Wednesday, August 8, 2012

.sayang, tak payah nak perli kite sangat lah ! !@#$%

.

Salam.

Hai ! Rindu kite tak? Ngeeeeeee. Kite dah start internship ! Huehue. Hari pertama. Jeng jeng jeng. Hari pertama biasa lah kan, kenal kenal dengan staff ofis, dengan bos. Ada yang ok, ade yang kerek. But its ok. Biasa lah, hari pertama kan.. Hopefuli, kerek doang tu tak berpanjangan. Heee.

Oh ye. Lupa nak cakap. Kite intern dekat Kilang Perabot dekat Muar ni jer. Nama kilang tuh, AX Furniture Sdn. Bhd. Dan kite di tempatkan di HR Department sebab kite nak amek course Human Resource. Task yang pertama kite dapat adalah... Kena buat photocopy insurans untuk production staff dan isi dalam setiap satu file doang. Kena ikut code, kena susun bebetul. Pening kepala kite. Padahal senang jer kot. Mungkin stress sangat, tak pernah buat benda neh. Lagipun staff dia mostly foreigner. Staff kat ofis jer orang Malaysia. Nama orang asing neh pelik pelik. Muka doang pun pelik. Pening nak baca nama doang. Nak sebut lagik lah terbelit belit lidah.. (@.@!)

Kite masuk kerja pukul 8.30 pagi dan balik pukul 5.30 petang. Lepas tuh kan, kite kena kerja Hari SABTU ! Huwaaaaaaaaa. Sep baek kite dah tukar hari majlis kite tu kepada hari Ahad. Pasal majlis tuh, len kali lah ek kite ceta. Huehuehue.

Masa hari pertama tuh, Abah hantar kite pergi kerja sebab sekali jalan kan. Nak naek skuter, macam bahaya sebab kawasan kilang tu dekat selekoh. Balik kerja pun, Abah amek jugak. Tapi hari first tu, memang kite penat sangat. Err kite tak boleh puasa tapi kite tak makan pape lah. Respect lah orang laen. Pastu balik rumah jer terus pengsan.

Balik rumah terus punch card, ngadu ngadu dekat Ifan, cakap penat bla bla bla semua, pastu dia suruh rehat. Kite tertidur dari pukul 6.30 petang sampai pukul 10 malam okeyh ! Dengan tak mandinya, tak makan, terus pengsan. Letih sesangat. Padahal ngadap computer dengan file jer kot. Kalau duduk rumah, ngadap computer 24 jam, oke pulak. Pelik kan? (>__<)

Bila dah terbangun pukul 10 malam tuh, tengok Mama dah tutupkan kipas sebab kite macam menggigil sejuk, siap makan panadol oke. Punya lah macam nak demam. Zzzzzzzz. Aptb ! (-.-") So, bangun tidur, terus pergi mandi then makan. Pastu iron baju untuk kerja esok, then pukul 11 malam cenggitu, call Ifan semula. 

Kite : Kite penat.. Ngantuk.
Dia : Siannye kau yunk..
Kite : Penat sangat.. Nanti dah kawen, kite tanak kerja lah.
Dia : Haha. Baru kau tau penat kerja yunk. Teruk rupanya kerja kau ek. Sampai pengsan. Haha.
Kite : Tak payah nak perli sangat lah !
Dia : Ye la. Kerja Abang ni tak teruk. Turun naek KL. Pergi sana sini. Balik rumah 3-4 pagi, siap boleh punch card lagik dengan Sayang. Cakap tepon lelama. Tak penat lah. Kerja Sayang tuh lagik penat rupanya. Sian Sayang Abang neh.
Kite : Kuang ajar ek kau. Tak payah lah nak perli kite sangat !
Dia : Hahahaha.

Semalam pergi kerja, Abah hantar lagik. Balik kerja, Irfan amek. Ehem ! :-P Pergi membeli belah sikit.    Ghindu beliau. Hukhuk. Lepas soppink, balik rumah, buka puasa dengan dia. Mama dah masak banyak. Ye lah, bakal menantu nak datang. Tehee. Bakal Abah Mertua kite pun kebetulan ada dekat kerja dekat Muar. Abes soppink, jumpa dia kejap then pelawa lah dia singgah rumah kite, makan kat rumah kite sekali. Hihihi. 

