spray dekat muka. Terus hilang mengantuk. Standby satu dpray dekat dalam dashboard kereta. Hihi. Untuk student university pulak, kalau mengantuk time stay up, boleh segarkan mata dengan spray ni. Lagi lagi time dah nak exam. 

Kalau korang tak percaya. try lah dulu. Sebotol baru RM9.90. Tak mahal kan. Alaa..beli baju mahal mahal boleh. Takkan spray yang cenggini pun tak leh beli. :-P Kebanyakkan yang beli dengan adalah dikalangan student. Maklum lah, dah nak exam, baru kelam kabut. HAHA. Sama lah macam zaman kite dulu. Study last minute. :'D

Ok. Spray botol merah pulak dikenali sebagai Remedy. Spray ni pulak kandungan oksigen dia lebih tinggi dari yang botol biru tuh. Kalau ada luka luka ker, boleh spray dekat tempat luka tu. InsyaAllah, luka cepat baik. 

Ni antara kebaikan lain spray botol merah (Remedy).
  • Mencegah penyakit kuku dan jari
  • Merawat kulit tumit kaki
  • Menyembuh luka kecil kulit luar
So, kalau korang berminat untuk beli spray ni, boleh contact kite ATAU suami kite di ..

PUAN INTAN
012-7186471
(Call/SMS/Whatsapp)

010-7636383 
(Call/SMS/Whatsapp/KakaoTalk)

ENCIK IRFAN
019-7799198
(Call/SMS/Whatsapp/KakaoTalk)

Harga - RM9.90 sebotol 
(COD - Muar/Melaka/Serdang/Sepang)

Harga RM15 sebotol
(Secara Pos Laju)

Harga 3 botol (free 1 botol atau free postage)
RM 29.70


Untuk yang duduk jauh jauh tuh, kite boleh pos-kan. ^_^ Tapi kalau yang duduk area Lembah Klang, boleh contact abang ipar kite di...

ENCIK ISKANDAR 
014-9620910 (Call/SMS)

Amboi model tudung pink tuh. :-P

Stok air oksigen (<-- sila klik) pun dah ada. Kalau nak beli, sekotak ada 24 botol, RM96. Beli banyak dan jadik agen pun boleh. Harga pun akan jadik lebih rendah. Bila lagik kan nak tolong bisnes orang Melayu. ^__^


Air ni pun kite dan family kite sendirik consume. Hari tuh kite ada cerita dekat entry ni (<-- sila klik) pasal kite kena minum air gula lepas tuh result gula kite rendah sebab kite selalu minum air oksigen. So, air ni sangat sangat sangat berguna kepada ibu mengandung, pesakit kencing manis dan penyakit penyakit lain. Baik telan air dari telan pil. Ye dak? :-D

Ok. Apape tak faham, boleh tanya kite ek. Tataaaaaaaaaaaaaaa!

Wednesday, November 13, 2013

.pencarian botol susu tamat :-P

.
9 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


Kan hari tuh kite pening pening dok fikir pasal botol susu kan? Yey! Kepeningan itu tamat di sini. :-P Ok. Meh nak cerita dari mula. Tak de mukadimah, tak best. :-P Haha. Hari ni kite ada appointment dengan Dr. So, lepas settle check up semua, tetiba husband ajak pergi beli botol susu since dari hari tuh kata nak beli, tapi kite ni tak suka jalan banyak banyak. Cepat penat. So nak beli kat tempat yang tak banyak jalan. Hihi,

Memang dah plan nak beli botol susu dekat Guardian jer. Sebab senang. Point nak beli botol susu jer. Sampai berus botol pun terlupa nak beli. HAHA. Tuh la. Fokus sangat. :-P Kite cuma beli botol susu 5oz dan teat 2 biji. Total both barang ni dalam RM41 jer. Botol tuh RM24.90. Teat plak RM16 kalau tak silap. Ada perasan jual kat online tapi malas lah nak beli online. Harga pun lebih kurang tapi kena tambah kos pos lagik. Leceh. :-P Tapi ada jer barang lain kite beli online. Hehe.

Kan memula kite cakap kite nak beli botol susu Tommee Tippee yang gemok dan comel tuh kan. Carik kat mall, tak jumpa. Online banyak. Tapi takde warna pink. Kalau ada pun, saiz 9oz. Besar sangat. Tak nak lah besar besar. Baby baru je nak belajar menyusu. Lagipun, botol susu ni buat ada ada jer since kite pon belum kerja lagik. Heee.

