Sunday, July 31, 2011

.selamat datang ramadhan al-mubarak !

.
25 Sweet and Lovely Comments!

.happy nye hari ni !

Salam.

Hari ni kite happy sangat. Sebab heeee... Rahsia :-P Tapi mesti lah ada kena mengena dengan Irfan! Heeeeee.... Dia dah balik dari Sabah & Sarawak dan kite dapat macam macam dari dia.

Tenks a lot yunk!
ILYSM~~

Tak sabar nak jumpa dia nanti. Nak beli baju raya sama-sama. Warna ape? Heee.. rahsia! Tapi yang pasti, mesti same warna! :-P

Dan alhamdulillah, kali ni dapat puasa dalam keadaan yang tenang dan insyaAllah dapat beraya dengan dia. Macam tahun lepas, raya dengan family je. Tahun ni, tambah lagik sorang bakal family :-P

Kite kena tidur sekarang sebab esok pagi pagi nak gerak ke Klang, balik kampung sebelah Abah. Nak pergi ziarah kubur arwah nenek. Selamat malam korang. Dan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak! ^_^

Btw, blog B2B dah wujud. Kalau nak tengok, request dekat FB kite ek. Tata!

Saturday, July 30, 2011

.my lovely wedding day

.
26 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Heeeee...sekarang kite tengah consider nak buat belog baru. Belog khas untuk cerita cerita pasal MY WEDDING DAY! Hoyeahhh! Walaupun MUNGKIN majlis tuh lambat lagik, tapi kite nak buat preparation yang teliti. Nanti tak de lah kelam kabut. Cewah!

A : Bila nak tunang?
B : Ujung tahun, insyaAllah. Tapi tak prepare lagik. Alaa...lambat lagik kot.
A : Aku tunang baru baru neh, prepare dari tahun lepas tau!
B : Errr...ye ke? =.="

So, bila jadik kes macamni, rasa cuak lah jugak. Kang baru terhegeh hegeh nak prepare bagai. Mana lah tau, esok lusa bakal mak mertua datang bawak cincin. Keh keh keh.

Bukan tanak update dekat dalam neh, tapi takut ada yang busuk hati, dok doa bukan bukan. Nanti cakap macam macam. >__<" Kite ada google, banyak jugak belog B2B (Bride 2 Be) yang di wujudkan. Khas untuk cerita pasal persediaan untuk hari besar ^__^ Dari merisik, bertunang, nikah dan bersanding ! :-)

Errr belog  B2B tuh dalam proses lagik. 
URL cuma di beri pada yang request je. 

Ok tata!
 :-)

Friday, July 29, 2011

.cincin silver, suasa atau platinum ?

.
11 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Semalam dok survey survey cincin. Saja je lah cuci cuci mata. Tak salah kan kan? Keh keh keh. Memandang kan lelaki tak boleh pakai emas, so kite tengok lah cincin suasa sebab tak silap kite, biasa lelaki pakai cincin suasa.

Tak sure ni silver atau platinum.
Tapi santek kan design dia?
:)

Kite ni bukan reti sangat pasal pilih pilih cincin neh. >__<" Nanti masa beli, kena bawak Mama sekali. Kalau tak, mesti tak reti pilih. Ntah zaman bila nak beli. Survey je over. :-P

Kite : Tadi kite survey cincin untuk sayang. RM*** lebih. Santek. Simple but nice. Cincin suasa. Ni link. Bla bla bla... Cuba awak tengok.
Dia : Santek. Abang suka. Survey lah cincin emas untuk sayang sekali.
Kite : Ok.. :-) Tapi kenapa cincin lelaki lagi mahal dari cincin perempuan ek?
Dia : Memang lah. Ingat lelaki tak de harga diri ke? Hahahaha.
Kite : Dem. Zzzzzzz. =.="

Tadi, kite survey survey lagik. Tetiba kite dapat tau yang HARAM BAGI LELAKI MEMAKAI CINCIN SUASA. Sebab? Suasa adalah campuran emas. Walaupun sedikit, tapi tetap HARAM. OMG. Cancel cincin yang survey semalam tuh. T___T

Memakai cincin menurut sunnah yang diperbuat daripada perak adalah harus bagi lelaki. Manakala bagi perempuan harus memakai cincin yang diperbuat daripada emas. Rasulullah SAW pernah memakai cincin diperbuat daripada perak sehingga baginda wafat. Baginda melarang memakai cincin emas sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi bermaksud:

"Rasulullah SAW melarang daripada memakai cincin emas".

Cincin suasa adalah campuran daripada dua unsur logam iaitu emas dan perak. Oleh kerana cincin suasa campuran emas lebih daripada perak maka ia dihukumkan emas dan haram dipakai oleh kaum lelaki.

Menurut laporan Mesyuarat Panel Kajian Syariah JAKIM kali ke 31 pada 2-4 Oktober 2000mengenai hukum memakai suasa bagi lelaki adalah HARAM.

Panel menasihati agar pengantin lelaki memakai cincin perak atau platinum.

Kalau tak caya, cuba korang try baca entry penuh dekat LINK NI. Kite pun baru dapat tau. Huhuhu. So, kena survey cincin platinum pulak lepas neh. Tak sure harga dia berapa. Tapi cincin silver pun ok. Kite try google, ramai je kasik cincin silver pada lelaki. Dan rasanya silver lagik murah dari platinum. Tapi mama kite cakap,

Ok fine, 
Nanti teman angah pergi kedai yang jual 
platinum & silver mahal ye mama!
^_______^

Tapi mesti lah kena bawak tuan punya jari
Satgi tak muat, naya jek :-P

.selamat pulang !

Salam.

Kecoh betul ah! Padahal baru seminggu dia pergi Sabah & Sarawak. HAHAHA. Tu pun sebab kerja, bukan sebab bersuka ria. Tapi kite memang tak suka ah jejauh dari pakwe. Walaupun tak dapat jumpa, tapi kite kalau boleh nak dia dekat dekat je. Demand kan kan? Heeeeee.. ^_^

Flight pukul 6.30pm. Maybe dia dah gerak kot skang. Sampai KL dalam pukul 9pm. Balik rumah, maybe sampai tengah makan. Nak jumpa! Nak jumpa! Nak jumpa! Harap esok atau lusa dapat jumpa. Semoga dia selamat sampai. Aminnnnnnn~~ :)

Cepat la balik Muar.................................. T__T Sekarang neh kan, asek nak naek hangen je. Apesal ntah. Maybe betul cakap Zaza. ABC... which means, Allah Bagi Cuti. Emosi tak stabil. Tu sebab nak mengamuk je. Yang jadik mangsa siapa? Encik Pakwe yang penyabar jugak. >__<" Haish, sayang lebey lah ashamni. Cepat balik Muar. Nanti kite masak untuk awak! :-P

Rasa macam nak tunggu je dia dekat airport sekarang neh. Bentang kapet merah bagai. OVER BETUL! Haha. Macamana lah feeling bila nak tunggu pakwe balik dari belayar kan kan? Kena ready dari sekarang. Kuatkan fizikal dan mental! Sediakan baldi untuk takung airmata! T_________T

Ohh Mr Time, please move slowly... 
Please be nice to me. 

Tanak dia pergi sailing cecepat !

Feeling ala-ala stewardess lah konon.
Kah kah.

Pegang perut, tahan nafas!
Ketat woi baju neh!
T___T

Love, sorry sebab selalu naek hangin.
Kite marah marah bukan sebab benci, 
tapi sebab sayang.
ILYSM :)

Thursday, July 28, 2011

.spontaneous thursday - pemain singapore boleh pergi casting filem lah lepas neh !

.
14 Sweet and Lovely Comments!

Sikit sikit injured.
Sikit sikit jatuh.

