Wednesday, August 31, 2011

.untung laaaa dapat beraya dengan tunang......

.
7 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Untung laaaa kalau tunang atau boipren duduk dekat... Boleh datang rumah... Untung laaaa kalau walaupun tunang atau boipren duduk jauh, dia sanggup datang.... :-)

Raya kedua.
Harap lebih meriah dari semalam. Hari ni, blogger yang merupakan adik kesayangan saya, Hana datang beraya rumah kite dengan tunang tersayang... Blogger pertama yang sampai rumah kite dekat Johor neh! (^__^)

Bila gambar dah snap, baru perasan, gaya same
:-P


Kiteorang memang rapat. Sama dengan ahli The Gorgeous yang lain. Kite penah tidur rumah HanaHana pernah tido rumah kite. Masa Hana bertunang kite datang. Dan sangat berharap masa majlis kawen Hana nanti, kite dapat datang dan tiada apape halangan. Aminnn... 

Comelnye kami
(^__^)

Hari tuh Hana ada datang sini, time bulan puasa. Kami dabel date dan berbuka puasa. Seronokkkkkkk sangat sangat time tuh! :-)

Gambar sebelum Hana gerak balik tadik..
Mata kite sembap.. 
Banyak nanges ke kurang tido?
Wuuuu~~

Ehem ehem. 
Kakak kecit di apit pasangan tunang :-P

Tata~~
Jumpa lagi nanti!

Hari Jumaat neh, ada buat makan makan dekat rumah kite. Sesiapa yang free, meh lah datang rumah kite dekat Muar, Johor nehh... InsyaAllah, bakal tunang kite pun datang. Cehhh..cakap boipren sudaaaaaa... (-.-")

Oh yer, boipren kite yang berlagak tuh memang berlagak betul time raya neh. Busy berayaaaaaaaa sampai lupa dekat kite. *sob sob sobb shreetttttt...lap hingus hihihi* Untung laaaa dia dapat gelpren yang penyabar.. (kite lettew) 

Tak sabar nak jumpa die Jumaat neh. Dah ler banyak buat salah.. Mintak mahap pun tak! Gggrrr! Siap ah nantiiii...........! (kalau dia tak datang, kite merajuk sampai lapan belas kurun akan datang)

Selamat Hari Raya Ke-Duaaaaaaa!
(^_______^)

.wordless wednesday ❤ - lovely faces..

(^__^)

Tuesday, August 30, 2011

.raya tahun ni tak best

.
6 Sweet and Lovely Comments!

IT'S JUST A FAKE SMILE.
:'(

.esok raya oiiiii !

Salam.

Weeeeeee..esok raya lahhhhh... Seronotnyeeeee... Hihihihi. Di kesempatan ini, kite nak mintak maap kalau kite ada salah silap dekat korang semua... Dari hujung rambut, sampai hujung kaki... (^__^)

Raya dua tahun lepas...

Raya tahun lepas...
(^__^)

Raya tahun tak tahu lah best ke tak.. Hmmm tahun ni lain dari tahun lepas sebab buat pertama kalinya, kite beraya tanpa nenek. Kite cuma ada sorang nenek jer (nenek sebelah Mama). Nenek dan Atuk sebelah Abah dah lamaaaaa sangat pergi. Atuk sebelah Mama pun sama. Tak sempat jumpa sebab dah meninggal time Mama kecit kecit lagik...

Nenek sebelah Mama duduk dengan kite dari kite kecit kecit. Dia yang jaga kite masa kecit kalau Mama pergi kerja. Dia yang suap kite makan. Dia yang ajar kite mengaji Al-Quran... Tahun ni, nenek dah takde.. nenek pergi 9 April 2011 lepas. Al-fatihah untuk nenek. Semoga nenek tenang di sana........


Nenek! Angah dah pandai buat ketupat. Mama cakap, kalau Nenek tau, mesti nenek senyum sebab dari dulu Angah belajar buat, asek tak jadik jer. Sekarang, Angah dah pandai, Nenek dah tak de :'( Angah rinduuuuu nenek sangat sangat sangat........

Hmmm tahun ni, ada pertambahan dalam family kite. Kite dah dapat abang ipar dan insyaAllah raya tahun depan, kite dah dapat anak sedaraaaa... (^_^) Dan tahun ni jugak, kite beraya dengan boipren kesayangan kite, Irfan. Alhamdulillah... Tak macam tahun lepas yang beraya dalam keadaan depressed. Pergi beraya pun, mata bengkak bengkak sebab nanges. Tu sume sebab break up punya pasal. Zzzzzzz. Memang sadis betul hari raya tahun lepas. (-.-")

Tahun lepas, Irfan tak ada dekat darat. Dia beraya atas kapal. Tapi tahun ni dia beraya dekat darat! Hoyeahh! Hari tu, masa dia datang buka puasa rumah kite, Mama ajak dia datang rumah kite time open house Raya-Ke-4 nanti. Korang datang lah sekaliii ekkk! (^__^) Irfan cakap, kalau tak de ape-ape, insyaAllah dia akan sampai rumah kite... Heee.. Tak sabar nak jumpa diaaaa! 

Mungkin tahun ni tahun terakhir kami beraya sebagai boipren gelpren. Mana tahu, kot kot tahun depan dah tukar statussss kerrr........ Ngeeeeeee... :-P Aminnnnnn...

Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Maaf Zahir Batin.

Ikhlas daripada 
Intan Nurulfateha dan Bakal Suami
(^.~)v

Monday, August 29, 2011

.segmen bersilat di dapur | kek coklat moist yummy!

.
9 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Tengah semua orang pergi terawih, kite dok bersilat soang soang, buat kek coklat moist.. Ngeeee.. Nasib baek jadik. Moist.. Dan sedap! Nyum nyum.. Tapi.. kite lambat buat.. Kalau buat semalam, mesti dapat kasik Super K rasa.. (~,~)

Kek ni kembang dan melimpah ruah bagaikan ke ladang gandum! Loyang tu kecit sangat... (-.-") Tym neh, kek neh baru separuh naek, tak naek bebetul lagik.

Kite tak reti buat topping, cair sangat..
Tapi kire ok lettew... Rasa dia sedap....
Sangat moist.. Ngeeeeeeee....

Nak resepi? Confirm jadik! Tak tipuuuuuuu... Mostly apa yang kite buat kalau ikut resepi, mesti jadik. Sukaaaaanyaaaaaa!

Bahan-bahan ( 21 x 21 cm )
  1. 2 cawan tepung gandum
  2. 2 sudu kecil baking powder
  3. 2 cawan gula halus
  4. 4 biji telur gred A
  5. 250 gm buttercup
  6. 2 sudu kecil esen vanilla
  7. 1 cawan serbuk koko
  8. 1/2 cawan gula halus
  9. 1 cawan air panas
  10. 1/2 cawan susu cair

Cara-cara
  1. Masukan serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji, vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,
  3. Masukan dalam loyang 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.
  4. Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja.
  5. Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka. Selamat mencuba.
Credit resepi : SINI!