Botol susu untuk #babyAE ^_^

Walaupun bentuk dia tak secomel botol TT tuh, tapi botol ni bagus. Kite ada pernah terbaca review dekat satu blog ni. Pastu kakak kite sendiri pakai botol susu jenis ni. So, memandangkan kite malas fikir, kite pon beli jer yang ni. Senang. Heeee. ^__^

Kakak kite pesan, suruh beli botol susu yang untuk 0-6 bulan. Lepas tuh, teat dia pulak, ambil yang S. Mesti korang tak berapa nak faham kan? Kite pun memula tak faham jugak. Kakak kite yang banyak ajar. So, kite ajar korang pulak ek. ^_^

Teat (puting) saiz S tuh untuk sedutan susu yang slow. Ala ala macam sedut mommy breast. Bile sedut, baru keluar. Lubang dia kecit sesangat. So, baby takkan tersedak lah bile minum susu tuh sebab aliran susu dia slow. Kalau baby dah 6 bulan keatas pun, beli jugak teat yang saiz S. 

Kalau yang saiz M tuh pulak, untuk susu formula. Once baby dah tak menyusu badan or korang bagi susu formula (susu tepung dalam tin tuh), korang leh guna yang saiz M. Yang saiz L pulak, untuk yang letak nestum dalam botol.

Lepas tuh, kalau korang perasan, teat yang kite beli tuh, ada yang putih dan ada yang kuning. Ok. Meh kite explain beza dia ek. Cewah. Ye ye oh je kite neh. HAHAHA.

Jenis "Latex"

Yang jenis kuning ni, jenis latex. Latex tuh getah lah kan. Dia cam lembut sikit. So, baby tak de lah terkejut ke ape kan kalau sumbat dengan teat neh. Nanti baby dah ada gigi, baru boleh tukar dengan teat yang warna putih. Yang warna putih tu keras sikit. 

Jenis "Silicone"

Yang ni jenis silicone. Putih bersih. Cuma sedikit keras. Bila baby dah ada gigi, boleh guna yang ni. Sebab kalau yang latex tuh, kalau dia gigit, nanti koyak pulak sebab lembut sangat. (>_<) Masa kite beli botol susu tadik, teat yang sedia ada kat botol tu size M lepas tuh silicone. (-.-") Botol susu yang ada teat size S dan latex takde warna pink. So, teat size M tuh kite simpan dulu. Dan boleh digunakan di masa akan datang. Nak botol susu pink punya pasal. Hihi. :-P

Anak buah-buahan disamping botol susu NUK beliau.
^__^

So, ada apape soalan? Jangan tanya kite pasal botol susu yang lain sebab kite tak tauuuuuuuu. HAHA. Ada orang cakap Avent bagus. Ada orang cakap Tommee Tippee bagus. Ah, semua bagus lah. Terpulang pada korang nak beli yang mana satu. Kite malas nak pening pening. Lagipun, kalau nak tukar teat baru, senang nak carik. Kat Guardian saje. :-D

Oh yer. Sebenarnya botol susu neh bukannya kite beli sebab nak bagi susu formula kat baby. Kalau boleh, memang nak breast feeding baby secara eksklusif selama 6 bulan. Kalau boleh sampai 2 tahun lagik bagus. ;-) Cuma botol susu neh macam alternatif lain lah. Bukan direct feeding. Still guna breast milk, cuma isi dalam botol. Heeee.

Pencarian seterusnya adalah BREAST PUMP. 
Rasa nak beli yang manual dulu.
Any suggestion? ;-)

Friday, November 8, 2013

.selesai mendobi yey!

.
9 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


Hip hip hureyyy! Kite dah settle mendobi baju #babyAE #intanirfanJR selepas 2 hari. Ini disebabkan faktor cuaca yang tak berapa cerah, so, baju pun lambat lah kering. (-.-)

Kite start basuh pagi semalam, Khamis. Kite cuma ada 2 penyepit baju jer untuk baju baby. Ingatkan cukup sebab setiap satu ada 20 penyepit kecit kecit tuh..

Barang yang kite cuci adalah
1) 12 helai lampin
2) 1 hooded blanket
3) 3 helai bedung
4) 4 helai barut
5) 4 set baju baby
6) 10 helai romper
7) 4 helai legging
8) 1 helai tempat alas makan baby (apekebende ntah nama haha)
9) 6 set sarung kaki & tangan baby
10) 2 buah topi
11) 3 helai tuala
Ermm tu jer kot. Tak de lah banyak sangat sebenarnya tapi time nak sidai tuh, 2 penyepit baju tak cukup lah pulak. (T__T) Cepat cepat call husband suruh beli lagik satu. Kebetulan, dia memang ada dekat bandar. Hihihi.

(^_^)

Alalalaa comeynyeeeee..