Lemah betul!
Pemain import lah sangat!
Gemok gemok gemok!
Zzzzzzzzzz...

Boleh pulak buat filem hindustan atas padang!
Suruh Amitabh Bachan panggil belakon lah wehhh!!!

.sebenarnye kite bukannye takut kucen sangat....

Salam.

Ashane nak cakap ek. Bukan takut cuma macam geli kot. Kadang kadang bila dia pergi dekat kaki, meleset leset, rasa macam rimas pun ada. Tapi kite tak de lah kejam dekat kucen sampai nak sepak sepak bagai. Melampau tu woii!

Semalam kite pergi rumah kazen kite yang gambar dekat atas neh. Rumah dia dekat Kulai. Dah 3 hari dia duduk rumah kite. Pastu bila dia nak balik, mama cakap, mama nak hantarkan. Kesian pulak kalau dia naek bas. Lagipun, dia baru 19 tahun. Bahaya woo. Hukhuk.

Pastu dekat rumah dia ade 3 ekor anak kucen comel comel. Mama, Yeop dengan Chacha dah teruja. I pulak macam, "Alaaa...nak bela jugak ke? Kucen yang sebelas ekor dekat rumah tuh ashane?" Tapi tak pe lah. Orang cakap, bela kucen neh murah rezeki. Selagi dia tak kacau kacau kite, kite ok je. Lagipun kalau kucen neh masuk bilik kite, Super Chacha ada. Dia boleh tolong selamatkan. Heeeeeee. So sekarang dekat rumah ada patblas ekor kucen. >__<

Alalala asal lembek semacam kucen neh.. 
pastu macam vibrate badan dia.
T____T

Ni time dekat rumah kazen kite.
Lama gila percubaan nak pegang kucen neh.
Huhuhuhu.

Eksen je neh.
Padahal dah jerit jerit suruh yeop snap gambar.
Nak masuk pesbuk katanya.
HAHAHA.

Hujung jari je kite pegang.
Heeeee..

Kite memang salute lah siapa yang suka dan sayang kucen. Chacha tuh baru 5 tahun. Relaks je pegang kucen. Bila mama suruh buang kucen yang tua tua kat rumah neh, mesti dia cakap JANGAN!

Muka gembira jee...
T______T

Pernah tulis pasal Chacha suka kucen
dekat entry neh

Kucen tu plak elok je duduk dengan dia.
T____T

Irfan pun suka kucen. Dulu dia dah pernah tanya kite, kalau dah kawen nanti, nak bela kucen boleh tak.. Kite ok je. Kite dah pernah tulis dalam entry neh. Hmmm....kucen neh comel sebenarnye. Kite tau. 

Cuma kite takut kalau dia geget kite. 
Saket kot! 

Takkan nak geget dia balik! 
Hakhak.

.spontaneous thursday - chacha ni kejam betul lah!

chacha : angah takut tak lori besar?
angah : tak.
chacha : angah takut tak bajak?
angah : tak.
chacha : angah takut tak anak kucen?
angah : takut!!!

Geram betul lah!
rase nak backhand je budak kecit neh
dengan anak kucen tuh skali!
=.='

Update through nokia e72
:)

.spontaneous thursday - hantaran ❤

Kite : Mama cakap, salah satu hantaran time tunang nanti, nak bagi awak sampin songket. Mahal giler kite tengok harga sampin tuh tadik. Tapi mama cakap nak sponsor. Hihi. Kawan mama jual RM1000 lebih. Paling kurang dia boleh kasik RM800. Kalau dekat Terengganu, ada yang harga sampai 5-6ribu.

Dia : Berapa harga dia? Paling mahal berapa?

Kite : Ntah, mama cakap ada sampai 5-6 ribu.

Dia : 5-6 ribu je? Tak mahal lah tuh. Ada lagik mahal.

Kite : Ye ke? Sampin apa?

Dia : KAU DI SAMPING KU.

Kite : Sayang!!!!!!! Main main ehhh!

Dia : Hahahahahaha. Abang tak larat nak gelak. Sakit perut dah neh.

Kite : Siapa suruh buat lawak. Mencik! Tanak kawan!

Hampagas punya boipren!
T___________T

Wednesday, July 27, 2011

.wordless wednesday - kite dah berani pegang kucen!!! *bangga*

.
5 Sweet and Lovely Comments!

.pelangi di matamu

aimissyusobadlyy.

Gila lah. Ni baru berapa minggu tak jumpa dah meroyan royan macam neh. Kite pun pelik kenapa. Mungkin sebab kite duduk dekat rumah. Tak de pape aktiviti sangat. Ni yang kite tak suka bila cuti semester terlampau lama! Balik balik tengok henpon, tengok komputer. Lepas tuh, mangsa kite mesti lah pakwe sendirik. Gaduh atau tak puas ati dengan orang laen, dia tetap jadik mangsa. Nasib la labuuuuuuu~~ 

Aritu cakap dengan dia, Sorry ek kalau kite selalu buat awak rimas. Sebab selalu sangat dok kacau kacau awak. Nanti dah naek sem, kite dah busy, kite tak kacau awak lagik. Kite selalu dok risau kalau dia pergi belayar. Tak terbayang. Gile lah. Sekarang pun, tak jumpa 2 minggu pun dah macam hape, lagik lah kalau belayar. Minimum 6 bulan!

Pulak tuh, kadang kadang tak dapat nak contact through henpon. Atas kapal kat tengah laut tuh mane ler ada line henpon! +___+ Abes ah kite time tuu. Mau nye sebaldi airmata setiap malam. T__T 

Tiga puluh menit kita di sini tanpa suara
Dan aku resah harus menunggu lama kata darimu

Mungkin butuh kursus merangkai kata untuk bicara
Dan aku benci harus jujur padamu tentang semua ini
Jam dinding pun tertawa karena 'ku hanya diam dan membisu
Ingin kumaki diriku sendiri yang tak berkutik di depanmu

Ada yang lain di senyummu yang membuat lidahku gugup tak bergerak
Ada pelangi di bola matamu
Dan memaksa diri 'tuk bilang... Aku sayang padamu
Aku sayang padamu

Mungkin Sabtu nanti kuungkap semua isi di hati
Dan aku benci harus jujur padamu tentang semua ini
Jam dinding pun tertawa karena 'ku hanya diam dan membisu
Ingin kumaki diriku sendiri yang tak berkutik di depanmu

Ada yang lain di senyummu yang membuat lidahku gugup tak bergerak
Ada pelangi di bola matamu
Seakan memaksa dan terus memaksa
Ada pelangi

Ada yang lain di senyummu yang membuat lidahku gugup tak bergerak
Ada pelangi di bola matamu
Dan memaksa diri 'tuk bilang... Aku sayang padamu
Aku sayang padamu

Jamrud- Pelangi Di Matamu

You may not the first one that i loved, 
but i swear u will be the last. :)

Hoi pakwe!
Balik lah cepat!
Ggggrrrrrrrr..........

.obsessed dengan pakwe sendirik

Salam.

Kite tatau kenapa tapi kite ada satu tabiat buruk. Err buruk ke? As long as tak kacau orang laen, kite rasa ok kot. Sebab kite cuma obsessed pada pakwe sendirik. Bukan pada pakwe orang lain. Kan kan? Korang ada tak tabiat ashamni? Maksud kite, obsessed pada pakwe korang laaaaaaaa! Bukan pada pakwe kite. =.='

Semalam, memang mood kelaut walaupun Irfan belum start belayar lagik. Nanges punya nanges lepas tu penat. Dah penat, diam lah. Bukan nanges sebab Irfan, ada lah sebab laen. Huhu. Time tuh, nak mengadu dekat dia tapi dia tengah jenjalan dekat Bandar Kucen. Sebab hari ni dia dah nak gerak ke Sabah pulak. Kite malas nak kacau dia. 

