Wednesday, February 23, 2011

.tips membasuh baju (student)

.

Salam.

Oh dah pagi rupanya. Sementara menunggu Super K call, update lah kejap. Kali ni, I nak share tips untuk basuh baju bagi student atau mereka mereka yang bujang iaitu yang belum berkahwin atau belum mempunyai suami atau belum mempunyai isteri atau senang cakap, bagi mereka yang mesin basuh nya ROSAK.

Ok fine. 
I cakap tentang diri sendiri.
=.='

Dah hampir sebulan lebih ok mesin basuh rumah I neh rosak. Rumah sewa I ni rumah kayu, bila siang panas gile. Bila malam sejuk gile. Ianya datang sekali dengan pakej sekumpulan nyamuk yang tak reti nak tidur. Pasang ubat nyamuk kang, di kata membunuh hidupan liar pulak kan. Tak sampai hati lah pulak. (Alasan) 

Lepas tuh, bila mesin basuh rosak, menambahkan ke-tensen-nan I. Dah lah sewa rumah mahal, konon sekali dengan pakej rumah fully furnish tapi  bila barang rosak dan owner rumah tak reti reti nak repair, ni bikin gua panas derr!

Beberapa hari lepas, terasa malas mahu basuh baju menggunakan cara tradisional iaitu dengan menggunakan tanganku yang lembut, halus dan mulus. Ok tipu. Ada sedikit kasar. Kikikiki. Ok tipu lagik. Memang halus pun sebenarnya. Lalalala~ Ok sambung.

Masa tuh wiken. Baju dah banyak kumpul. Ingat nak balik rumah family dekat Muar tapi di sebabkan celebrate birthday Cimi, so tak jadik lah balik dan tak dapat lah basuh segala nenek moyang baju I neh dekat rumah. T__T So, penyelesaiannya, mesti lah DOBI.

Dekat area rumah sewa I, cuma ada seketul dobi berdekatan dengan kampus. Itupun tutup time wiken. So, merayau lah sampai Bear Hills (Bukit Beruang, Melaka) dan jumpa lah dobi berwarna ungu. Dobi berwarna ungu tu kepunyaan Melayu tetapi malangnya ada ke patut dia cakap kalau I hantar baju dekat dobi berwarna ungu itu, baju I hanya akan siap di basuh pada malam keesokkan harinya. Gila lambat. I mengharapkan agar baju tu siap di basuh pada hari yang sama. Dem ah. Spentot pun dah habis pakai. Ok tipu. Gila ke nak hantar spentot gi dobi. :-P

Last last, tak jadik hantar dan basuh guna tangan I yang comel ini. Kesian tangan I penat. Huhuhu. Lepas tuh HS ada bagi tips ashane nak basuh baju secara jimat. Beliau cakap melalui pengalaman bekas housemate beliau.

Bila nak mandi, sila berpakaian lengkap. Jangan bukak baju ketika mandi. Sabun badan sekali dengan baju dengan menggunakan sabun mandi yang wangi seperti sabun Lux. Jangan guna Dettol. Tak best. Lagi satu, cara ini jimat. Pakej 4 dalam 1. Dah siap mandi, badan wangi, baju dah siap di basuh dan baju berbau wangi! Tak payah nak guna softlan dah. Lepas settle mandi, bilas baju tersebut dan terus sidai. 

Keh keh keh. 

Bijak jugak idea dia. 
Please try this at your own risk.
HAHA.

Bai! :-P

26 comments

A'IM said...

kenapa tak pakai terus jer baju tu??haha

aLya said...

ishhh..gile hebat..haha
bleh cube nie lepas nie :)

✿ CikCimi said...

hahaha.
heidi cite kt kite gak.
nih kes bdk uma dy.

Gula-gula hati said...

hehe . boleh try guna tips dr H.S tu . muehehehe . :D

bukudiarysofea said...

kahkah! cam hampeh la tips heidi vangkuk vayun nih. aisehmen. sara pye baju da menggunung ta cuci2. adek kemba pon nak habis da nih. ta bole jadik. nk pinjam washg machine pink !!

D Yatie said...

hahahaha. tips untuk orang yang malas tahap gaban. hik3. kenapa tak tabur je breeze kat badan? lagi banyak buih. kikikiki.

suffer8zine said...

heheh nnt nk try la

Terkini : Pesta Kaut Beras Di Highway

niDa said...

hahahaha mekasih tips tu... eerr,,, nak ikut ke x ni...

s.y.a.r.q said...

hahahaha....bijak-bijak.jimat jugak air.sebab sekali harung basuh

mera zati M.z said...

sengal la sis !!! :P

Heidi Shafiq said...

=.=" hehe..

Cik Cammy Lia said...

hahaha lucu sgt weh.dh try ke?

forever love said...

haha..abs la cmtue..xbest..haha...

sarah mohamad said...

ni mesti kak intan buat gituu kan . teehee

cik nur said...

ingt mandi koboi jer ada pastuh bsuh baju koboi pn ada jgak hehehe

emieysandra said...

haha..gud idea! ;P

Hati Tisu said...

dinamo bankrupt sebab lux amik alih sebagai sabun pencuci baju !

cikpia said...

ha ha..... sangat bangang idea nie!!!

asfz lily said...

tips yang sangat menarik..kah3

nairaariaa said...

tip yang bernas...nak cube la...tq~

irwan said...

good idea !! terkena... tp menghiburkn.. tq tip yg agak jimat tu.. hahahaaaa

irwan said...

good idea !! terkena... tp menghiburkn.. tq tip yg agak jimat tu.. hahahaaaa

lila. said...

haha.. nice... will follow this idea bila sy study natie haha

lila. said...

haha.. nice... will follow this idea bila sy study natie haha

dyba gula-gula said...

hahahaha. very the LOL tip!

Rizky Aswan said...

Blogwalker here.. Jom dtg ke blog saya.. http://yabelogkamek.blogspot.com

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Yeay! Dah kawen. ;-)
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

Kesayangan

Kesayangan