Ehem. Santek takkkkk........ Ittew dah berjaya buat lebih 10 bijik ketupat sateee! Ngeeeee.. Ni je yang mampu buat setakat ni.. Ketupat jenis laen tatau lagik. Kikikikiki. :-P
Kite : Sayang! Kite dah pandai buat ketupat..
Dia : Ye ke.. Bagusnyaaa..
Kite : Tadi kite buat kek cekelet.. Sedapppp....
Dia : Ohhh.. bagus lahh..
Kite : Alaaa..tak teruja pun.. Benci ah..
Dia : Ye la.. Abang suka lah ni.. Sayang dah pandai buat kek...
Kite : Hmm ye lettew.
Tapi memang jadik ah buat ketupat ikut video dekat youtube tuh. Korang cuba lahh! Lepas tuh, kek coklat moist tu pun korang boleh cuba gak. Bila buat sekali, terus jadik, mesti eksaited nak buat lagik...! (^_^)

Selamat Mencubaaaaaaa!

Sunday, August 28, 2011

.my very first ketupat

.
7 Sweet and Lovely Comments!

Ngeeeeee... Start dari kite buat entry sebelum neh (pukul 4.30 pm), sampai lah pukul 6.30 pm, baru 3 ketul ketupat kite buat! Fuhhh terbelit belit tangan neh dok pusing pusing ketupat tuh. 2 jam untuk 3 bijik ketupat! Mabeles betul Dak Intan neh. Ngeeeee....

Nanti malam sikit nak sambung buat. Sekarang masa untuk buat kek coklat! Wish me luckkkkk! Nanti kite hapdet lagik ekkk... (Tu pun kalau kek kite jadik.) Hihihi.

Tata! :')

.tips cara cara menganyam ketupat

Salam.

Siapa pandai anyam ketupat angkat tangannnnn!!!!! Heeee.... (sorokkan tangan dekat belakang badan cepat cepay) Keh keh keh. Kite memang tak reti anyam. Fenin kepala ai neh dik nonn... (TT___TT)

Tapi dekat rumah kite neh, dah ade orang yang pandai anyam ketupat iaitu Along kite dan Abah kite. Kui kui kui. Biasanya, doang yang akan anyam. Abah cuma akan anyam bila dia tak busy jer.. Mama pulak dah sibuk dekat dapur. Masak segala bagai jenis makanan. Kite pulak biasanya dok kemas kemas rumah dan dok pasang langsir. Plus kena iron baju semua orang dalam rumah neh time raya. Wuuuuu~~ 

Dulu, time arwah nenek ada, dia yang selalu anyam. Arwah nenek hebat! Dulu kan, dia pernah anyam ketupat bentuk lembu, bentuk kerbau. Kite tak terfikir pun nak buat benda tuh semua. Nak anyam ketupat biasa pun, tangan terbelit belit... (-.-")

So kali ni, kite nak try lah buat. Nak belajar. Kite cakap dengan Mama, then Mama cakap, try lah gugel cara anyam. Keh keh keh. Macam tau tau jer anak dia neh memang suke gugel gugel resepi sampai lah cara anyam ketupat pun dia suruh gugel. Kah kah.

Gambar ni kite gugel jer.
Nanti ketupat kite dah jadik, kite blog dalam neh ek!

So bile kite gugel tadi, dapat result BELOG INI. Tengok macam senang tapi tak try lagik. Jom belajar buat ketupat! Untung laaaaa bakal suami nanti isteri pandai anyam. Keh keh keh.

Tak pun boleh tengok video neh..
Macam senang!

Korang pandai anyam ketupat tak?
Kalau tak pandai, jom belajar sama sama!

Selamat Mencuba!

.boipren yang baek adalah boipren yang suka support ape yang gelpren dia cakap

Kite : Sayang..sayang.. Muke kite tembam kan? Tengok kat pipi neh. Bile tengok lama lama dekat cermin, kite rasa muke kite macam Mickey Mouse kan? Bile kite senyum. Pipi ni naekk.. Heeeeeee.. *sambil pandang cermin*
Dia : Ha'ah lah sayang. *senyum penuh makna*
Kite : Woiiii! Apa senyum senyum! Nak kutuk kiteeeeee lettew!
Dia : Hahahahaha.. Abang support je sayang cakap.. Hahahaha.

Lelaki memang suka buli aweks dia kan? Suke sakat.. Suke usik... Walaupun kadang kadang macam ter-kecit hati, bila jauh, bila gaduh, benda benda neh lah yang kite akan rindu... :-)

I MISS YOU SO MUCH.
:-)

Saturday, August 27, 2011

.dating terakhir sebelum hari raya !

.
15 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Weeeeee... Baru balik dating! Ehem ehem. Seronoknyeeeeeeee. Setiap kali balik dating, mesti rasa eksaited gilee.. Tapi sebenarnya bila nak dating, lagik super eksaited! Kemain lagik hati neh neves. Keh keh keh.

Oh yer, tiada gambar berdua. Hukhuk. Apesal tah. Maybe sebab masing masing lemau. Maklumlah, puasa kan.. Wuuuu~ Tadi mase sopping tak beli apa-apa pun kecuali earring. Sebenarnye nak beli baju, Mama siap dah kasik peruntukkan lagik, tapi tak beli pun. Suruh Irfan pilih, dia pun tak reti nak pilih. Zzzzzz! (-.-")

Memula kiteorang pergi kedai jeans yang kite beli semalam. Nak alter levis kite tuh. Kaki dia besarrrr.. Kite tak suka boot cut.. Kite nak kecitkan sikit. Lepas dah anta alter seluar tuh, pusing pusing dekat Wetex Parade. Pun busan. Last last, pergi K-Mall, sebab kite nak pergi beli earring sebab ari tuh beli silver pendant kat situ dengan Mama kat situuuu. Hihi.

Ehem ehem. 
Santek tak earring baru ittew? 
Bulat bulat lepastu kat keliling ada berlian tipu, 
sama macam silver pendant tuuu.
(^_____^)

Tapi tembam betei Dak Intan neh kan?
(-.-")

Masa dekat K-Mall tuh, ada banyakkkkkkkk sangat baju raya santek santek dan murah murah. Lepas tuh, ter-mengeluh lah sebab masa soppink dekat Jusco beberapa minggu lepas, baju raya tak banyak choice. Lepas tu kan...