Lepas dia balik hotel, dia text kite. Tanya kite tengah buat apa semua. Sejak dua menjak neh, rajin pulak dia text kite. Sebelum sebelum neh, payah sikit sebab dia tak suka texting. Tapi kite pulak suka texting, sebab kite boleh baca balik time rindu. :-P

Dia : Sayang tengah buat apa?
Kite : Kite baring baring je. Golek golek atas katil ni dah dekat sejam. Tapi tak boleh tidur.
Dia : Tak main pesbuk ke?
Kite : Kite maen guna henpon. Tengok tengok camtu je.
Dia : Eleh, kan abang dah kate, maen pesbuk tuh bukannya best pun. :-P
Kite : Memang lah. Kalau sayang ade, semua benda jadik tak best. Sayang yang paling best.

Kah kah. Saiko kan? Tapi seyes lah. Apesal ntah. Even ada lelaki lain yang much more hensem lalu depan mata pun, kite tak hingin nak pandang. Betul lah orang kata, cinta itu buta kan? Cewah. :-P Tapi kalau Farid Kamil, Awal Ashaari, Aaron Aziz ataupun Shaheizy Sam kenyit mata, cair jugak kot. Kah kah kah. :-P

Kite : I love you so much. Everyday, every night.. Only you..
Dia : Sayang sayang sayang dan sayang. :-*
Kite : Sayang mandrem kite ek?
Dia : Sayang lah mandrem kite!
Kite : Ape ni cakap kite kite? Perli lettew! Kawan kawan kite perli kite sebab bila cakap dengan sayang, kite cakap "kite kite.."
Dia : Alaaa tak salah pun sayang nak kite kite dengan abang. :-*
Kite : Tapi kalau sampai dah kawen dan ada anak pun boleh ke? Heeee...
Dia : Boleh je sayangku...
Kite : Yeay! Mekasih sayang.. Ily! :-*

Walaupun dia selalu buat kite rasa nak mengamuk ngamuk sebab dia suka sakat kite, suka buat kite marah, buat kite nanges kadang kadang but still....

There is something about him 
that makes my heart drop to my feet!
Dia pandai buat kite senyum balik
lepas 2 saat dia buat kita marah!

Magik kan!? Heeeeeee....

ILYSM!
^_____^

.wordless wednesday ❤ - can't wait to see you!



Tuesday, July 26, 2011

.segmen bersilat di dapur | kobis goreng black pepper

.
5 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Resepi yang sangat mudah. Tutup mata pun boleh buat. Tapi suruh orang laen masak lah. Huhuhu. Kite belajar masak ni time dekat rumah sewa. Tenks to Ana. Tapi kite telupa dia ajar ashane. Yang ni kita reka reka. Rasanya sama kot macam Ana masak. Keh keh keh. Ok, proceed to bahan bahan yek! 

Bahan bahan
1) Separuh sayur kobis bulat (potong kecit kecit)
2) 3 biji bawang putih (dihiris)
3) Sebiji bawang merah (dihiris)
4) Garam
5) 1 lada hidup kaler merah (dihiris)
6) Serbuk blackpepper


Cara cara
1) Tumis bawang merah dan bawang putih.
2) Masukkan kobis yang dah di potong kecit kecit dan lada merah tuh.
3) Masukkan serbuk blackpepper
4) Masukkan garang secukup rasa
5) SIAP! :-)

One of my faveret! :)
Senang je kan kan?

Selamat mencubaaaaaaa!
^__________^

.segmen bersilat di dapur | ayam masak merah

Salam.

Erkkk kenyang. Alhamdulillah. Mata dah ngantuk, kejap lagik kite nak tidur. Hihi. So kite terus proceed ke bahan bahan ye kawan kawan. Kite malas nak membebel pepanjang. Huuu~ :-P

Bahan bahan
1) Beberapa ketul ayam
2) 4 biji bawang putih (tumbuk)
3) 2 biji bawang merah (hiris)
4) Sedikit halia (tumbuk)
5) 3 biji tomato (setiap satu, potong 4)
6) Cili kering yang telah di-blend
7) 2 batang serai
8) Sehelai daun pandan
9) Sedikit sos cili
10) Sedikit garam dan gula
11) Air

Cara cara
1) Goreng ayam sehingga 3/4 masak.
2) Tumis bawang putih dan halia sampai naik bau
3) Masukkan tomato, masak sampai hancur tomato tuh.
4) Masukkan cili kering.. Masak sampai masak. #EH? Haha.
5) Masukkan sos cili dan masak sampai masak. Huhu.
6) Masukkan serai, gula dan garam.
7) Masukkan bawang besar.
8) Masukkan ayam. Gaul rata rata ayam dan sambal tuh.
9) Masukkan secawan air.
10) Lepas tuh, rasa lah sambal tuh. Kalau tawar, tambah garam sikit. Kalau pedas, tambah gula sikit.
11) Masukkan daun pandan.
12) Gaul semuanya. Dalam 5 minit lepas tuh, boleh di hidang! :-)

Maap ler, comot sikit.
Dah ceduk, baru teringat nak amek gambar.

Selamat mencubaaaa!
^______^

Monday, July 25, 2011

.bila tengok muka sendiri dan muka dia, ashane lah rupa anak kami bila dah kawen nanti

.
11 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Tajuk entry tak boleh blah panjang. Hihi. Hari tuh, lepas mandi, tengok muka dekat cermin. Lepas tuh sengih sorang sorang dan cakap dalam hati, Shomel jugak ek haku neh.. Kah kah kah.. Tiba tiba kite terfikir, bila kite dengan Irfan kawen nanti, macamana lah rupa anak kami ek. Terus sms dia, cakap hal ni. Kite cakap dengan dia, mesti comel kan. Hihi. Lepas tuh dia cakap, "Memang lah.." Heeeeeee....

Tau ah tinggi, kutuk orang je woiiii!

Lepas komen komen dekat pesbuk, terus kite gugel, carik permainan buat baby. Err maksud kite, buat muka baby ikut muka parents. Kite pun upload lah gambar kite dengan gambar Irfan ...

Kite : Tadi kan, kite maen game buat muka baby ikut muka sayang dengan muka kite. Comel. Mulut ikut mulut sayang, mata ikut mata kite. Heeee.
Dia : Ye ke? Nanti hantar dekat abang. Abang nak tengok. Hehe.
Kite : Alaaaa...kite dah tutup computer. Nanti kite hantar ek.
Dia : Hantar tau. Abang nak tengok.

Alalalalaaaaa shomelnyeee anak mama...
Mata ikut mama, mulut ikut abah... 
:-P

Eleh, mesti korang nak maen jugak kan game neh!
Klik SINI tau!

Game neh suka suka je tau.. Korang tak yah lah caya sangat oii! Huuuuuuu~~ Kite nantok dah. Mau tidur dulu. Selamat malam korang. Tata! :-)

.segmen bersilat di dapur | ayam masak paprik

Salam.

Heeeeee... hari ni kite nak share resepi ayam masak paprik. *telan air liur* Bagi tukang masak amateur macam kite neh, harus lah cuba masakan yang senang senang dulu. Kang nak masak yang payah payah, tak jadik, buat penat jer. Hihi. Kite belayar belajar masak paprik masa kite duduk rumah sewa masa study dekat UiTM Shah Alam dulu. Tenks to Mok Kin. Aimishhyuuuuu! ^__^

Bahan bahan.
1) Sebiji bawang merah (tumbuk)
2) 3 biji bawang putih (tumbuk)
3) Sedikit halia (tumbuk)
4) Sos Cili
5) Kicap Manis
6) Sos Tiram
7) Sos Tomato
8) Sayur sayuran (kacang buncis, kacang panjang, karet, jagung kecit, bunga kobis, etc)
9) Lada (satu merah dan satu hijau, potong serong serong)
10) 6 biji cili api (kalau nak pedas, tambah lagik)
11) Sebiji tomato
12) 5 helai daun limau purut
13) 3 batang serai (di titik)
14) Secawan air
15) Ayam (potong kecik kecik)


Cara cara
1) Tumis bawang putih, bawang merah & halia.
2) Masukkan kicap, sos cili, sos tomato dan sos tiram.
3) Masukkan air secawan.
4) Masukkan ayam.. Masak sampai empuk.
5) Masukkan serai, daun limau purut dan cili api..
6) Masukkan sayur yang keras keras dulu macam karet, kacang panjang, bunga kobis.
7) Last sekali baru masuk sayur yang lembut lembut dan tomato.
8) Gaul dalam 2 minit lepas tuh siapppppp!

