Friday, April 13, 2012

.Al-fatihah untuk mereka yang mengata

.

Salam.

Orang kata, jangan ketawa banyak banyak.
Sebab lepas tuh kompem akan nanges.

Sebenarnye tak de lah kompem pun. Kikikikiki. :-P Tapi kite dah buat research dekat diri sendirik. Memang kompem jadik. (-.-")  Kite neh memang jenis suka ketawa. Pastu suka nanges. Hari tuh ade sesi luahan hati dan perasaan dekat Irfan. Nanges nanges sampai penat.

Kite : Huwaaaaaaaaaaaaaaa....
Dia : Fuyooo...dah 1 jam 13 minit dah awak nanges. Hebat betul.
Kite : Ye ke dah 1 jam 13 minit. *tibe tibe benti nanges*

Pastu dia ubah ceta, terus langsung tak nanges. (-.-") Nampak sangat dia ubah ceta sebab nak suruh kite benti nanges. Ngeeeeeee.... :-DDD Tapi sebenarnya tak de lah sampai sejam sebab time tuh, tak sampai 1/2 jam pun gayut kat tepon tuh tauuuuu ! (=______=")

Tak semua apa yang kite buat orang suka kan? Kadang-kadang, cuma nak berkongsi kegembiraan tapi ada orang cakap kite berlagak, saja nak menunjuk nunjuk. Siap cakap, Kalau tak jadik tunang, padan muka. Kadang-kadang, apa yang kite cakap, kite tak sedar sangat.

Kadang kadang, kite buat baik dekat orang, orang tak nampak. Kadang kadang tu pulak, semua salah kite orang nampak. Salah doang sendirik tak nampak. Manusia memang selalu buat salah kan. 

Ada yang cakap kite neh belagak kaya dengan harta mak bapak. Mentang mentang mak bapak kerja kerajaan. Gaji tak de lah besar mana. Bla bla bla... Kite berlagak ke? Emm..mungkin kite tak sedar. Kite mintak maaf kalau ada orang yang terasa hati dengan kebelagak-an kite tuh. Siap cakap kite nak jaga standard ye? ;-) Kite guna duit mak bapak kite, bukan duit mak bapak dia.

Pakwe kaya? Memang tak lah. Pakwe kite biasa biasa je. Lagipun kite bukan jenis yang kikis duit pakwe. Tak reti nak kikis duit laki. Dan harap, lelaki tuh pulak tak de lah amek kesempatan dekat kite pulak. Tak payah nak kikis, kite bukan ada duet pun.

Nak tunang pun, bajet guna duit ptptn, guna duit mak bapak. Tapi nak buat grand grand. Err..kite ada cakap nak buat grand grand ke? Setiap orang ada impian masing masing kan? So, tak kire lah kite guna duit mak bapak atau duit ptptn pun, asalkan bukan duit orang yang takde kene mengena dengan hidup kite. ;-)

Majlis lambat lagik tapi dah sibuk dok survey itu ini. Hantaran tak beli lagik tapi video guestbook segala dah siap. Nak kena explain satu satu ke? Nak kena bagitau satu dunia ke kenapa yang itu kena buat dulu, yang ini tak buat lagik? (-.-") Kite update dalam b2b blog sebab senang kite nak buat reference. Skang kite private kan belog tuh. Tak payah orang masuk, tak payah mengata. Kurang sikit dosa. Kalau ikutkan, banyak lagik orang laen yang buat majlis lagik over dari kite. Hmm..

Guest book - Kite tempah dengan orang dan orang tuh nak kawen bulan 6 neh, so dia sendirik cakap, tempah awal dengan dia, sebab nanti dia tak sempat nak buat. Nak prepare untuk majlis sendirik lagik. Untuk majlis belah laki lagik. Dan maybe dia nak guna duet kot. Ye lah, nak kawen kan. Kite pun paham..