Kite : Sayang, rugi kan tak beli baju raya dekat sini. Santek kan.. Dah lah murah.. Lawa lawa pulak tuh..
Dia : Memang lah.. Sayang tengok lah cutting badan patung tuh ashane, sayang pulak ashane...
Kite : Woii! Nak cakap badan kite takde cutting lettew!!!
Dia : Hahahaha. Abang gurau jer lah.

Waklu gurau! Suka buli kite tauuuuu. (T_____T) Kite masih kurus okeee walaupun jeans semalam sedikit ketat. Wuuuu~~ Lepas dah penat window soppink, pergi bazaar ramadhan. Masa tuh dah pukul 4.30 pm. Eh, lupa nak sakap. Irfan sampai rumah kite pukul 1 petang. Eksaited beno nak cerita. Kekekeke. Ok sambung. Masa dekat bazaar ramadhan, macam macam lah borong. Huhu. Over betul. 

Lepas tuh, berbuka puasa dekat rumah. Macam biasa, macam macam Mama masak. Maklum lah, son-in-law-to-be datang. Ngeeeee. Memang perut Irfan full tank ah setiap kali berbuka puasa dengan kiteorang. Kesian dia kena makan banyak banyak. Hihi. Mama dengan Abah, sikit sikit.. Fan, makan ni fan.. Fan.. Amek ni Fan.. Jangan malu malu. Tambah neh.. Hahaha. Kesian kite tengok muka dia tahan kenyang. Kah kah kah.

Tapi yang pelik kali ni, si Chacha kemain segan dengan Abang Ipan dia. Padahal sebelum sebelum neh, kemain lagik manjeeee gileeeee! Sket sket Abang Ipan! (-.-")

Oh yer, Irfan bukan datang sorang. Dia datang dengan adik dia, Super Anep. Sebab lepas berbuka puasa, dia terus balik kampung dekat JB. Mungkin si Chacha tuh segan sebab Super Anep ada kot. Selalunya, orang yang dia jarang jumpa, dia akan segan. Oh ye, maybe raya ke-empat Irfan datang rumah kite untuk datang meminang beraya sebab masa tuh buat open house (^_^)

Kite : Sayang, Alang ajak kite pergi raya dekat Jengka. Rumah Kak Ayang..
Dia : Hah, tu lah pasal, Abang dah lama sangat nak pergi Jengka tuh. Kak Ayang masak sedap.
Kite : Hmm ye ke.. Dia ada anak perempuan tak?
Dia : Ada, lawa anak perempuan dia.......
Kite : Hah? Hmm tak payah lah pergi raya dekat sana... Hmmm..
Dia : Lawa anak perempuan dia, tapi sekolah lagik. Baru darjah 2. Hahahaha. (ketawa menganjing)
Kite : Benci ah sayang neh. Main main!!!!!!
Dia : Hahahahaha. Len kali, tunggu Abang habes cakap dulu. Jangan suka potong Abang cakap. Hahahaha..

Geram betei dengan pakwe sendirik. Suka betei buli kite! Tapi apa apa pun, seronok sangat puasa tahun ni. Dan kite harap, time raya nanti pun seronok jugak. Sebab dia sentiasa ada di sisi. Ailapyumac! Muah! Hik hik. Sebelum dia balik tadik, ada kirim kuih semperit untuk bakal mak mertua sebab mak suka makan semperit. Wuuuuu. Ntah apa rasa.. Segannyeeeeeeeee! (-.-")

Hoi, rindu lah!
Pakwe ittew sekarang kurus sangatttttt!
Harap harap, lepas habes puasa nanti, dia berisi semula!
(^_____^)

Kite..

Dia..

Kite. 
Ehem ehem..

  
*senyum sampai telingaaaaaaaa*
(^__________^)

Pak Pak Bung Bung!
Ngeeeeeee...

Friday, August 26, 2011

.soppink raya, hoyeahh!

.
13 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Mesti korang semua dah soppink sakan kan... Wuuu~ Kite memang lah dah soppink hari tu, dengan Irfan, dengan family. Tapi tak de lah beli apa sangat untuk diri sendirik. Aritu keluar dengan Irfan, beli baju kurung dah siap. Warna merah, kotak kotak. Santek. Irfan pilihkan... (^_^) Tapi malas plak nak pergi snap gambar baju tuh. Nanti tak sepraissss. Seprais lah sangat! Huhuhuuu.. :-P

Lepas tuh, last week, banyak soppink baju Chacha jer. Lepas tuh baju Mama. Untuk kite tade pape pun. Tak pe lah, pasrah. Huhu. Ok tipu. Sebenarnya Mama belikan sehelai baju dekat Noor Arfa Batik. Baju tuh ala ala ladies sikit. Poncho kot kalau tak silap nama dia. Kite neh kan simple punye orang. Setakat pakai jeans dengan T-shirt jer. Mana lah tahu nak berfesyen fesyen segala. Ngeeee.

Lepas tu, semalam teman Mama soppink lagik. Dapat lah pow Mama silver pendant. Santek.. Wuuu~ Tu jer lah kot. Tak de menda pun. Kasut raya takde, handbag raya takde. Dulu, masa kecit kecit, lengkap. Kalau boleh, dari atas sampai bawah, semua baru. Huhuhu.

Eh, baju raya korang dah ada ke? Baju raya kite yang beli dengan Irfan tuh ada satu. Lepas tu ada 2 helai pada tailor. Satu kaler krim (sama dengan Irfan), satu lagik kaler hitam pink. Tapi dedua tak siap lagik. (T__T) Lepas tuh tadi Mama call tailor, mintak dia siapkan baju kite satuuuuuu jer. Yang kaler krim tuuuu. Nak pakai time Irfan beraya kat sini nanti. Baru lah sedondon gituhhhh! :-P

Petang tadi, Mama ajak soppink lagik. Cakap nak belikan jeans. Ngeeeee. Mesti lah seronot kan kan... Kite neh jarang jarang jarang beli jeans sebab kite neh konon konon macam suka barang branded. $_$ Ka-ching! Sebab tuh lah jarang soppink sebab sekali soppink jer, mesti beratus habes dekat kite. Keh keh. Kalau soppink selalu, bankrap ah Mama dengan Abah kite. Lagipun family kite biasa biase je. Bukannya kayaaaaaaaaa sangat. Cukup lah makan pakai selama ni. Hihihi. Abes laaaaa bakal suami nanti sebab dapat bakal isteri yang materialistik. Haha. (Sayang, cuak lettew :-P)

Pesen suka pakai lens besau besau.
Mata pun dah jadik macam hantu.
Keh keh keh.

Baru lah nampak garang!
Ggggrr!