Senang gila kan kan?
I tell youuuuuuuuu!
:-P

Selamat mencuba!
^__________^

.hai hai sarawak !

Punch card :-P

Alhamdulillah, selamat sampai sudahhhh
^__^

Kite : Bila nak balik KL?
Dia : InsyaAllah, 30 hb nanti...
Kite : Bile nak balik Muar pulak?
Dia : 33 hb nanti.. *gelak*
Kite : Woi, maen maen eh! Hm duduk sini berapa lama?
Dia : Dua..
Kite : Dua apa? Dua minggu ek? Bestnyeeeeee...
Dia : Dua jam jer..
Kite : Majuk ah camni!
Dia : *gelak*

Balik cepat yang!
Rinduuuuuuuuuuuuu.....

Sunday, July 24, 2011

.adik ni tingkatan berapa ?

.
8 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Pagi tadi, kite teman adik kite ke MITC, Melaka. Ada pameran kerjaya. Something like that lah. Tak ingat lah pulak nama penuh event tuh. T_T Lepas tuh, jalan dari satu booth ke satu booth, kena lah usha dengan kakak kakak dan abang abang booth tuh. Lepas tuh doang tanye kite, 

Adik ni tingkatan berapa?

Errr muka kite neh ada macam budak sekolah ke? >.< Cepat cepat kite jawap, Eh, tak lah. Kite dah habes sekolah. Then doang tanya, buat apa sekarang? Study lagi. Degree HR, dekat UiTM Melaka. Then dia macam tekejut, dan dia cakap, Ohh..dah degree ek. Ingat sekolah lagik.

Zzzzzzzzz. Kite dah 25 tahun kot. Ntah ntah, kalau dah kawen, dah ada anak lima pun, orang cakap sekolah lagik. Huhuhu. Mungkin kite kena pakai kaen batek, baru nampak matang kot. Keh keh keh. :-D

Haii... ittew baru form 3.
>___<"

Ittew nak PMR tahun neh.
Doakan aww..
Kui kui kui.

#kbai!

.suka lettew nak tinggalkan kite dekat sini

Dia : Alamak sayang, abang terlupa lah yang abang naek flight. Abang ingat naek ketapi. Kemeja abang tak lipat pun, abang hang je. Jangan risau, lewat ashane pun, abang call ok.
Kite : Ok. Call tau. Tak call, siap! Tujuh hari tujuh malam kite majuk, tanak kawan dengan awak.
Dia : Hah, ok jugak tuh! *gelak*
Kite : Woiiii!
Dia : Hahahaha... 

Pukul 12 tengah hari ni, flight Super K ker Sarawak. Ke sana atas urusan kerja. Bukan lama pun, seminggu je. Tapi walaupun seminggu, rasa macam lama je dia nak pergi. Dia selalu cakap, Alaaa...ni baru pergi dekat dekat. Bukan pergi belayar lagik.. Kalau belayar, ntah ashane... Hm..Kelmarin borak borak dengan dia....
Dia : Tiket flight lusa.
Kite : Hmm ye. Balik bile?
Dia : Tak tau lagi. Abang tak dapat jadual lagi.
Kite : Hmm... :'(
Dia : Seminggu je sayang, bukan pergi belayar. Kejap je.
Kite : Same je. Baek pergi belayar.
Dia : Tunggu lah lepas raya, abang keluar lah belayar.
Kite : Hmmm.. Oke.. T_____T
Kite memaen je laaaaa....
Bukan nak suruh awak pergi belayar betul!

Suke lettew nak tinggalkan kite dekat sini.
T_____________________T

Balik cepat tau!
*nanti kite rindu*
Awak dah janji nak beli baju raya
 sesama dengan kiteeeeeee!


JAGA DIRI BEBAEK DEKAT SANA NANTI.
Gonna missssss youuuu a lot!
^____^

Saturday, July 23, 2011

.aku terima nikah......

.
5 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Alhamdulillah... 

Selesai majlis pernikahan sepupu kite pagi tadi.. Family sepupu kite neh biasa biasa je. Bukan lah orang senang sangat. So, mereka just buat kenduri sikit dan akad nikah. Buat yang wajib je. Kire ok lah kan kan? Janji dah halal... :-)

Caught on camera!
Dok asek maen pesbuk & maen sms dengan pakwe.
Kehkehkeh.

Peace
(^^,)v

Kite ni pantang nampak camera.
^______^

Bergambar dengan pengantin.

Kite & #mamakite yang sentiasa santek.
^____^

Dengan Farah, sepupu kite.

Mama cakap dengan kite, "Eh, angah neh pakai baju mengalahkan pengantin. Kalau Irfan ada, boleh nikah sekali." Kah kah kah. Ektuali, bukan niat nak over dari pengantin, tapi macam sayang pulak bila tak pakai baju neh. Last kite pakai time kakak kite kawen, sebab jadik pengapit kakak kite. Lepas tu terus tak pakai. Ingat nak pakai time .. err kite tunang nanti, tapi macam tak best lah pulak sebab dah outdated. Huhuhu. Lagipun ntah bila kite nak bertunang... >.<

Hmm #boipren kita busy hari ni. Sebab ada Soft Launching Kamarika MTMN. Kite di-invite jugak ke sana tapi sebab kazen kite kawen, kite tak dapat lah join. Wuuuuu~ Kalau #boipren kite tak busy, memang kite dah angkut #boiprenkite pergi rumah kazen kite neh.


Gambar agak kabur sebab dia mms jer.
Gaya rockers mesti ade oke.
=.=

Walaupun Mohammad Noor Irfan bin Dr Kamari tak de, 

Tapi Irfan junior ada!

Budak kecit neh nama dia Irfan.
Pinjam kejap buat amek gambar.
Hihihi.

Alalalalala shomelnya adik kite...

Haiyooo...tak sabar nak tunggu turn kite pulak.
Hihihihi.

Friday, July 22, 2011

.siapa yang tanak kawen ?!

.
8 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Sekarang neh, selalu sangat dapat soklan, Intan bila nak kawen? Bile abang ipan nak minang sis? Bile sis nak tunang? Bile nak makan nasik minyak? Dan selalu kite jawap, "Next question please." Ala ala #retis gituh. Kah kah kah.

Siapa lah tanak kawen jang oii. Mesti lah nak kannnnn.. Lagi kalau dah tahap umur remaja purba macam kite neh. T_T Sabar je sayang sayang ku sekelian. Kalau ada, nanti kite umumkan. Cewah. Bajet macam hot star jer. Huhuhu. Kalau ada rezeki, kite bagitau lah korang sume bila kite nak kawen. So, time tuh, boleh lah korang standby hadiah besar besar. Hihihi.

Pura pura busy masa kenduri tadik.
Hihihi.

Kite akan away dari belog dalam 2 hari. Hari ni pun busy, sebab ada kenduri tahlil dan kesyukuran. Kejap lagik, nak pergi Kulai, kazen kawen. Tidur sana. Esok atau lusa baru balik. Tak pasti lagik. Kang kalau kite tak pergi wedding kazen kite, kang dia tanak datang time wedding kite kang. Huhu.

