Saturday, February 25, 2012

.segmen bersilat di dapur | puding roti caramel

.

Salam.

Heeeee. Dah lama tak main masak masak dekat dapur. Sebab malas :-P Ok, semalam tertarik dengan gambar soang blogger kat pesbuk. Then kite tanye dia resepi ashane nak buat puding roti. Terus dia kasik link ke belog dia. Mekasih Amy ^^

Jom kite share resepi.

Bahan bahan karamel
- 1/2 cawan gula
Bahan bahan puding
- 10 keping roti (dikoyakkan)
- 1 tin susu cair (40ml)
- 1 cawan air
- 1 tin air buah pic (di dalam tin)
- 2 biji telur
- 1/2 cawan gula halus
- 1 sudu teh esen vanilla
- 2 sudu makan tepung kastard


Cara cara :
1. Masakkan gula di dalam kuali tidak lekat.
2. Apabila gula kekuningan, masukkan air dan kacau sehingga gula larut dan mendidih.
3. Tuangkan karamel ke dalam loyang. Ketepikan.
4. Kemudian gaul rata semua bahan bahan puding di dalam mangkuk besar.
5. Panaskan kukusan sehingga mendidih.
6. Masukkan bancuhan ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
7. Kukuskan selama 30 minit - 40 minit.
8. Sejuk dan terbalikkan perlahan lahan ke dalam pinggan besar.
9. Sedia untuk di makan !

Resepi asal klik SINI.
(^__^)

Bahan bahan..

Roti yang dah di koyakkan.

Tuang adunan dalam loyang berisi caramel.

Ni sebenarnya puding roti yang tak jadik.
Kite terlupa letak telur !
(T_____________T)

Cuba korang nengok balik gambar bahan bahan kat atas.
Mana ada telur. 
(-.-")

Itu lah, pesen main ingat ingat resepi dalam otak.
Terlupa yang otak kite neh otak orang tua.
Cepat lupa !
(T__________T)

MAKA OLEH ITU, 
KITE BUAT LAGIK SEKALI !
*semangat betul !*

Tapi karamel dia kite tak buat coklat sangat.
Dan ini hasilnya.

Sedapnyaaaaaa...
Tak manis sangat. 
Sedang sedang jer.. 
(^__^)

Ok, dah boleh kawen !
Sayang, jom! :-P

13 comments

Ude Tqa said...

omaigod...
sedap gile tgh...
da nak gile ni...
cepat anto kat cahaya baru!

LeeDya said...

sayang, kalau roti tuh diblend lagi structure pudding nampak cantik.....

intanurulfateha said...

@Ude Tqa

ala senang je ni. nt kite pegy jb, kite buat same3 ek ! ^^

intanurulfateha said...

@LeeDya

ye ke lyd? ni first tym kite buat hihi

faa.rosli said...

nmpak sedap!

laskar pelangi said...

yummyyyy:)
sedap sampai menjilat jari ni:)
nanti nak try laaa:))
thankssss share resepi:)

Myrara Hana said...

Alamak, nmpak sedap tapi tajuk post dah misleading.

puding roti ialah puding yang berasaskan roti bukan pkai caramel atau bahasa melayunye gula hangus.

yang caramel tu pulak ialah cream caramel atau org melayu panggil puding karamel.

saje mengingatkan, tajuk misleading bleyh mmbhyekan org yg still noob dlm bidang masak2 ny.

fatin amalina husna said...

hik3..dah boleh kawen dh tuu..
resepi yg husna blajaq dr member simple jee..masuk semua brang dlm blender trus blend..siap masuk dlm loyang..then kukus..hehe..

intanurulfateha said...

@faa.rosli

;)

intanurulfateha said...

@laskar pelangi

try lah ! ;)

intanurulfateha said...

@Myrara Hana

knp plak misleading? sbb dkt atas tu mmg ade caramel i ltk. then i ade gugel resepi dkt my resepi, then mmg wujud pun puding roti caramel. ;)

intanurulfateha said...

@fatin amalina husna

ye ke? nak resepi! ;p

aRa ❤ aFiq™ said...

lupa letak telur pown abes gak makan an.. hehe

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13