Tadi mama belikan kite selai jeans levis.. Heee. Suke sangat. Walaupun cuma selai jer. (T_T) Terima kasih Mama! Last beli jeans tahun lepas. Time raya jugak kot kalau tak silap. Tadi masa fitting seluar dekat kedai tu, pakai macam muat. Size 25. Tapi kan, bila balik rumah, ketat pulak dekat bahagian bon bon. Dem dem. Apesal cepat sangat seluar neh mengecut. (T____T) Lepas tuh ngadu lah dekat Irfan..

Kite : Seluar kite ketat laaaaa... Dekat sini.. Huwaaa tadi ok. Sekarang tak ok..
Dia : Aik, tadi kat kedai kenapa tak try bebetul. Dah tu, kalau tak muat, pergi jual balik. Membazir jer beli seluar mahal mahal. Bla bla bla... (membebel)
Kite : Alaaa mana mahal. Baru berapa ratus.
Dia : Ingat duit tuh senang senang ke dapat. Bla bla bla.. (membebel lagik)
Kite : Alaaa takpe lah. Nanti kite kuruskan lah badan.
Dia : Bukan kuruskan badan. Kurus kan bon bon tu..
Kite : Zzzzzzz. Ye lah!

Kah kah. Ngek betul lah. Jeans neh betul betul buat magik. Tapi tak pe lah. Semoga tak lama lagik, kite akan mengecut semula. Eh tak tak. Seluar tuh yang akan mengembang. Biasa lah kan, seluar baru beli, mesti ketat sikit. Kan kan kan? (sedapkan hati sendiri) Kui kui kui.

Tadi cakap dengan Mama dengan Abah, 

Kite : Tadi Mama belikan Adik dengan Yeop baju.. Angah tak dapat pun.. :'(
Mama : Aik, hari tuh kan dah beli. (Yang beli dekat Noor Arfa Batik tuh)
Kite : Alaaa...baju tu macam besar. Tak sesuai lah dengan Angah.
Mama : Abes nak kena tukar baju laen lah? Ye lahh.. Nanti beli lain.
Kite : Heeee..haah.. Nanti Mama kasik duet ek. Esok Irfan datang, Angah ajak dia pergi soppink.. Ngeeee...
Mama : Ye laaa...
Kite : Hoyeahhh! 

Heeee.. Esok Irfan balik kampung dia dekat JB. So, sebelum dia balik kampung, mesti lah dia kena punch card dekat kite dulu. Keh keh keh. Ok tipu. Sebenarnya, dia singgah sini sebab nak bagi buluh lemang. Hari tuh, Abah kite mintak buluh lemang dekat dia sebab dekat rumah dia yang kat Melaka tuh, ada pokok buluh. So esok, kite akan buka puasa dengan dia lagiiiiiiiii sebelum hari raya... (^__^)

Kite suka seluar neh sebab dia ade 
macam koyak koyak sikit dekat atas tuh.
Stylo lah kononnnnnnnn! HAHAHA

Dekat depan pun sama.
(^__^)

Sebenarnya nak tunjuk silver pendant yang baru tuh. Dia bulat pastu kat keliling dia ada batu batuu berlian tipu. Memula nak beli yang bentuk dadu.. Tapi kang Chacha nak pinjam pulak. (-.-")

Heeee tak sabar nak hari esok.
Nak soppink dengan Irfan lagiiiiii!

Hoyeahhh!
*lompat bintang*

Oh ye, kakak kite dah ade belog.
Boleh klik SINI kalau nak skodeng!

.to miss new girlfriend of my ex-boyfriend, you will never be me...

Salam.

Kadang kadang, tak semua yang kite tengok dan baca, kite boleh alami sendiri. Kite takkan boleh menjadi orang lain. Kite cuma boleh menjadi diri kite sendiri... Kan? :-)

Kite memang sangat suka cerita pasal boipren dekat belog. Tak kisah lah, orang menyampah ke, apa ker. Kite peduli apa. Kui kui kui.

Sebab nanti bebila kite sendiri akan baca balik entry entry yang kite tulis. Memori kepala kite neh selalu full. Kalau kite tak tulis dalam belog, nanti kite lupa setiap detik indah ku bersamanya. Cewah :-P So, bile kite tulis dalam belog, kite boleh ingat balik semuanyaaaaaaa... Boleh kongsi kegembiraan dengan kawan kawan semuaaa. :-)

Macam kes kite dengan ex-boipren DULU, pun kite suka cerita pasal die. Biasa lah, dalam hubungan kapel neh, ada sayang, ada gaduh. Kalau banyak gaduh, takkan nak publish dekat belog kan? Buat pe nak tulis benda benda yang kite sendiri akan sakit hati dan akan sedih? Baik tulis yang hepi hepi jer.

Tapi, bila kite tulis pasal boipren, ada yang terminat dan tersuka dekat boipren kite. So, bila kite break up, dia nak take over. Memula macam hangin jugak lah. Sebab she used to be my friend. Kite cakap dia backstabbing semua tapi dah dia nak sangat, amek lah... Huhuhu. Tapi sedih jugak lah, sebab dulu, selalu mengadu dekat dia lepas break up. Hmm..tak pe lah. Benda dah lepas. Dan kite pun dah sangat sangat sangat happy dengan IRFAN sekarang ni.. 


Ingat, kau yang sms kite dulu.
Kau yang mulakan, dah kite akan tamatkan ia di sini.
No more Hairi, no more Anis.
(^____^)

Tapi sekarang ni, bila apa yang dia alami, tak sama dengan kite alami, dia nak mengamuk ngamuk. What the nyahhhhh... Why Why Why? Kenapa nak samakan kisah cinta kite dulu dengan kisah cinta dia sekarang? You will never be me. Memang kite agak tak matang, perangai kebudak budakkan. Kite adalah dua manusia yang berbeza. Kau comel, tapi aku comel lebih sikit. Kui kui kui. Ok, kite cuba untuk melawak agar entry ini tidak kelihatan begitu serius. (-.-")

Ohh pleasee... Kite bukan jenis nak patah patah balik. Mungkin ya, dulu kite pernah bersama dia, sayang dia. TAPI ITU DULU. Kalau kite contact dengan dia sekarang neh, cuma atas dasar KAWAN dan kau jugak yang suruh kite contact dia dulu. Sebab apa? Sebab kau cakap kau dah tak boleh hidup lama. Walaupun kite rasa, ayat kau very the drama, tapi kite ikutkan jugak. KITE TAK SAMPAI HATI. KITE KESIAN. Kang takut kau mati dan tak sempat nak jumpa Ex-BF kau tuh. (eh, bukan ex-bf.. so called bf..)

He is trying so hard to be honest with u. Appreciate him. Dah dia memang tak contact kite, dan kite pun dah tak de contact die. So, apa yang kau tak puas hati lagik? Email dia, kau rampas, simcard dia, kau rampas. Kenapa perlu sampai macam tu sekali?