Ok nak gerak dah neh. 
Tata ^__^

Thursday, July 21, 2011

.bila pakwe pandai maen gitar dan menyanyi, ianya satu bonus untuk anda !

.
16 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Dah lama tak gayut tepon lelame dengan Super K. Maklum lah, busy sangat dia sekarang neh. Tapi hari ni dia off, so malam tadi dapat lah borak lama sikit. Dekat 2 jam. ^^, Masa dia call tuh, tetiba dia maen gitar. Dia nyanyi nyanyi. Suka dengar dia maen gitar lepas tuh nyanyi sekali. Rasa macam, Alalalalala suwitnye pakwe haku malam neh. Asal hati aku neh cair sangat oiii. Kah kah. 

Banyak lah lagu lagu yang dia nyanyi malam tadi. Antaranya Dia - Hattan, Aishiteru - Zivillia, Buat aku tersenyum - SO7, Tak Bisa - Slank. Lagu Terperanjat Boboi pun dia nyanyi. Hahahaha. Comel betul. Tu antara lagu faveret kite. Hihi. Lepas tuh kan, kite cakap dengan dia....

Kite : First time kite dengar awak maen gitar, masa nak wish birthday kite bulan doblas dulu tuh. Time tuh awak still atas kapal. Nyanyi lah lagik. Kite nak record. Dulu tak sempat record. Hihi.
Dia : *mula petik gitar dan nyanyi*


Click to play
*suara mengantuk tapi i loike hihi*

Kite : *mata berkaca kaca* Sweet lah awak ni. Kite suka. Nasib baek awak pakwe kite. Hihi.
Dia : *gelak* Tu lagu Selamat Ulang Tahun dari kumpulan Jamrud. Abang suka lagu lagu dari kumpulan dia. Best. :-)

*Bahagianya Rasa*
Walaupun kalau gaduh, tak hengat dunia.
Kui kui kui.

.tolong!!! kite nak mintak pendapat korang semuaaaa......

Miss X :  Kak.. saya tak nangis tau.. Tapi saya sedih...

Natasha : Kenapa pulak ni?

Miss X : Dari semalam Mr X takde mood sebab dia memang tak suka kite kuar malam, kite kuar pon sebab nak anta kete adik kite kat KL then ok lah kan.. Balik keje kul 12 malam tadi pon dia ada call kite. Tapi suara memang tak ceria lah.

Natasha : Hurmm...

Miss X : Kite cakap ngan dia.. Takpelah bawak kete elok nanti dah sampai rumah sms kite, kite tidur. Terjaga pukul 4 tade sms pon. Kite sms dia.. Tanye ok ke tak.. Tak reply. Subuh tu kite kejut dia. Kite call 2 kali tak angkat.. Kite sms suruh bangun.. Dia keje pagi, tak reply jugak. Ok takpe kite biarkan.. Then nak gerak pergi keje kite call lagi, dia matikan call kite.. Kite biarkan. Sampai ofis. Kite call lagi.. Dia matikan lagi call kite.. Tadi kejap nie kite call lagi.. Dia matikan call kite.. Tak tahu lah napa.. Kite de buat salah ke?

Miss X: kite rasa dia bukak fb kot balik keje malam td.. Then Mr Z de posted kat wall kite.. Dia memang tak suka kalau de laki tulis kat wall kite.... Mr Z pulak tulis hai cik adik manis.. Ntah lah ini andaian kite je.. Sebab kalau ikutkan malam tadi ok je.... Tetibe pagi ni matikan semua call kite.. Kite sedih tapi tak nangis lah.. Kite bukan nak tanye akak kenapa dia buat macamtu.. Kite tgh stress dan tertekan.. Apa kite perlu buat??

Natasha : Miss X...... Awak dah pernah diskuss lom hal-hal CEMBURU nie dengan dia? Akak rasa dia nie over protective... Ok.. Maybe sebab sejarah lampau dia.... Dia peranoid yang perempuan mainkan dia, tapi dia pun kena faham.

Miss X : Kak...dah pernah cakap dah.

Natasha : Tak semua perempuan tu sama.

Miss X : Dia cume cakap camni, "Suka atau tak, awak kene terime, saya memang macamni. "

Natasha : Awk pun ada jer sejarah lelaki kecewakan awak.. Tapi tak ler smpai nak peranoid camnie... So kenapa Miss X nak ikut cara dia.. Sedangkan dia tak nak ikut cara awak.... Boleh ker dia terima kalau awak cakap cm nie "Suka atau tak awak kena terima saya, saya memang macamni.." Mesti dia tak boleh terima kan? Dalam satu-satu hubungan kena adil... Kena bebas memberi pendapat, tak boleh mengongkong macamni.

Miss X : A'ah, tak boleh terima. Dah penah bincang hal nie..

Natasha : So ini baru bercinta. Baru setahun, kalau kawen nanti camana?? Lagi banyak dugaannnya... Takkan dia nak kongkong awak selamanya. Ni bkn zaman hang tuah.... Ni zaman teknologi. Dah bertukar. Setiap saat, setiap kali awak bergaduh, akak tengok mesti sbb utama dia sama. 

CEMBURU
MENGONGKONG
DIA TAK NAK BERTOLAK ANSUR

Miss X : Ha'ah. Kite selalu stress pasal nie. Tapi tu lah, kite sayang dia.. Akak..kepala sakit... Kalau makan ubat selsema then tidur ok tak? Ubat tu ngantuk kan??

Natasha : Jangan amal makan ubat selsema kalau awk tak selsema, makan jer panadol.... Miss X, TOLONG JGN JADI BUTA sebab cinta boleh?? awak jangan biarkan diri awak tak nampak dan tak sedar semua nie.. Awak sanggup ker nak korbankan seluruh kehidupan awak hanya atas nama CINTA + SAYANG?? Kalau jawapan awak yer, then awak kena belajar TERIMA DIA APA YG DIA SEKARANG SEBAB ITU LAH DIA.... Awak kena belajar jadi jangan stress bila bnd benda ni terjadi..... Sebab awak memilih sendiri untuk lalui ini semua.. Awak kena ingat pilihan kat tangan awak.. Dan awak pilih unttk diri awak di kongkong.

Miss X : Kak...kite tanak jadi buta sebab cinta... Tanak..!!

Natasha : So buka mata... Berfikir...tanye diri mampu ker awak hidup dengan lelaki yang akan mengongkong awak selamanya... Jangan befikir BONUS "Tak per, nanti satu hari dia berubah." Bagaimana kalau dia tak berubah?

Miss X : Hehe...akak nak peluk!

Natasha : Masa cinta saat yang paling manis Miss X... Kalau orang nak berubah, inilah masa orang akan berubah... Dah kawen., dah jadi hak dia, lagi sukahati dia nak buat apa.

Miss X : Kite suka dengar akak nasihat kite...

Natasha : Kalau awak bersedia untuk terima dia seadanya, belajar absorb dengan kerenah dia... Belajar jangan stress... Sebab benda nie awak akan lalui berpuluh tahun. Seumur hidup dgn dia... Kalau setiap kali dia berkerenah camnie, awk nak stress... Lama lama awak mati sebab kena stroke sebab high blood pressure... Takkan setiap kali jadi camnie, awak nak cerita kat org?? OK sekarang akak ada. Esok lusa kita tak tahu boleh ker tak ker akak dengar masalah awak. Nanti kang citer kat orang, orang akan cakap "Dia camnie ker dari sebelum kawen??" Bila awk jawab, "Yer", orang akan cakap "Alahh so whatt, ko memang dah boleh terima dia camnie kan... So, rilex larr."

