Thursday, February 23, 2012

.tutorial link dalam entry

.

Salam.


Hik hik hik. Dah lama sangat nak buat entry neh. Ramai sangat tanya pastu kite payah betei nak explain. Ramai tanya, ashane nak buat bile klik 1 perkataan tu pastu direct ke belog orang laen. Ok, here is the step... 

1) Tulis perkataan yang korang nak linkkan. Contoh...

Rasa nak smack down je pakwe kite tuh.

2) Perkataan yang kite bold-kan tu lah yang nak di-link-kan.

3) So, highlight perkataan tuh dulu.

4) Then, klik Link.

 
5) Nanti akan keluar pop-up window macam kat bawah ni.


6) Nanti korang tulis la URL belog/website pape yang korang nak link-kan. Contoh, kite nak link-kan ke belog Super K, so kite letak lah URL belog dia.


7) Kalau nak dia bukak dekat new window, tick macam dekat gambar bawah neh. Then, klik OK.


Lepas tu siap !
Sama jugak macam nak link-kan PAGE MENU.

Memula highlight dulu image tu.

Thenk klik Create link.
(benda yang kaler ijau bentuk bumi tuh)

Pastu kuar pop-up then masukkan je lah link pape.

Senang kan?
^_______^

Kite pernah ajar buat Tab Menu dekat SINI
tapi ramai tak faham kot.
Kikikikiki. :-P

Tapi ada jugak yang faham.
BAGUS !
^_______^

More tutorial?
Click HERE. :-)

3 comments

Mario said...

thanks...

arezura said...

salam..yunk..nk tanye lh cm ne nk buat tajuk entry cm intan nie ek..ade background..

AMIRA@EDORA said...

tq k.intan... tutor yg ni is better & easy to understand than before...tq.. ni yg x sbr nk try ni...

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13