I am not saying that I am good. But YOUR BF THINKS I AM. :-) So, kalau kau rasa, kau nak jadik lebih bagus, bukan ini caranya. Bukan dengan cara kau mengamuk tak tentu pasal, meronta ronta dalam kereta, membahayakan nyawa. Bukan membahayakan nyawa kau sorang tapi nyawa orang lain jugak. Kite yang kononnya bagus ni pun, dia tinggalkan. Lagi lah kau yang perangai macam ___________. (Please fill in the blank)

Sorry lah sebab kite tak reply segala bagai sms kau yang berderet deret tu sebab kite tak de duet nak topup. Maklum lah, kite kan tak de 'kerjaya' macam kau. Dah ada 'degree'. Siap nak hina hina kite lagik sebab kite still study.. But its ok. Kite senyum jer lah.. Huhuhu. Kite tau kau akan baca belog kite. Sebab kau kan pembaca tegar. Segala bagai status kite dekat FB pun kau tahu. Stalker terhebat. Patut dapat award neh.. Huhu.. 

Jangan risau, kite memang takkan pergi balik dengan BF kau tu. Jaga lah dia elok elok. Tapi tu pun kalau dia nak terima kau lagik. Banyak lah kata kata kesat kau pada kite, tapi kite telan je. Tapi kesabaran manusia pun ada hadnya. Kesabaran dia pun ada hadnya jugak. Ubah lah perangai tuh. Kalau kau sayang sangat dekat BF kau tuh, suruh Mak kau pinang je dia. Habes cerita. Bila kau dah jadik isteri dia, kau boleh tengok dia 24jam. Tak payah kasik die kerja, duduk jer dekat rumah. Ok?

Dalam hubungan percintaan ni, ada pasang surutnya. Macam kite dengan Irfan, kite pun ada jugak jeles jeles dengan Ex-Gf dia. Siapa yang tak jeles. Pernah jugak Ex-Gf dia text dekat henpon, dekat pesbuk. Marah memang marah, tapi apa apa pun, kite akan tanya dia dulu. Lepas nanges nanges, lepas dia explain, kite boleh terima. Sebab kite nak cuba untuk bersikap profesional. Kite nak cuba untuk menjadi matang. Penat lah dok nanges nanges sebab jeles jeles neh. Daripada memang betul BF kite tuh tak de pape skandal dengan Ex-Gf dia, kang tetiba dia Ter-Skandal, kite yang parah. (-.-") Semua tuh kan dah jadik sejarah...

Malas lah nak soal siasat apa yang dia pernah buat dengan Ex-Gf dia. Buat sakit hati jer. Kite salute lah Irfan tuh. Dia matang. So, untuk bersama dengan orang yang matang, kite kena matang. Trust and loyalty is a must. Kalau dah dia memang hari hari dengan kau, dah bawak kau jumpa family dia semua, kau boleh tak bersyukur sikit? Kite neh, dah jumpa semua family Irfan semua. Takkan kite nak betray dia. That is so not me! 

Kite tak pernah pun nak pergi serang serang Ex-Gf dia. Sekali pun tak pernah, even text dekat FB. Buat apa? Buat penat jer. Lagipun, kite dengan Irfan, baru kapel. Belum ada apape ikatan yang sah. Baru jer planning nak bertunang. Aminnnnn... Lain lah kalau kite dah kawen dengan dia. Memang tanggungjawap kite untuk control dia. Keh keh keh. 

Kite takde sorok apa-apa dari Irfan.
I told him everything.
So, tak perlu kot nak ugut ugut macam ni.

So, rasanya dah penat kot bergaduh dengan orang yang tak mendatangkan apa apa dalam hidup kite. Penat lah nak melayan benda remeh temeh ni. And I hope, this is the last entry which I wrote about her. SITI SHALWANIS, I'm done with you. Thank you.

.pity her.... :-)


Thursday, August 25, 2011

.to new girlfriend of my ex-boyfriend

.
9 Sweet and Lovely Comments!

There is a big difference between being nice and flirt. 
Bear in your mind.
:-)

Another entry for his new GF.
Click HERE.

.segmen bersilat di dapur | biskut dahlia suka hati

Salam.

Hoyeahhh! Another biskut yang berjaya kite buat. *angkat kening sikit* Kui kui kui. Ada orang panggil, biskut neh, biskut semperit, ada orang panggil biskut dahlia. Padahal guna bahan yang sama. Guna beza pada bentuk dia je kot. 

Dah siap letak dalam bekas.
Nak kasik MIL-to-be Sabtu nanti.
Keh keh keh.

Kalau semperit, dia panjang panjang. Kalau dahlia, bentuk bunga. (^__^) Biasa orang letak ceri kat tengah tengah sebagai hiasan tapi kite terlupa nak beli ceri. So, guna je apa yang ada. Letak bintang bintang. Baru lah nampak muda. Huhuhu.

Nak resepi ker? Ngeee.. Sama je macam resepi biskut semperit hari tuuu.

Bahan-bahan
1) 300g butter
2) 160g gula aising
3) 100g tepung jagung
4) 160g tepung kastard
5) 240g tepung gandum *kawan kite cakap, goreng dulu tepung ni kalau nak sedap dan kite goreng!
6) 2 biji kuning telur

Cara-cara
1) Pukul butter, gula aising hingga kembang.
2) Masukkan kuning telur, kacau sebati.
3) Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli sebati.
4) Terap atas loyang. Untuk hiasan ceri, coklat rice atau coklat chip, boleh letakkan sekali.
5) Bakar 150C selama 20 minit.

Credit resepi dekat SINI.

So far, kite dah buat 4 jenis biskut raya. Klik nama biskut untuk resepi.

  1. Biskut Cornflakes
  2. Biskut Coklat Chips
  3. Biskut Coklat Badam
  4. Biskut Semperit/Dahlia

Ingat lepas kawen nanti, kalau Irfan tak kasik kerja, nak bukak bakery. Kah kah. Tapi before tuh kena lah pergi kelas buat kek atau biskut. Kite suka buat benda benda macamneh, cuma tak cukup skill jer. Hihihi. 

Rasa macam nak buat biskut lain
tapi tatau nak buat biskut apa. 
Any idea? 

.sket sket Abang Ipan!

FSalam.

Semalam seharian merewang dekat Melaka. Seronokkkkkk sangat sangat sangat... Heeee. Shopping dekat Jusco Bandaraya Melaka. Kiteorang satu family, kalau shopping memang suka kat Melaka. Huuu..

Last week dah pergi Melaka, 2 minggu lepas pun dah pergi jugak.. Shopping dengan Irfan. Kui kui kui. Asek shopping jer kejenya. (-.-")

Ni gambar semalam, dekat Jusco.
Chacha tuh selamba je makan depan orang !
Ggggrrr!