Miss X : Kite paham tu.. Ok baik.. Sekarang nie, kite tanak fikir, "Miss X , ko jangan fikir. Buat keje. Pergi makan. Buat macam biasa."

Natasha : Bila jadi cm ni awk buka La Tahzan.... Bila jadi camnie, awak kena bagitau kat diri awak, "Apa ada hal.. Esok lusa dia ok ler tuh."

Miss X : Tapi buku tu kat rumah.

Natasha : Siapa suruh tinggal????? Buku tuh selalu ada dengan akak kemana-mana akak pergi.. Sebab kita tak tahu bila kita akan sedih kan.

Miss X : Ha'ah! Ok ok. Lepas ni, kite bawak kemana mana.. Rasa macam nak balik pun ade nie.. Tapi takpelah ingat ayat akak tu, "Apa ada hal..esok lusa dia ok ler tuh." :-)

Korang ada tak nasihat atau pendapat untuk Miss X neh?
Terima kasih.

*Identiti Miss X di rahsiakan
*Natasha pula adalah Kak Tash sayer ^_^

.segmen bersilat di dapur | spagetti bolognese

Salam.

Heeee. Hari ni kite belajar masak lagik. Kali ni kite belajar dari resepi macik-faveret-to-be kite.. Cik Lula Eyzatul ^_^ Boleh tengok SINI untuk resepi asal Spagetti Bolognese macik kite tu ek. :-) Yang kite buat ni, resepi dia macam dekat bawah ni.

Bahan bahan
1) Sebiji bawang merah
2) 5 biji bawang putih 
3) 1 tin kecik sos spagetti kimball
4) 1 tin kecik tomato puree kimball
5) 1 peket daging lembur kisar kite gune Saudi sebab nak beli Ramly, habesss. T_T 
6) 1 tin besar cendawan butang potong dua cendawan tuh kalau takut tercekik :-P
7) 1 batang saderi hiris nipis nipis
8) 3 keping cisdel
9) cili kering yang telah di blend 
10) sebungkus spagetti
11) garam & gula ikut suka :-P

Cara-cara buat Sos Spagetti
1) Memula tumbuk bawang merah dengan bawang putih tuh. Then tumis.
2) Masukkan 2 sudu cili kering yang dah blend tu. Kalau nak pedas, tambah lah lagik. Tumis lagik. 
3) Masukkan 1/2 sudu garam. Gaulkan lagik.
4) Masukkan daging lembu kisar. Gaul kan daging tu masak. I masukkan semua daging tu. Tak de sukat sukat. Hoho.
5) Masukkan 3 keping cisdel tuh. Gaul gaul lagik.
6) Masukkan sos spagetti. Gaul 3 minit. Then masukkan pulak tomato puree.
7) Masukkan 2 sudu gula. Kalau tak suka masam, masukkan lah ikut sedap korang.
8) Lepas agak agak macam dah masak tu, korang masukkan pulak cendawan.
9) Last sekali, masukkan batang saderi yang dah hiris tuh.
10) Gaul gaul lagik dan siapppppp!

Cara cara masak spagetti
1) Rebus spagetti tuh letak garam sikit time rebus
2) Lepas rebus, keringkan air.
3) Then gaulkan dengan minyak zaiton. Kalau takde minyak zaiton, guna butter.
4) Then siapppppp! Boleh lah di hidangkannnn ^____^
Credit to Fayad ^_^



*kring kring*

Dia : Uiii... buat apa tuh? Baru bangun tido lettew!
Kite : Mana ade. Kite baru lepas siap masak. Baru nak makan ni. Jemput makan.
Dia : Makan lah dulu ek. Abang nak mandi mandi semua dulu..
Kite : Eleh, cakap orang, padahal dia yang bangun lambat!
Dia : Hehehe.
Kite : Kite masak spagetti tadi. Sedappp.
Dia : Gemuk lah abang lepas kawen nanti. Hari hari sayang masak. Hehe.
Kite : Tak sangka kite boleh masak spagetti. Sedap pulak tuh. Hehehe.
Dia : Ha'ah. Abang pun tak sangka sayang boleh masak. Haha *gelak menganjing*
Kite : Woiiii! Kurang asam! Kutuk kite lettew!
Dia : Hahaha. Mana ade.

Heeeee...senang je kan?
Selamat mencuba!
^_______^

.spontaneous thursday #1

200 hari yang lepas.

Kite : Kite tak pandai masak. Tau masak air dengan nasik je. Dengan masak megi pelbagai perisa. Hehe.
Dia : Tak pe. Nanti dah kawen, hari hari kite makan kat luar ek. Abang takkan susahkan sayang. :-)

*THINKING*
Sampai bila nak macam ni?

Sekarang.

Kite : Semalam kite masak ini. Tadi kite masak ini. Esok kite nak masak ini pulak.
Dia : Bagus lah macam tuh. Abang suka. :-)
Kite : Kite tanak susahkan awak. Kite sayang awak.


*SENYUM*
^_____________^

Wednesday, July 20, 2011

.ashane nak puaskan hati semua orang ?

.
10 Sweet and Lovely Comments!

Bila bercakap soal kepuasan, mampukah kita untuk memuaskan dan mengembirakan hati setiap orang? Mana mungkin, jika kita asyik nak puaskan hati ramai pihak, nak gembirakan hati ramai pihak, nak bahagiakan hati ramai pihak, bagaimana dgn hati kita? Mana lebih mudah? Memuaskan satu hati atau banyak hati? Mana lebih mudah? Mengembirakan satu hati atau banyak hati? mana lebih mudah membahagiakan satu hati atau banyak hati? Pastinya satu hati lebih mudahkan.. So apakata kita jaga dulu sekeping hati kita dari kita sibuk nak jaga hati org lain, sebab org yang kita cuba jaga hatinya itu belum tentu nak menjaga hati kita. Kalau dia tak bahagiakan kita pon tak apa, asalkan sahaja dia jgn menyusahkan kita. Pernah tak korang dengar kisah "Lokman Nur Hakim"?

Situasi 1:-
Satu hari Lokman ingin membawa anaknya keluar daerah, untuk mengajar anaknya tentang satu kehidupan, mereka membawa bersama mereka seekor keldai. Dalam perjalanan itu yang agak jauh itu, lokman sangat kesihan dengan anaknya, maka dia menyuruh anaknya menaiki keldai itu, sementara dia pula berjalan dan memegang tali di leher keldai tersebut, sampai di satu kawasan yang mereka lalui, lokman dan anaknya terdengar satu kata-kata sini "Ish kurang hajar betul, anak dia duduk atas keldai manakala bapa pulak berjalan kaki, apa punya anaklah mcm ni." Maka lokman menyuruh anaknya berjalan dan dia menunggang keldai tersebut.

Situasi 2:-
Sampai pula di satu kawasan yang mereka lalui, lokman tidak terlepas dari menerima kritikan, "Sampainya hati bapa dia, dia sedap-sedap naik keldai, anak dia pula disuruhnya berjalan" Maka Lokman mengambil keputusan untuk menunggang keldai itu bersama-sama dgn anaknya, maka naiklah dua beranak itu keatas keldai tersebut

Situasi 3:-
Sampailah lokman ke satu pekan lagi, maka sekali lagi ada sahaja manusia yang tidak berpuas hati lalu mengkritik Lokman dan anaknya dgn kata-kata "Tak ada hati perut betul dua beranak nie, kesian keldai tersebut terpaksa membawa 2 orang sekaligus" maka sekali lagi Lokman dan anaknya turun dari keldai tersebut.

