Wednesday, September 19, 2012

.review majlis tunang : HANTARAN

.

Salam.


Nak review pasal hantaran pulak lah. Ektuali kite sukeeeeeeee sangat sangat dengan hantaran kite sebab 100% kite buat sendirik! Ok tipu. Adalah dalam 20% Mama kite tolong. Eh, 30% kot. Hihihi.:-P 

Ektuali, kite neh bukannye kretip sangat. Tapi kite suka dok gugel gambar hantaran pastu nak tiru lepas tuh tak jadik. (T_________T) Sadis betul. Penggugelan yang gagal. (T__T) Tapi, kite pun ada usha gambar hantaran kawan kite punya adik. Dia buat style bantal. Tapi bukan bantal betul, tapi polisterin bentuk bantal.

Ni lah dia, polisterin bentuk bantal tuh. 

Satu bantal dalam RM3 camtu. Kite beli 9 aje. Pastu kite beli kaen jesy 2 meter. Semeter RM3. 2 meter baru RM6. See? Kite memang beli benda murah murah aje. Sebab tu untung nya survey awal awal. Huehue. Tapi, kain neh bidang besar. Memang cukup untuk bungkus 9 bantal tuh. Siap ada lebey lagik kaen. Kaen jesy neh cantik. Dia ade corak corak dekat atas kaen tuh. Tapi kalau nak jimat, jangan bungkus semua bantal tu sampai bawah. Bawah bukan nampak pun. Bungkus atas dengan tepi je.

Lepas tuh, tepi tepi keliling bantal tuh, letak benda kilat yang kat gambar atas. Lupa apa nama dia. (T__T) Kite beli dekat SSF Home Deco. 10 meter, RM10.90 kalau tak silap. Kite beli 20 meter. Tapi ada lebey, kite kasik dekat Ifan. So, dia tak payah lah beli lagik benda tuh. Huhu. Dekat sudut bantal tuh, kite beli jurai jurai (tatau nama) kaler silver dalam 3 meter. Potong kecit kecit dalam 2cm pastu tampal dekat sudut guna gam gun. Ektuali, dekat kedai barang hantaran, ada jual besi sudut untuk bantal tuh. Tapi mahal. 1 set (4 sudut) dah belas belas RM kalau tak silap. Tak ingat lah. Tu baru satu set. Belum 9 set untuk 9 hantaran. Pokai nyah, 

Susah kemaen nak explain jurai jurai.
Neh lah benda tuh.
(ni gambar gugel jer)

Tapi kite beli kaler silver. Semeter baru dalam RM5 camtuh. Ikut jenis lah. Tapi murah lah  nak compare dengan yang besi sudut tuh. Kite neh kan pentunang-low-bajet. Huhuhu. (>__<)

Lepas setel buat bantal tuh, susun barang atas bantal then sumbat bebunga celah barang barang tuh. Huehue. Kite letak bunga light pink and shocking pink. Tu semua bunga plastik. Untuk sirih junjung, baru guna bunga hidup. Err yang bunga plastik tuh, kite maen selit aje. Tapi Mama bagi komen lah kalau tak elok ke buruk ker. Pastu letak sket bebulu kaler silver. Kasik tutup sket lubang yang tak leh sumbat bunga. Teheee. Pastu siapppp ! :-D

Tadaaaaaaa.

Sangat berpuas hati dengan hantaran sendirik :-D Kite kasik Ifan 9 barang which are 1) Sirih junjung, 2) Panasonic electric shaver, 3) Jam tangan casio edifice, 4) Kemeja crocodile, baju nikah & songket, 5) Coklat Beryls, 6) Songkok, 7) Buah-buahan, 8) Kek roll & kuih raya, 9) Tuala.  


Alahai. 
Tak sabar nak buat hantaran untuk kaweng pulak.
xD

Barang barang untuk hantaran neh, mejoriti kite dah beli awal awal lagik. So, tak de lah rasa duet keluar banyak sangat. Cuma hantaran berbentuk makanan jer lah beli 2 hari sebelum majlis. ;-)

Ni pulak hantaran Ifan untuk kite.