Oh yer. Kite cuci guna washing machine jer. Tak kuasa lah nak cuci pakai tangan. :-P Padahal malas. (-.-) Dah ada teknologi, so, guna jer la teknologi yang ada. Letih nak dok mencangkung cuci baju baby guna tangan. (T__T) Pastu kite guna Dynamo yang ada pewangi Downy tuh jer. Tak guna pun detergent khas

Memula, sebelum cuci, kite asingkan baju bewarna dengan baju yang tak berwarna. Takut lah dia turun warna ke apa ke kan. Pastu baru rendam dalam 10 minit dalam washing machine tuh, pastu basuh jap pastu bilas. SIAP! Tak payah cuci lama lama. Bukannya kotor pun. Cuma nak hilangkan bau kedai dan bakteria jer. :-P

Memandangkan cuaca tak berapa nak panas, baju baju baby kering sepenuhnya pagi tadi. So, bangun pagi, semangat pegi kutip baju baby. Hari ni husband tak kerja. So, paksa dia tolong lipat lampin. Hehe. :-P

Dah siap lipat dahhh. Yeyyy!
Dah siap susun dalam wardrobe baru. Hihi

Ada beberapa lagik barang belum beli. (-.-) Husband cakap, next month lah. This month dah cukup dah. Emmm~ Kalau nak cakap pasal shopping barang baby ni, memang takkan habis. Huehuehue. :-P

Oh yer. Botol susu tak beli lagik neh. Kite macam berkenan jenama Tommee Tippee sebab dia gemuk dan pendek dan comel. Haha. Tapi akak kite suruh beli jenama NUK. Sebab akak kite cakap, botol susu ni bagus sebab susu cuma keluar bila baby sedut aje.


Kalau Tommee Tippee ni, tak tau lah pulak macamana. (-.-") Pening lah. Banyak sangat brand. Mama pulak cakap, tak payah beli botol susu kalau breast feed. Haha. Tapi rasanya nak beli jugak kot. Standby kot kot kena pakai botol. ;-) Tengok lah keadaan cemana. Nak beli yang mana satu pon tak tauuuu. Al-fening kepala. Nanti lah kite buat survey pasal botol susu. Kena compare-kan, mana satu yang bagus dan berbaloi untuk anak mommy. ;-)

Alhamdulillah.
Dah #29weeks.
Lagik 11 weeks. InsyaAllah.

Heee. K bai! Nanti cerita lagik. (^_~)v

Wednesday, November 6, 2013

.proceed to plan B!

.
6 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


Huwaaaaaaaaaaa letih gila pork hari ni. Sakit satu badan. *pengsan* Sebenarnya hari ni kite plan nak mendobi baju since macam dah complete aje kite punya barang barang baby. Heeeeeeee. Oh yer. Baby in my womb dah #29weeks! ^__^

Rasa macam dah boleh start cuci baju sekarang sebab sekarang pun, nak jalan dah tak berapa larat. Ok tipu. Larat. Cuma sedikit mengah. (-.-) Ye lah, selama ni berat tak sampai 40 kg. Sekarang dah dekat 50 kg. Haruslah rasa nak pengsan. (T_T) Kang kalau lambat lambat, lagik lah badan ni tak larat.

Husband pepagi lagik dah pergi KL, ada kerja di sana. Pelawa jugak kite ikut tapi malas lah, baik duduk rehat dekat rumah. Boleh TIDUR. Hehee. Tapi dah banyak rehat pon boring jugak. Ok. Kan kite tadik cakap nak mendobi baju baby kan? Memandangkan cuaca tak berapa nak cerah, terpaksa membatalkan hasrat. Nanti insyaAllah esok kalau cuaca ok, kite cuci lah. Harap harap, cuaca panassssssssss.

Ok. Semalam dah pergi shopping barang baby lagik. Beli wardrobe, penyepit baju baby, bedung (Anakku), bakul baju dan beberapa barang lain. Hihihi. Rasa lepas ni kalau nak beli pon, barang kecik kecik jer kot. Barang yang penting penting, macam dah settle. Stroller & Car Seat, beli lepas bersalin nanti. InsyaAllah.

Total bedung cuma ada 3 helai. Huehue. Bedung dekat Anakku, sehelai RM23. Not bad lah kain dia. Cotton lembut. Masa kite shopping dulu, tak de bedung tuh. So, beli jer blanket 2 helai kat Anakku. Mama cakap, cukup lah. Kalau tak cukup nanti, baru beli. Lagipun, duduk rumah dengan Mama. Boleh cuci. Bukan jer nak guna semua tu sekaligus. Hihi. 