Situasi 4:-
Maka berjalanlah mereka berdua bersama-sama dgn keldai. Sehinggalah sampai ke satu lagi daerah mereka di kecam dgn panggilan bodoh. Kenapa? Kerana orang-orang disitu mengatakan "Betapa dungu dan bodohnya dua beranak ini kerana ada mempunyai keldai tetapi dinaiki, sebaliknya berjalan bersama-sama keldai, kalau mcm itu baik tak payah ada keldai kalau tak tahu memanafaatkannya" Kesimpulannya :- Seperti yang aku katakan tadi, kita tak akan mampu nak puaskan, bahagiakan, gembirakan hati ramai pihak, so kita buatlah sesuatu untuk menjaga hati kita sendiri. Kerana menjaga sekeping hati sendiri lagi mudah dari menjaga banyak hati disekeliling kita.

Credit to Kak Tash. Terima kasih kerana tak pernah mengeluh mendengar masalah adikmu ini. Dan jugak kepada Lula, Kak Wani, Nemo, Tikah dan semua geng geng dalam SKSM. Tenks sebab buat gelak gelak dalam group tuh.  *lapairmata* T__T 

.segmen bersilat di dapur | pulut durian

Salam.

Ohhh yeahhhhh! Dalam segmen kali neh, I nak kongsi rahsia resepi ashane nak buat Pulut Durian. Pulut durian neh ada banyak versi. Pantai timur, utara, selatan. Yang I buat neh, resepi modified. Belasah je lah. Memula tengok resepi dekat SINI, lepas tuh macam pening je. =.="

I tak de penyukat. >.< Ikut dalam resepi tuh, kena letak 500ml santan lah, ape lah. Macam susah je, so I gunakan alternatif laen. Mari kite berkenalan dengan bahan bahan dulu ek.

Bahan bahan untuk Kuah (Serawa)
2 biji durian (durian yang kecik. kalau durian tu besar, sebijik cukup kot)
1 gelas air 
2 gelas santan kelapa 
1 ketul gula Melaka (hiris kecit kecit)
1/2 senduk gula pasir
1/2 sudu garam
2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air sikit)
Daun pandan

Ni cara I masak tau. Err bagi yang PRO tuh, tak yah ler kutuk tukang masak amateur macam I neh. Yang penting, ending dia jadik! Kah kah. 

Mari kita mula!

1) Didih kan segelas air tuh dalam periuk. 
2) Masukkan gula melaka yang dah hiris tuh. Kacau kacau, nanti gula tuh hancur. 
3) Masukkan pulak gula pasir. Kacau lagik. 
4) Pastu masukkan santan. Masak sampai dia masak. Haha. 
5) Lepas tuh masukkan durian. bancuhan tepung, dan last sekali, garam! 
6) Lepas tuh masukkan pulak daun pandan. 
7) Kacau sampai didih then SIAP! ^_^

Bahan bahan untuk Pulut
Pulut
Air
Sedikit garam

1) Masak pulut macam masak nasik. (tapi i kukus sebab tak reti masak atas dapur. rice cooker pulak ade nasik =.=')
2) SIAP ^_^

Kemudian, boleh hidangkan ikut sukati korang. 
Selamat mencuba!

Resepi ni sesuai lah di buat time musim durian sekarang neh. Terima kasih kepada Penderma Durian. Sayang awak lebih lah. Nanti kite buat Pulut Durian untuk awak ek.

Ailafyuuushooomac..
Jom kawen sekarang!
 ^___^

.wordless wednesday ❤ - *lompat bintang !*

Tuesday, July 19, 2011

.perhatian kepada pesakit, pelajar, penternak, pengusaha, peniaga, petani yang ingin berjaya!

.
4 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Ohhh yeahhhh! Kite ada satu berita best yang kite nak kongsi dengan korang semuaaaaa. Ada satu seminar yang akan diadakan di Hotel Laman Seri, Shah Alam pada 23 hb Julai 2011 (Sabtu) neh. Jam 2 petang. Seminar neh adalah tentang......

Membongkar cara Memilih Taqdir & Mengurus Nasib melalui kaedah Hukum Pengaturcaraan Wareed Kamarika, Brain Mapping, DNA, i-Cell Reprogramming.

Pendedahan dari sudut sains tentang kehebatan sel dalam badan yang jika diprogramkan boleh merawat diri yang sihat, cantik, efektif, adil, berani, pemurah, & mampu membentuk individu menjadi usahawan yang berjaya & cemerlang.

Kan kite ada cakap sebelum neh, #boiprenkite dah jadik penceramah kan kan? Ektuali seminar neh abah #boiprenkite yang anjurkan. Kira projek company lahh.. Yuran nak masuk seminar neh RM65 jer. Korang akan dapat set ayam percik dan air Oxygen Avani.


Ektuali kite pun di jemput untuk ke majlis neh tapi kazen kite kawen lah pulak. T__T Kalau tak mesti dapat jumpa korang semua di samping berada di sisi pakwe tersayang. Keh keh keh.

Seminar yang bukan sahaja sebuah majlis ilmu / kuliah yang menitikberat pembelajaran sepanjang hayat, tetapi juga membuka peluang kepada peserta untuk menyertai Gerakan WAREED KAMARIKA dalam membangunkan usahawan-usahawan baru dalam komuniti sebagai Stokis, Pengedar, Peruncit & Pengusaha Produk.

So, sesiapa yang minat berniaga tuh, boleh join seminar neh dan boleh contact:


019 - 2910738 (Laila)
019 - 2242644 (Nora)

Tak pun boleh register secara online di SINI. Jangan lepaskan peluangggggg! Heeee ^__^ Untuk keterangan lanjut, boleh tengok dekat SINI. Then korang boleh jugak tengok testimonial yang berjaya dari WAREED KAMARIKA nehh.

Selamat berseminar!
^______^ 

.soalan yang sama

Salam.

Kite: Mama, kejap lagi Angah nak teman N dengan A keluar. Nak beli barang tunang A.
Mama :  Ok. Asek teman orang je. Bila kawan nak teman angah pulak.
Kite : Haha. Nanti mama lah yang teman. :-P

Zzzzzzzzz. Tensen ok bila soklan soklan ashamni di utarakan. Ektuali banyak lagik soalan subjektif sebegini yang selalu di tanya kepada kite.

Mama : Umur angah berapa tahun ni?
Kite: Errr..25 tahun.
Mama : Umur 25 tahun dulu mama dah kawen dah.

Zzzzzzzz. 
Zaman dulu dengan sekarang mana sama.
Kan kan?
T___T

Mama : Mama tak kisah kalau kawen time study. Nanti lagik boleh focus study. Tak payah buang masa, buang duit nak dating dating selalu.
Kite: Errr...oke. Nanti cakap dengan dia.

Kite: Awak, mama cakap kan... bla bla bla...
Dia : Kan abang dah cakap aritu, nanti kite tett bla bla bla... Cakap lah dengan mama camtu ek.
Kite : Errr ingat memaen. Nanti kite cakap mama ek. Tapi nanti lenkali kalau awak datang sini, awak cakap lah sendiri. Pening la.

Mama : Try amek tarikh neh. bla bla bla. Cantik. 
Kite : Nanti angah tanya dia.

Pening kan? 
Susah betul nak jawap soklan macamni.
=.="

Laen lah kalau soklan dia objektif. 
Boleh kite maen baling baling daduuuu. 
Hak hak hak.

.awak kat mane? kite risau.. :'(

Kite : Sedapnya makan durian!
Awak : Eleh, dah muak. :-P Wek!
Kite : Belagaknya woi!
Awak : Hehee. Abang dah kenyang makan KFC. :-P
Kite : Suke buat kite kempunan kan? K, fine!
Awak : Durian ada depan mata pun tak bersyukur. Bla bla bla.. (membebel) Dah, batt hp abang dah kaput ni. :-*
Kite : Dan dan batt abes. Kbai.
Awak : Alahai..jom meset sampai batt abes.
Kite : Takpe lah. Save lah batt tuh. Take care.
Awak : Hmm ye laa. Take care.
Kite : Kang nanti abes batt, susah nanti. Tiket kul berapa?
Awak : Ah, tak boleh reply. Batt dah abes.
Kite : Aku tumbuk ko kang ifan!!!
Awak : Hehehe. Ketapi sampai pukul 9 malam kang.
Kite : Takut lettew. Haha. Buwek! :-P
Awak : Eleh.. :-P Tak takut lah budak gemuk!