Ni pulak lastweek. 
Dekat Noor Arfa Batik.
Lepas snap neh, baru nampak signboard 
Di Larang Mengambil Gambar.
(-.-")

 
Ni gambar semalam..
Irfan tanya, kenapa mata sayang lain?
Ngeee..sebab selalu pakai lens ada warna warni.
Yang ni warna hitam. :-P 

Berbalik pada tajuk entry. Kui kui kui. Semalam, kite buka puasa dengan Irfan!!!!! Ngeeeee..... Sukenyeeeee..... Sebab dua tiga hari ni, dia asek busy je.. Huk huk. Mesti lah lapan kali merajuk, sekali pun dia tanak pujuk! Zzzzzz.... (-.-")

Masa otw ke Melaka, kite text lah dia, ajak buka puasa sesama dekat Melaka. Sep baek dia tak sibuk. Hihihi. Lepas buka puasa, kite seperate dengan Mama Abah. Kite dengan Chacha naek kereta dengan Irfan. Tapi pergi tempat yang sama. Mama nak shopping dekat Tesco pulak. Sebab kat Tesco tuh ada bazaar jual bebaju raya.. Masa on the way dalam keta tuh, Chacha sibuk sangat nak borak dengan Irfan. Nak tarik perhatian lettew!

Abang Ipan, cuba Abang Ipan tengok tangan Chacha neh. Berdarah.. Chacha masukkan dalam pengorek. (pengasah pensil) *sambil tunjuk jari dekat Irfan yang tengah drive* GEDIK BETUL! Abang Ipan, bila nak belikan skuter merah jambu Chacha. Abang Ipan terlupa ehh? Abang Ipan, jangan lah bawak kereta laju sangat. Nanti Chacha terpelanting. Abang Ipan.. Abang Ipan... Abang Ipan..

Zzzzzzzz.. Sket sket Abang Ipan. Huhuhu. Bila dekat Tesco, berkepit jer dengan Abang Ipan.. Dapat lah pow Abang Ipan dia gegula. Angah pun tak mintak apa apa.. Segan.. (-.-") Lepas Mama dah busan jalan jalan dekat Tesco, Mama cakap nak gerak pergi Ariani. Dekat Tesco tak beli hape hape pun. Tapi kite tak ikut mama pergi Ariani. Kite seperate dengan Mama, Abah dan Chacha. Kite ikut Irfan! Ngeeeee. 


First time Mama kasik permission kuar malam malam dengan Irfan. Dah lulus jadik menantu lettew. Keh keh keh. (^__^) Selalunya, sebelum maghrib, mesti Irfan dah hantar kite balik rumah. Kikikiki. :-P

Chacha : Abang Ipan nak pergi mana dengan Angah?
Angah : Eii..Angah nak pergi jalan jalan dengan Abang Ipan kejap laaa..
Chacha : Nanti Abang Ipan balik rumah Chacha tak?
Irfan : Iyee..nanti Abang Ipan datang rumah Chacha ehh..
Chacha : Alaa Abang Ipan nak pergi mana sebenarnya?
Angah : Haishh! Sibuk je lah Chacha neh!

Kah kah kah. Chacha tuh, kalau dah jumpa Abang Ipan dia, mana boleh berenggang. Abang Ipan pun layan jer dia.. Eii..manjakan sangat budak tuh! (-.-") Untung lah anak anak kite nanti. Yang tak untung Mama dia neh hah. Kang Abah dia lagik sayang anak anak dari Mama dia. Wuuuu... :-P

Lepas tuh, kiteorang berdua pergi rumah Mokde kite. Ngeeee. Amek dia dengan Pokde. Pastu kiteorang merewang lah.. Tapi tak pergi mana pun sebab masa tuh dah pukul 10 malam. Pusing pusing dekat bandar Muar then Irfan hantar kite balik rumah... Sebelum tuh, pergi minum minum dekat Muara Sungai Muar. Best tempat tuh. (^__^)

Sampai rumah dalam pukul 12 lebih. Mama dengan Chacha dah tidur. Abah cakap, doang sampai rumah pukul 11 malam... Tak dapat lah Chacha jumpa Abang Ipan dia. YES! HAHAHA. Pesen jeles dengan adik sendirik. Tah pape jer. :-P

Irfan kejap je dekat rumah kite. Lepas borak kejap dengan Adik dengan Abah kite, dia balik lah rumah. Lagipun Mokde pun datang rumah kite sekali, kang dia kene smash dengan mak dia kang sebab balik lewat. Wuuuu~ 

Gambar lamaa..
MEREKA ADALAH KESAYANGAN SAYA!

Terujaaa.. Hihihi.

Ada rupa Bapa Mithali kan kan?
Ehemmm... :-P

Pastu bangun tidur pagi tadik, tengok Chacha dok relaks depan TV. Ponteng sekolah lettew. Lepas tuh dia tanya kite;

"Angah, Abang Ipan mana?"

Denggg.. 
Bangun tidur jer, terus tanya pakwe orang!
APA KES?
(-.-")

Wednesday, August 24, 2011

.wordless wednesday ❤ - tahun ni tak sama dengan tahun lepas (^_^)

.
13 Sweet and Lovely Comments!

(^______^)

Tuesday, August 23, 2011

.segmen bersilat di dapur | biskut semperit gembira

.
11 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Yeayyy! Lagi satu biskut yang kite berjaya buat.. So, kite namekan dia, biskut semperit gembiraaaa! Hoyeahh! Kikikikiki. Gedik betul Dak Intan neh. Biasa lah, pesen masuk dapur sekali sekala, bila dapat buat biskut dengan jayanya, mesti lah gembira... Ngeeeeee......

Semperit corak bunga.
Penat hokeyh nak buat corak neh.
Tapi bila dah lepas bakar, nak angkat, pecah!
Wuuuu... kuciwa...

Dapat satu bekas kecit jer..
Ada lah dalam 30 bijik. 
Keh keh keh.

Last last, adik kite si Yeop tu suruh buat pesen macam ni.
Pencetak tak de, so kite guna cara manual.
Kui kui kui...

Leperkan dia, lepastu gelekkan dengan penggelek yang bergerigi. Jadik jugak bentuk ashamni.... Kah kah kah. Tapi ada yang senget senget sikit sebab dah letih dok buat yang bentuk bunga mula mula tuh. Tangan sampai merah merah. (-.-") Maklum lah, tangan pesen selalu tekan keyboard, sekali buat kerja dekat dapur, hambek kauuu.... Padan mukaaaaaa!

Santek takkkk...
Semperit yang perit nak di buat.

Ni first time buat biskut raya pesen sukat guna penimbang. Punya lah mengong penimbang tuh. Dan dan skru nak tercabut. Kah kah. Sep baek adik kite, si Yeop tuh tolong betulkan. 

