Wednesday, May 30, 2012

.segmen bersilat di dapur | kek sarang semut

.

Salam. 


Ehem. Kan tadik kite bagitau kite ada buat kek kan kan kan. Yeay ! Kek tuh dah jadik. Kite buat Kek Sarang Semut. Tapi sarang dia tak berapa nak jadik. Zzzzzzz. Kek ni senang je sebab tak payah dok bakar. Kena kukus dalam 1 jam suku je. (^_~)v

Mengikut daripada resepi yang kite gugel, sebenarnya lepas siap adunan, kena perap dulu dalam 3 hingga 4 jam. Lepas tuh baru kukus. Tapi kite kan pesen tak sabar. So, kurang lah sarang die. (T___T)

Ni lah kek tak berapa nak sarang tuh.
Huhuhuhu.

Ni resepi dia. Kite kopipes dari website neh.

Bahan-bahan (5-8 org makan )
  1. 1 cawan tepung gandum
  2. 1 cawan gula pasir
  3. 4 biji telur
  4. 1 cawan air
  5. 1/2 tin susu pekat manis
  6. 1 1/2 sudu makan butter
  7. 1 sudu kecil soda bikarbonat
  8. Sedikit esen ros

Cara-cara
  1. Panaskan gula dan kacau sehingga gula hangus.
  2. Perlahankan api, masukkan air sedikit demi sedikit. DIINGATKAN : Perlu berhati-hati sbb takut gula panas terkena tangan.
  3. Masukkan butter. Biarkan mendidih. Kemudian biar ia nya sejuk.
  4. Dalam bekas yg lain, pecahkan telur dan pukul hingga kembang.
  5. Masukkan susu.. diikuti dengan tepung dan soda bikarbonat.. Dipukul hingga sebati.
  6. Kemudian barulah dimasukkan gula yg dihanguskan tadi.
  7. Pukul hingga rata.
  8. Masukkan sedikit esen ros. Kacau.
  9. Perap adunan 3-4 jam (bertutup) supaya kek ni bile masak, nampak berlubang2 cantik.
  10. Kukus selama 1 1/4 jam atau sehingga masak.

Bahan bahan dia pun mudah nak dapat. Tak payah sesusah pergi kedai bahan kek, pergi kedai runcit pun dah boleh dapat. Lepas tuh kan, kaler kek kite tak gelap sangat sebab kite memang SANGAT tak reti nak menghanguskan gula. Aritu buat Puding Caramel, rosak gula, terus tak boleh guna sebab over hangus. Keh keh. 

Yang kali ni, kurang hangus pulak. Sebab tuh warna dia coklat, tak hitam. Tapi, apape pun, rasa dia sama je macam kek sarang semut tuh. Kalau nak kurangkan manis, kurangkan lah gula. 

Ok, selamat mencuba (^_~)v

P/s: Untuk resepi yang simple yang lain, leh nengok sini.

4 comments

Cik Fie said...

100++ DAH JOIN GA SAYA . KORANG BILA NAK JOIN ? CEPAT JOIN !! :D http://mynameishafizah.blogspot.com/2012/05/peserta-random-giveaway-by-cik-fie_26.html

Azmira Yusof said...

wow . sedapnye .

ini fav kiteww tau !

.::WaNiE::. said...

wuuuuuu anak dara ni rajin skrg ye

hehehehe

Juliet_iRa~" said...

kek sarang semut?hehe

bahan2 dia mcm sm je mak ira buat kek gula hangus..ahhaha..

nama je kot lain..hee..caya la sis intan skarang dah pandai baking!lalalala

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13