Videographer - Memang kalau ikutkan benda neh tak penting langsung. Tapi kan kite dah cakap, ni impian kite. Kite bukan nak tunang atau kawen lapan belas ribu kali. Benda neh mahal, so kena lah survey awal lepas tuh kena book awal sebab nanti kalau tarikh clash dengan orang lain, kan dah susah. Sebab tuh kite cut cost benda laen sebab kite nak penuhkan impian kite yang ini. :'(

Hantaran lain - Mostly hantaran adalah makanan kecuali cincin. Dah majlis lambat lagik, kena beli sekarang jugak ke? Adoiyaii.. (-.-") Nak survey pun salah ke? Isk..

Itu pun still salah ke?
(T________T)

Takkan kite nak puaskan hati semua orang.
!@#$%^&*(

Ada yang cakap, kite neh macam tak de kawan sangat. Yang ramai kawan belog. Aik. Ada beza ke kawan belog dekat kawan luar belog. Ada jugak kawan luar belog yang ada belog.  Takkan lah kawan luar belog tuh kite nak contact hari hari. Hey, korang buat apa. Jom lepak. Bla bla bla.. Tak kisah lah kalau kite tak de kawan pun. Ye la, orang macam kite neh, tak de siapa nak kawan.

Dan ada lagik best, ada yang cakap kite neh dah lah kurang upaya (kite kurang dari segi kaki), tapi berlagak. Kalau kite sempurna, mesti lagi berlagak. Ya Allah. Sampai macam tuh sekali dia cakap kite.. Alhamdulillah. Al-fatihah untuk mereka yang mengata. 

Mungkin hari ni kite kurang upaya, esok esok, die pulak kena langgar kereta, dia pulak yang kurang upaya. Silap silap umur tak panjang, tak sempat nak bertaubat. Tapi yang mengata tuh pun bukannya bagus sangat. Nak kite list-kan ke semua keburukan dia? Rasa tak perlu kot. Tak baek bukak pekung orang lain kan?

Tak de manusia yang sempurna pun. Kan? Kesian dekat orang yang mengata yang merasakan diri dia tuh sangat sempurna. Gemuk boleh kurus. Kurus boleh gemuk. Sihat boleh saket. Yang saket neh, boleh je sihat dengan izin Allah SWT. Kan? ;-)

Kite pun manusia biasa, bukan malaikat. Memang kompem lah pernah mengata orang. Nak sedekah al-fatihah dekat sendirik jugak. Hihihi. Ok, nak muhasabah diri sendirik. Rasa dah banyak buat dosa. (T__T)

You know you're awesome 
when people you don't even know hate you. 
;-)


26 comments

Eyqa Hasnan said...

sabar yer kak intan . mmg org mcm tu . suka mngata . btw , xpnt ke nnges lelama ? --'

qiela-san said...

adat la sis.. kate mengate.. cerca mencerca.. lumrah hidup... mungkin die ade masalah hidup die.. mungkin die cemburu sikit kat kite sbb die xdpt ape yang kite dpt.. mungkin die CARING kat kite kikiki... just hadapi dgn senyum jek.. penat mulut die tu kang tau la die berenti... hehehee... \m/ yeaw..

Mila Ahmad said...

manusia xkan pernah tgk org senang sikit.

cikcimi said...

Buat tak tahu je. Pandai la dorang senyap bile dah penat. :D

Mimy Marizd said...

ala buat dunno je org cmtu.mmg xleh tgk org lain sng.ala,kte nk bce blog b2b awk tu boleh x?kte pun cm awk jgk.kawen lmbt lg thn dpn tpdh survey siap2.sbb nnt sng x kelam-kabut bile smpi masenye.awk buat la invited readers. (:

Are~q!Lah said...

saper yg mengata sis ?
adoi ! mmg nak kena nih !!

zuk zuhaiza said...