So, macam biasa, kite nak share resepiiiiiiii... Bangga lah jugak sebab first time buat, terus jadik. (^_^) Tapi dah nama pun ikut resepi, mesti lah jadik. Ngek betul Intan neh! (-.-")

Bahan-bahan
1) 300g butter
2) 160g gula aising
3) 100g tepung jagung
4) 160g tepung kastard
5) 240g tepung gandum *kawan kite cakap, goreng dulu tepung ni kalau nak sedap dan kite goreng!
6) 2 biji kuning telur

Cara-cara
1) Pukul butter, gula aising hingga kembang.
2) Masukkan kuning telur, kacau sebati.
3) Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli sebati.
4) Terap atas loyang. Untuk hiasan ceri, coklat rice atau coklat chip, boleh letakkan sekali.
5) Bakar 150C selama 20 minit.

Credit resepi dekat SINI.

So, korang cuba lah ekkk! Seronok rasanya bila dapat buat biskut raya yang sedap lepas tuh family semua puji. *kembang woii!* Adik kite yang atas Chacha, si Afiq tuh selalu dok kutuk kutuk kite bila kite masak. Tapi tadi, tetiba je dia berubah!

Yeop : Angah, kau tau tak. Adik makan biskut coklat yang kau buat pagi tadi. Dia bagitau aku, suruh jangan bagitau kau.
Angah : Siut betul. Kutuk aku buat, lepas tuh makan banyak! Eiii gerammmm!!!
Adik : Hahaha. Ngah, kau buat je biskut neh banyak banyak.. Dia bukan rasa sedap tapi rasa apa tah. Hahaha..
Angah : Eleh, cakap je lah sedap!! Jangan lah makan banyak sangat. Habes lah nanti.

Mama : Angah, senang tak buat biskut coklat coklat tuh?  Nanti buat lagik. Adik suka makan. Tadi dia makan banyak.
Angah : Senang je. Bahan pun senang. Nanti esok angah buat lagik ek! 

Ngeeee... So, kalau nak tengok resepi biskut raya yang senang senang yang lain, boleh klik SINI ekkk... Senang je, kalau susah, kite tak buat! Hihihi.

Selamat Mencuba! 
(^_^)

Monday, August 22, 2011

.segmen bersilat di dapur | biskut coklat badam rangup krup krap

.
12 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Pesen namakan biskut sendirik. Keh keh keh. Dan petang tadik, kite buat lagik biskut raya. Hoyeahh! Berjayaaaa... Ok, dah boleh kawen dah. Kikikikiki. Pesen dah kawen nanti nak sumbat mulut laki haku dengan biskut raya hari hari agaknye! (-.-")

Tapi pakwe kite cakap, dia suka biskut coklat. Harap harap, kalau dia raya rumah kite nanti, dia suka lah biskut neh.. Wuuuuu~~ *praying*

Baru cetak. 
Kite masih amateur dalam proses mencetak biskut.
(>__<)

Hoyeahh dah kembang naek dan santek!
I loikeeee...

Sedia untuk di makan!
Tak semestinya rupa buruk, rasa buruk. 
Keh keh keh.

Errr nak resepi ker? Segannya nak share. Hihihi. Ektuali, resepi sama je macam biskut yang kite buat semalam tuh. Cuma kite modified sikit. Kite add-on serbuk koko dengan badam. Yang lain lain sama. (^_^) Rangup sangat biskut neh. Chacha asek ngap je. 

Bahan-bahan.
1) 1 cawan tepung gandum (diayak)
2) 3/4 sudu baking soda
3) 1/4 sudu garam
4) 1/2 cawan butter/marjerin (dicairkan)
5) 1/2 cawan gula perang
6) 1/3 cawan gula halus
7) 1/2 sudu esen vanila
8) 1/2 cawan coklat chip
9) 2 sudu serbuk koko
10) 1/2 cawan badam hancur
11) Coklat Rise (Untuk hiasan)

Cara-cara
1) Campurkan tepung, baking soda dan garam ke dlm mangkuk.
2) Pukul marjerin, gula perang, gula halus dan esen vanila sampai sebati dalam mangkuk lain.
3) Masukkan campuran tepung+baking soda+garam+serbuk koko tadi dalam mangkuk step kedua dan kacau sampai sebati.
4) Lepas tu, masukkan coklat chip dan badam lepastu kacau lagi.
5) Lepas tuh cetak adunan tuh ikut rupa pencetak ashane yang korang suka dan letak atas tray. Pastu hias lah atas biskut tuh dengan coklat rise. Then pastikan jarak antara satu biskut dengan yang lain lebih kurang 1.5-2 inci sebab nanti biskut tu kembang.
6) Bakar dalam oven dlm 18-20 minit sampai warna coklat keemasan dalam suhu 150'C.
7) Lepas siap bakar, sejukkan dulu then boleh simpan dalam balang kedap udara.

*** Biskut ini agak manis so kalau nak kurangkan manis, korang guna hanya 1/4 atau 1/3 cawan gula perang.

Macam tuh je. Senang kan? Bahan bahan dia simple, murah dan paling penting, biskut neh rangup dan sedap! Tak caya, try lah.

Selamat Mencuba!
(^____^)


Klik SINI untuk tengok Resepi Biskut yang lain
Ngeeeeeee.... :-P

.kite tak kan pernah penat

Kite : Kite geram lah dengan dia tuh. Bla bla bla... *membebel* Haish, penat lah marah.
Kawan: Saya pun penat dengar. Hehe. But I know, u love him much right?
Kite : Hm mana awak tau?
Kawan : Yes, u are.

Ada seorang lagik kawan kite pernah cakap,

Perempuan ni memang susah kite nak jaga dia. 
Tapi dia tak kan pernah penat untuk sayang kite.

Yer betul.
Kite tak kan pernah penat sayang awak.

Kite bukan Intan Nurulfateha
kalau kite ubah cara kite sayang awak!
:-)

Cinta dengan orang yang tak mencintai sama seperti bercinta dengan pokok kaktus. Makin lama kau sayang dia, makin menebal ketajaman durinya.

Dan kite rasa, kite bukan bercinta dengan pokok kaktus. 
Kikikiki. :-P

** Nak sambung buat biskut coklat chip. Tata! 

.segmen bersilat di dapur | biskut coklat chip sedap gile

Salam.

Seronok sangat sebab berjaya buat kukis coklat chip neh. Dah lah rangup, sedap, manis. Keh keh keh. Sejibik masa biskut famous amos. Kalau hari tu, kite buat, biskut tuh terlalu rapuh, tapi kali neh, sangat memuaskan! *Tangan di dada, mata keatas* Keh keh keh.