I miss those conversation. Kiteorang memang kasar sikit. Kite tak suka laki yang leleh leleh. Kite suka laki yang suka dok sakat sakat kite. Sebab benda tuh yang buat kite makin suka dan sayang pada dia. Sebab bila dia buat macam tu, mesti kite akan gelak gelak punye. Kadang kadang, dia tak buat lawak pun, kite boleh gelak. Hmmm.. :'( Mana dia ni.. Kite risau..

Risau la.. Padahal baru berapa jam tak dapat contact.. Battery henpon dia abes. Dia dari Kelantan, on the way balik ke Melaka. Dia naek ketapi dari Pasir Mas. Dia cakap, malas nak drive keta ke sana. Penat. Semalam dia cakap ada tanah runtuh dekat Kuala Krai kalau tak silap. Hmm sekarang tatau dia dah sampai mana. Tadik Ucu (macik Irfan) bagitau...

Belum la..cian dye kne naek bus dari klntan ke kl sebb ade tnh runtuh...dye dalam bus la nie..petang kang kut x pon mlm bawu smpai sini..shian pndak n bipan shaye..;(

Maknanya dia kena naek bas dari Kelantan ke KL. Maybe dari KL baru naek ketapi semula ke Tampin. Mesti dia penat. Hm tak suka lah bila tak dapat contact macamni. Dia cakap dengan kite, Macam ni ke nak kasik abang belayar semula? Ni baru pergi Kelantan tau. Isk.. Busannya bila tak dapat contact. Kite memang tak berhati kental langsung lah. Memang tak boleh jadik isteri seorang pelaut. =.=

Semoga dia selamat sampai. Menyesal pulak gayut tepon semalam sampai bateri handphone dia abes. Hmm... :'(

Not a day goes by without you on my mind.
I miss you!

Monday, July 18, 2011

.sedapnya lempuk durian !

.
7 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Tadi I tanya mama, ashane cara nak buat lempuk durian. Errr bagi yang tatau lempuk durian tuh hape, ia adalah sejenis makanan yang sedap di makan dengan roti! Senang cakap macam jem lah. Sedapnyeeee! *lap air liur sat* Dulu masa arwah nenek ada lagik, dia selalu buat. Hmmm... T__T

Credit HERE


Camni cara buat lempuk durian tuh. 

Bahan-bahan ( 1 keluarga )
1 mangkok besar isi durian (atau ikut suka)
250gm gula pasir
1 biji gula Melaka
secubit garam
* kurang atau tambah gula jika tidak/suka manis ;)

Cara-cara
Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali
Masak dengan api perlahan dan sering dikacau supaya tidak hangit
Terus dikacau sehingga kental (tidak lekat dalam kuali)
Setelah sejuk bolehlah dimasukkan ke dalam plastik dan simpan dalam peti sejuk

Credit HERE.

Senang je kan kan? :-) Memandangkan durian tersangat lah banyak dekat rumah I neh, baek I buat lempuk kann. Aritu nenek Super K ada kasik frozen tempoyak. Tak sabar nak tunggu mama masak. Nyum nyum. I neh hantu durian. Sep baek lah pakwe I pun hantu durian. Kikiki. 

Hari hari makan durian.
Ohhh heavennyeeeeee
^_________^

.kite rindu #tunangkite

Salam.

Baru 2 hari lepas jumpa #tunangkite. Memula #tunangkite janji nak keluar pagi Sabtu tapi malam sebelum tuh kiteorang gaduh, so tak decide lah nak dating dekat mana. 

Selepas kes call call tak angkat, meset meset tak balas, #tunangkite akhirnya sampai rumah kite dalam pukul 11 lebih hari Sabtu tuh. Masuk dalam keta, gelak gelak. Biasa lah, dah buat salah, cuak lettew. Kah kah. Biasanya kalau dating, kami akan ke Batu Pahat atau setakat jalan jalan dekat bandar Muar tapi kali ni dia cakap, Kite pergi Melaka. 

Kite memang nak pergi Melaka pun, nak pergi Pameran Perkahwinan, saja cuci cuci mata tapi takut pulak nak cakap dengan #tunangkite. =.=' Pastu #tunangkite cakap, Jom balik rumah abang. Kite makan durian. Masa tuh, Kite macam OMG. Ashane neh. Kite tak pakai tudung. Baju kite sopan tak ni? Tak seksi kan?. Then #tunangkite cakap, Tak pe. Kite langgar je. Masa tuh, dalam hati Tuhan je lah yang tau. Memang padankan muda sendiri lah. T___T

Sebelum pergi rumah #tunangkite, kiteorang lunch dulu. Ingat nak makan kat port kiteorang selalu makan dulu, tapi tutup plak. So, belasah je lah mana mana kedai. Sep baik sedap. Huhu. Then terus gerak ke rumah dia. Tak singgah mana mana pun sebab mama kite suruh balik awal, sebab malam tuh kan malam Nisfu Syaaban. Lagipun kiteorang kalau dating, mana pernah balik sebelum malam. #tunangkite neh kan walaupun dia rock tapi ala ala #imammudaasyraf huhuhu.

Bila sampai je rumah #tunangkite, salam salam dengan family dia semua. Ok, sumpah malu sebab first time datang rumah dia dulu, kite bertudung. Masa tuh kite baru balik dari kelas. Mesti lah sopan santun kannnn... Alaaa... Neves gila. Tapi alhamdulillah, nasib baek semuanya ok! ^____^

Abah #tunangkite takde dekat rumah. Tapi yang laen laen ada. Dari Mak, Nenek, Atuk, Pakcik, Makcik, Adik adik tiri #tunangkite semuaaaaaaa oke. I loikeeeee. Dan dapatlah makan durian dengan gumbira. Ohh terima kasih atas layanan yang sangat best dari #tunangkite dan family #tunangkite. :-)

Bila nak balik, nenek #tunangkite suruh bawak balik durian. Dalam sebakul camtuh. Banyak gila. Kantoi lah kite kuat makan durian. Isk.. sep baek #tunangkite pun kuat makan durian. Takde lah malu sangat. Hakhak. Lepas salam salam cium cium semua adik adik #tunangkite, kiteorang pun balik Muar semula. 

Sampai rumah, dalam pukul 6 petang. Lepak lepak kejap dengan family kite dan lepas tuh #tunangkite pun balik. Jumpa kejap tapi best. Adik kite pun tak puas jumpa #tunangkite tuh. Doang sangat rapat. 

Adik kite dan #tunangkite 

Kite rindu sangat dekat #tunangkite. Malam tadi dia gerak ke Kelantan lagik, hantar barang adik dia yang study dekat sana. Sabtu neh #tunangkite akan fly ke Sarawak. Kerja #tunangkite sekarang neh asek travel je. Hmm tak sabar nak tukar term #tunangkite kepada #hubbykite. Nanti boleh ikut dia pergi mana-mana. :-)

Sekian sahaja karangan Kite rindu #tunangkite. Nanti kite tulis lagik ek. #kbai.

*** Errr... Sila tukarkan term #tunangkite kepada #boiprenkite. Korang edit lah sendiri. Kuikuikui. InsyaAllah tak lama lagik, karangan-karangan I dalam belog akan bertukar! Jeng jeng jeng! Eleh, korang neves lettew! :-P 

Tak salah kalau praktis dulu kan kan kan? 
Nanti tak kekok! 

Kuang kuang kuang!

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13