ASTAGHFIRULLAHALAZIM..

manusia macam2 ragam kan..?

kaammeeyy said...

sis...anggap semua adalah dugaan yg Allah nak beri pada umat Nya supaya tidak lupa pada Dia..sekurang2 nyew dgn dugaan nie sis akan dapat dekatkan dri pada Allah...n 1 g..sis dh dpat PAHALA..free ja...hehehehe..bkn sng nak dapat PAHALA nie..huhuhu...hope u will smile everyday n every second...n hope u will happy with ur finance..=)

NoR SaHiRaH said...

Sabar eh ni sume dugaan org nk kawen..Org yg mengata tu sebenarnya cemburu dengan Intan...Let go je pe die cakap..Chill lah ^_^
::Allah sentiasa bersama kita::

NoR SaHiRaH said...

Sabar eh ni sume dugaan org nk kawen...Sebenarny org yg mengata tu jeles ngn Intan..Let go je pe die cakap..Chill lah ^_^
::Allah sentiasa bersama kita::

Cik Yatt said...

jum kte lepak2..ilangkan sdeh :)

nina suhaina said...

biarlah org mengata sis. yg penting org2 yg bersama sis selama ni tahu sis macam mana *hug*

sharamli said...

Takm0 nanges2 dah. Maksu teringin nak pergi!!!

| NURUASHIA | said...

huhuhu,.,sabar laa sys...mulut mnusia mmg mcm2...kite xley nk puaskan aty sume org...sys kn strong...smile :)

Nurulchumel said...

sabar. kite lagi ramai musuh dalam selimut. depan baik, belakang mengutuk mengata. tp kite tak kisah. kite dapat pahala. ada yg sanggup buat fitnah utk memecah belahkan hubungan kite ngan kwn2 rapat. tp kite sabar jek. yg penting, ada org yang faham dan syg kite. its more than enough kite rasa.. so sabar ye yunkk... :))

kema said...

sabar sis ek...suh chacha babab org tuh nti, kompem org tuh xberani nak mengata sis lagi...huhu~

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

sis ,pekakkan telinga, butakan mate je bile berdepan ngan orang2 cam nie . Setuju ngan sis .kite tak bole nak puaskan hati sume orang..

alaaa...sis da privatekn b2b blog eh?
kite selalu bukak belog sis tu..best..bole dijadikn reference utk kite...:)

♥SyuLoLa♥ said...

mulut orang tak kan berhenti bercakap dear. be urself. asalkan kite happy. :)


p/s - pestyme komen. malu awwww :p

yana azhar said...

kak intan beruntg taw. at least ada org duk abik bert sngt psl majlis kak intan tuh. kan ? :) kita xleh nk ttp mulut smua org.. sbar je byk2.. :)) jgn nngis lagi yew sis !

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

Adoi itu pn xpuas ati ke? Nk tmpg femes kot. Xya bg die femes . Abaikan jeee mnyampah!

husna syafiqah anuar said...

kite ni same la kak ngah...org jealous ngn kite en...xleyh tgok kite epy ckit...da ngate mcm2...

TSYA'Z (~_^) said...

laaa... nape ade yg ckp cmtuh??? ingt senang ke nk buat mjlis tunang and kawen.. mestila sume nk kena survey dulu... xkn men hentam je, ye dak?? hehe sabar eyh :))

arezura said...

saba ye intan..biase lh manusia nie kn ramai yg ade PHD..so saba eh..tp I suke bc blog intan sbb best..bile bc mest senyum2 sorg2..

arezura said...

alah satu lg nape x bley bc b2b intan..biar lh dieorg tu..suke ar bc blog2 intan..x payah ar privet..nk bc jugakk...

eykameow said...

peluk sis kuat-kuat!!
pedulik org nak kata apa.
dia jeles sbnrnya ^__^

Shazney Shamsuddin said...

bersabar lah sayang..
mulut oran memang macam tue bukan mulut periuk nasi.boleh tutup lepas bukak..

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13