Untung lah bakal suami kite nanti, tak payah belikan kite biskut famous amos lagik. Dah jimat duet, boleh pergi honeymoon dekat Jepun hari hari. Huuuu~~

Bila siap je biskut neh, bukan ke balang kuih tapi ke mulut.
(-,-")

Sampai adik kite yang Yeop tuh cakap, Kau tengok lah Ngah. Esok mesti dah habes punya. Tak sempat tunggu raya. Huhuhuhu. 

Budak neh kejap kejap ngap.
Abes satu biskut, datang lagik, amek lagik, makan lagik.
Pastu ngadap TV, padahal esok sekolah!

Tapi apa-apa pun, thanks to Ct Dja sebab share resepi ni.
Ngeeeeee....

Yang best nye biskut neh, tak payah susah susah dok sukat sukat ikut gram. Ikut cawan je! Heee... jom belajar buat! 

Bahan-bahan.
1) 1 cawan  tepung gandum (diayak)
2) 3/4 sudu baking soda
3) 1/4 sudu garam
4) 1/2 cawan butter/marjerin (dicairkan)
5) 1/2 cawan gula perang
6) 1/3 cawn gula halus
7) 1/2 sudu esen vanila
8) 1/2 cawan coklat chip

Cara-cara
1) Campurkan tepung, baking soda dan garam ke dlm mangkuk.
2) Pukul marjerin, gula perang, gula halus dan esen vanila sampai sebati dalam mangkuk lain.
3) Masukkan campuran tepung+baking soda+garam tadi dalam mangkuk step kedua dan kacau sampai sebati.
4) Lepas tu, masukkan coklat chip dan kacau lagi.
5) Lepas tuh letak 1 sudu kecik adunan ke atas tray. Pastikan jarak antara satu biskut dengan yang lain lebih kurang 1.5-2 inci sebab nanti biskut tu kembang. Letak kecik kecik je tau. Kalau letak besar besar, kang makin besar biskut korang tuh.
6) Bakar dalam oven dlm 18-20 minit sampai warna coklat keemasan dalam suhu 150'C.
7) Lepas siap bakar, sejukkan dulu then boleh simpan dalam balang kedap udara.

*** Biskut ini agak manis so kalau nak kurangkan manis, korang guna hanya 1/4 atau 1/3 cwn gula perang. 

Resepi asal dekat SINI. So, esok pagi boleh sambung buat biskut neh lagik sebab tak perlu risau biskut neh sedap ke tak sedap sebab tadik dah test buat dan terbukti kesedapannyaaa! Hihihi. Esok nak buat lagik, nak try campur serbuk koko sikit. Mesti best! :-)

Selamat Mencuba!
(^______^)


Klik SINI untuk tengok Resepi Biskut yang lain
Ngeeeeeee.... :-P

Sunday, August 21, 2011

.jodoh itu rahsia tuhan

.
22 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Sejak dua menjak neh, selalu sangat terfikir, siapa jodoh kite yang sebenarnya? Adakah betul Irfan akan jadik suami kite satu hari nanti? Hmmmm..

Lagi dekat tarikh ex-ex boipren kite nak kawen, lagi lah perasaan tuh bercampur campur. Zzzzzz. Kite redha jer. Lagipun benda dah lepas. 5-6 tahun lepas kot.. Isk.. (-.-")

Tapi kan, bila fikir fikir balik, kenapa lah perlu buang masa 5-6 tahun bercinta, tapi ending nya tidak bersama. Buang masa sangat sangat sangat. Masa bercinta, janji sehidup semati. Tapi bila clash, dia dengan orang lain, kite dengan orang lain. Aigoo~ Mana pergi semua janji. Haish...

So pengajaran nya, tak payah lah nak janji janji bagai. Ni semua pengaruh TV. Tersangat lah cinta monyet dan penuh dengan DRAMA! Wuuuu~ (T_T)

Tapi semua Tuhan dah tentukan. Mungkin sebagai pengajaran dan panduan untuk masa hadapan. Untuk kehidupan yang lebih baik. Kan? (^__^) Maka, senyum lah kerana perjalanan hidup masih panjang jika kite masih lagi diberi kesempatan oleh Tuhan untuk menikmati kehidupan itu.

Jadi kalau korang semua terfikir, siapa agaknya jodoh korang semua, ingatlah bahawa.... 

"Jodoh itu rahsia Tuhan. Apabila selesai tangan berjabat dan sempurna lafaz ijabkabul di ucapkan....maka dialah jodohmu.."

Shhhh!
(^__^)

.segmen bersilat di dapur | biskut emping jagung coklat bermadu

Salam.

Kemain nama biskut panjang kannnnn.. Kah kah. Padahal senang gila buat. Biskut raya paling senang dalam dunia! Errr..cakap biskut cornflakes dah lah kan. Wuwuwuuu.. Kite nak share resepi pun rasa macam malu. Keh keh keh. Saje je buat biskut neh. Isi masa lapang. Padahal mama dah beli biskut raya banyak dah. (-.-")



Panas dari oven......

Patutnya biskut conflakes neh siap lama dah. Tapi asek masuk mulut je cornflakes neh. Bukan mulut kite je, mulut Chacha, mulut Yeop lagik. Ashane nak siap cepat. Wuwuwuwuuuuu~~

Tapi mekasih kepada adik kite, Yeop sebab tolong jaga oven.  Kalau dia tak tolong, memang takde nak buat biskut raya neh soang soang. (>___<)

Bahan-bahan
1) 1 kotak besar cornflakes (Kite gune jenama kellogs, kotak besar. Harga RM4.99)
2) 1 botol madu (Kite gune madu yang dalam botol plastik tu. Dalam RM8 harga dia)
3) 1 bar coklat masakan (Yang besar, jenama Van Houten)
4) Hiasan bentuk love
5) Mangkuk kertas

Cara-cara
1) Cairkan coklat masakan
2) Masukkan cornflakes
3) Gaul semua cornflakes tuh dengan coklat. Sambil tuh masukkan madu tu sket sket.
4) Lepas tuh masukkan cornflakes dalam mangkuk kertas.
5) Letak hiasan atas cornflakes tuh.
6) Bakar dalam oven pada suhu 100' dalam 5-10 minit.
7) Siap!

Tadi buat dalam 130 bijik. Adik kite cakap, esok buat lagik. Wuuu~ Best je dok makan biskut neh tadik. Sedap dan rangup! Esok nak buat kuih semperit, choc chip and biskut sarang semut. :-) Tapi kena start awal sikit lah. Kang tak siap. Tapi tanak buat siang siang. Kang tak boleh rasa. (-.-") 

Psst : Biskut Cornflakes neh TAK MANIS SANGAT sebab cornflakes dia BANYAK. So, jangan risau pasal manis sangat ke apa. Ok? :-)

K bai!
Klik SINI untuk tengok Resepi Biskut yang lain
Ngeeeeeee.... :-P

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13