Poh Kong with love. 

Hari ni hari ketiga intern. Tadi pergi kerja dengan balik kerja, dengan Abah lagik. Esok kena pergi naek skuter sebab Abah ada meeting. Pukul 8 pagi kena sampai ofis dia. Kite pulak pukul 8 pagi baru nak gerak dari rumah. Kalau gerak awal awal, sampai awal, tak boleh masuk ofis sebab kite tak de kunci. Lagipun, kawasan kilang tu bahaya sebab banyak pekerja asing. (>__<) 


Pastu tadik, balik rumah, pengsan lagik sekali. Tapi bangun awal sikit. Pukul 7.40 malam. Huehue. Tapi seyes lah, penat giler kot. Tadi kena key in data dengan update senarai pekerja. Tak de lah teruk pun kerja, tapi ntah la. Pelik sungguh. (T__T) Mungkin sebab tak pernah kerja ofis cenggini. Dulu, jadik cikgu sandaran pun, tak sepenat ni sebab jadik cikgu bukan ofis hour. Hukhuk.

So tadi, macam biasa lah, bangun tidur, mandi lepas tuh pergi makan. Untung laa sebab still tak boleh puasa, so tak pe lah sangat kalau langgar waktu maghrib. :-P Lepas settle makan semua, call Ifan. Ngadu dekat dia pasal kerja semua.. Huhu. :-D

Kite : Baru 3 hari kite kerja dah macam ni. Asek pengsan jer. Kalau kerja bebetul, kite dah antar surat resign. Hee.
Dia : Kesian kau ek yunk. Teruk rupanya kerja kau ni. Kerja Abang tak teruk sangat. Balik kerja 3-4 pagi pun boleh punch card lagik dengan kau. Bla bla bla.
Kite : Tak payah nak perli sangat lah woi ! Hari hari cakap benda yang sama. Boring lah.
Dia : Hahaha. Rasakan. Abang nak cakap jer benda yang sama selama seminggu. Padan muka kau.
Kite : Eii tah pape jer!
Dia : Eh, tak nak lah seminggu. Nak seminggu lebih. Hahahaha.
Kite: Nanti dah kawen, kite tanak kerja lah. Penat. Hukhuk.
Dia : Hahahaha. Rasakan kau yunk. Padan muka.
Kite : @#$%^&

Tumbuk jugak budak neh.
Haish, sabar jer lah.
(-__-")

12 comments

Adziim said...

Kau tak nak kerja boleh la babysit si chacha 24jam.
Teman dia main pc game tu. Haha~

Baru 3 hari kerja, dah penat. Makan suplemen le, kurang zat je aku tengok.

intanurulfateha said...

@Adziim

hukhuk. sadis betul.

ainraus said...

hahahahahha. sama la kita. bila intern baru tahu penat. tu yang ain dok menganggur lagi sampai sekrang. malas nak kerja. hihihi. boleh tak jadi surirumah? :P

intanurulfateha said...

@ainraus

hahah boleh ! ;D

intanurulfateha said...

@ainraus

hahaha boleh ;D

@cik_ezati said...

hahahaha abang ipan kelakar, sis kene perli habis, aptb :P

C i k R e n e x said...

Poh kong yang penting tu..:-D

Shahada Fauzi said...

hahaha..len kali cepuk je dak ipan tu..nak perli sangat..;p

Chikova_Airashii said...

hahaha..lawak la tegelak2 bile bce..
tp snanye bile fike balik kan laki ni kdg2 magik gk kn, dorg punye kje lg truk, rive jauh2, leh gayut lme2,
kite bru sket dh kiok, magik kn derang? tyme tu br twbleh thn gk pengorbanan dorg slame ni tp xnk mngaku je..

alamak aphal dh pjg cm karangan komen ni.. kbai! kihkih..

nuruashia said...

intership tyme pose mmg cmni sys..xpe2..sabar deh :)
be strong.. ehehhhe

Gieyana said...

mmg penat yunk kalau kerja..tu kalau sekali buat pjj n balik uruskan rumahtangga...begitu ler keadaannya mencarimrezeki kan..:-)

BlogHafizRahman said...

hahaha....sweet btol korang ni ..zzzz

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13