Barut pun ada 4 helai. Mama cakap cukup. Kalau tak cukup, baru beli lagik. Ikut jer lah cakap Mama. Tapi rasanya macam nak beli lagik jer. Tengok kat online, macam murah. 5 helai barut, baru RM20. Nak tempah dan beli kain sendiri, memang murah, tapi LECEHNYEEEEEEEEE. Kalau pandai jahit sendirik, tak pe jugak. (-.-) Bedung pun macam nak beli lagik. Plan nak beli dekat One Baby World (OBW). Sehelai baru RM10. Dekat Anakku, sehelai RM23. *pengsan*

Oh yer. Kite baca review mommy-to-be, mejoriti cuci baju dengan detergent khas untuk baby. Mula mula kite nak beli jugak, but then Mama cakap, basuh jer guna Dynamo. Zaman dulu, takde sabun macam zaman sekarang ni. Ok je. Dynamo bagus, bunuh bakteria jugak. Bla bla bla. Tanya kakak, dia pun guna Dynamo. Tanya bestfriend, still guna Dynamo. Heeeee. So, tak payah beli. Guna je apa yang ada. Ikut jer la apa Mama kite cakap. Semoga anak mommy tak cerewet. (^_^)

Kebosanan akibat tak dapat nak cuci baju, bertukar kepada Plan B. Haha. Pesen tak menyabar Dak Intang neh. Semalam, kite ada beli wardrobe untuk letak baju, lampin dan barang barang baby. Jenis yang pasang siap. Alaa tak mahal pun. Dalam RM69.90 tak silap. Beli kat The Store jer. Nak beli dekat Ikea, MACAM LAH IKEA TUH SEBELAH RUMAH JER WOI. Haha. Kite beli yang jenis kecik je sebab bilik tidur kite pun bukannya besar sangat. Hee.

Memula ingat macam senang nak pasang. Main skru skru jer. Japgi macam tak dapat pasang sebab ada bahagian yang tak ngam. Amende ntah doang ni buat wardrobe tak betul. *hantuk kepala dekat dinding* Tapi di sebabkan kite ni ala ala Mc Gyver (lah sangat haha) dapat jugak pasang. Tapi part part yang macam susah dan berat, kite mintak tolong adik kite since adik kite tengah cuti sekarang ni. (Politeknik Nilai).

Tadaaaaaaaa....
Wardrobe for our baby ^,^

Ok. Lebih kurang 3 minggu lepas, kite ada pos gambar baby cot dekat Instagram & FB. Sebenarnya, ni baby cot turun temurun. Teheeeeeee. Ni cot adik kite, Chacha. 7 tahun lah usia baby cot neh. Masa Mama beli, warna dia coklat. Pastu tahun 2012, kakak kite pulak dapat baby, so, baby cot ni dia guna pulak. Pastu sekarang, kite guna pulak! Hoyeh hoyeh. Tak payah beli. Dah jimat berganda ganda.

Since perabot bilik kite semuanya warna putih, Mama cakap, apa kata kite cat baby cot neh. So, husband kite pun bukak segala skru yang ada dan Abah pun hantar kat kilang perabot kawan dia, mintak tolong cat warna putih.

Tadaaaaaaaa.
New look. 
Huahuahua.

Kite dok survey, baby cot warna putih macam ni, harga dekat beribu. Ada jugak yang murah tapi mejoriti RM500 keatas. Phew. Nasib baik lah kite tak payah beli. Hihi. Ada orang cakap, jangan pasang dulu sampai baby lahir. (-.-) Tapi masalahnya, baby cot neh memang dah terpasang. Bukak balik pun sebab hantar cat. Lagipun, tak kan lah baby lahir, baru kelam kabut nak pasang. !@#$%^&

Ok. Sekian sahaja wartawan Dak Intang melaporkan. Penat pasang wardrobe tak hilang lagik. Berjam jam pasang. Kalau Ipang tau, mesti dia gelakkan. (T__T) Tuh la, pesen tak menyabar. Alaa tapi tak pe. Amek mood dulu. :-P Bab sidai dan lipat baju, kite serahkan kat dia sebab dia pakar. Keh keh keh.

Babaiiiiiiiiiiiii !



Monday, November 4, 2013

.fenomena BITSTRIPS

.
14 Sweet and Lovely Comments!

Salam.


Kah kah kah. Dah kena sawan bitstrips gamaknye. Asek dok main jer apps ni kat henpong. Hihi. Tapi layan jugak lah. Macam comel jer katun katun ni semua. 











Hehe. Comel kan? Korang boleh install apps ni dekat PLAYSTORE dekat henpong android korang. Search jer BITSTRIPS. PAstu install pastu dah boleh start guna ! :-D Tapi memula sekali kena create korang punya avatar dulu.

Kalau nak yang bertudung, boleh carik tudung dekat "HEADWEAR" Ada satu jenis tudung jer. Tuh pun nampak leher. Alaa...nama pun katun. Tak payah lah nak serius sangat. (-_-) Lepas tuh, baju pon boleh pilih dekat bahagian OUTFIT. Yang lain lain, korang godek lah sendirik.

Oh yer. Kadang kadang, baju berubah ikut situasi. Jangan tanya kite macamana nak tukar warna baju sebab kite pon tak tauuuuuuu. HAHAHA.

Kepada Bitstriperssss... Happy BITSTRIPS! :-P

HAHAHA.

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13