Ada 7 hantaran semuanya. 1) Sirih junjung, 2) Cincin & beberapa keping duet RM10 yang di rahsiakan nilainya :-P (simbol duit hantaran time kaweng nanti), 3) Handbag MNG, 4) Sepasang baju nikah & sepasang baju kurung, 5) Coklat Beryls, 6) Buah-buahan dan 7) Kek!

Ok. Itu saje mau update. Kepada sesapa yang nak tunang atau kaweng, jom lah share share idea dengan bakal pengantin low bajet macam kite. (-.-")

Okbai! 
:)

20 comments

lailatul fatiqah said...

cantik !!! puas hatikan buat sendirikkk. sis, belah2 sane memg bagi brg2 lain eh selain makanan.

intanurulfateha said...

@lailatul fatiqah

tak jugak. sis saje nak kasik barang. boleh gune. heheee

Eca Dwinky Asha said...

tmpt tu leh sewa balik pas ne kan?.hehehe

intanurulfateha said...

@Eca Dwinky Asha

bole mmg bole tp ifan x nak pulang sis punye ! die ckp, nanti die nak gune tym kawen plak. kuang asam tul T__T

NugRuL SakuRa said...

sis... kain dessy tuh tampal gune gun gam jgk eh...kene tarik bebtul lah eh supaya xnampak kedut2...kemas sgt sis buat... cantik...

xnampak sgt yg penjuru yg berjuntai tuh ... tecik sgt... hehehe nk tgk sgt sbb kreatif n low budget...suke2... yg penting nampak mcm mahal jee..hehehe

Cik Ina Do Do Cheng said...

salam kenal intan

baguslah intan ni bersederhana. wat sendiri lagi puas hatikan.cik ina plak rasa tak sabar nak tengok intan naik pelamin.he he he

☀ Izzaty Hedry☀ said...

wah,.. kretif nya ... cantik !

ainraus said...

rasa cam nak jerit je baca blog intan. bila turn ain nak sampai ni? :P

♥ MRS NON ♥ said...

salam kenal..

cantik dearrr... :)
gabungan warna yg superb menarikk..
tahniah dear!~


fee free to visit my blog..

http://mrsnon.blogspot.com/

fatehamohamed said...

same la kite..perantin low budget jugaakk..jimat selagi boleehhh..tp cnntikk gile hantaran itaann..xsabar nak tgu intan kawen jugeeee:))

Lissa said...

kite tak tunang.kite kawenggg je terus next year. weheheeeee:P

:: Riri-Fatieha ::~ said...

sama la..kita pun buat sndiri tp lum smpt nak review lagi :( adeh...

Zura@Iwan said...

hye dear...

lama x tnya kabar kamu...

tahniah ye dh tunang....

lawa buat hntran sdiri..puas ati kan..

amalina husna said...

superb!! pandailah kak intan nie..=)
rajin sungguh..

Nur Husna Mohamad Jamil said...

cantik..kaler biru...i loike! jom follow saye :D http://ciknunaspecky.blogspot.com/

Zahora Ahyan said...

sis jahit sndiri ke polisterin mcm bntl tu?cntik sis. kemas.. :)

pink ngn biru nmpk mcm lawa gk ek. hehe

Wawa Tasliman said...

pink turquoise.. menarik.. :)

NdyaIbrhm. said...

Menarik la idea guna bantal polisterin tu. Murah pun murah, simple pun simple, pastu boleh guna balik, tukar kain balut tu je ek. Bagusnye idea ni. Thanks sharing :)

icak Berry said...

bestnya kak intan share this...bole jadi ilham.. :)

TiMmiE said...

syoknya!!!
kta ni nk buat low budget jugak tp da dicampur tgn mak bapak sume maka tak low sgt la jadinya..depa ckp jgn buat cincai2 (simple doesn't mean cincai la mama..huuu)

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada sorang baby girl! ;) Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13