Friday, August 28, 2009

.tutorial #4 - text comel-comel *tak tahu nak describe tajuk huhu*

.

.heee hye!!

.mesti korang semua dah kenyang kan kan kan?
.hari saya nak share pasal macam mana nak buat tulisan

blink blink
strike
underline

.hiks~
.macam hebat saja mahu buat tutorial bagai~
*perasan hebat betul si intan ni*

.rasanya ramai yang sudah tahu
.tapi tak salah kan berkongsi ilmu
.tapi kalau yang tak tahu,
.meh sini teacher intan nak ajar ^^

1) untuk blink blink
.korang kena type <blink> dekat depan perkataan tu
.dan </blink>dekat belakang perkataan tu

.contoh;
<blink>intan sayang hairi</blink>

.hasilnya;
intan sayang hairi

*~*~*~*~*~*~*~*

2) untuk strike
.korang kena type <strike> dekat depan perkataan tu
.dan </strike>dekat belakang perkataan tu

.contoh;
<strike>intan benci hairi</strike>

.hasilnya;
intan benci hairi

*~*~*~*~*~*~*~*

3) untuk underline
.korang kena type <u> dekat depan perkataan tu
.dan </u>dekat belakang perkataan tu

.contoh;
<u>intan sayang hairi</u>

.hasilnya;
intan sayang hairi

*~*~*~*~*~*~*~*

.semua code ni type dekat Compose pun tak apa,
.dekat Edit Html pun tak apa
.both akan jadi ^^

.selamat mencuba! (:

p/s:

*kalau nak request tutorial, cakap la ek*
*kalau saya tahu, saya tolong!* (:

p/s 2:
*untuk memudahkan pencarian, tekan CTRL+F dan copy paste code di bawah*
*untuk select code, tekan CTRL+A*
*untuk copy code, tekan CTRL+C*
*untuk paste code, tekan CTRL+V*
*sorry sebab saya disabled right click* ^^

59 comments

ezzatul fatihah binti fauzi said...

waaaaaa....sis intan..
pandai betul anda..
berbangga jadik bakal adik ipar..
hikhikhik

cik intanurulfateha said...

~ezza

.dah dah
.x payah nk bodek
.bende ni basic je
.huuuu

ZARA 札拉 said...

hehehe~

comel tutorial kamu syg~

cik intanurulfateha said...

~zara

.hiks
.orangnye pun comel ;p

kEy said...

huiiiiii,
lame xdgr kabar, bru tau arini dah tuka pr0fessi0n~
agaga~

cik intanurulfateha said...

~key

.hakhak
.dunia dah maju ;p

HonEyBuNNy said...

ila tumpg tya..uhuuh nak wat blink2 tu ktne kena tulis??kt kita nya edit pos ka??ila xfhm lg neh..huuh

cik intanurulfateha said...

~ila

.kt edit post pon bole, kt compose pon bole
.ila try la dlu, then preview :)

LuVidA^^ said...

jd ckegu html ek?
:)
bgus2..
nnti asek2 nk strike je la :P

cik intanurulfateha said...

~luvida

.hahah tau xpe
.asek strike je
.pdhal nk padam, bole je tekan DELETE
.hahahaha :))

eykameow said...

larr.. lebey kurg codding mespes la blog nih?makne kate klu code dkt myspace, dkt blog juge bleh jd? gitu? huhu btw..nie basic kn kn? nk tutorial signature tuuu

cik intanurulfateha said...

~eyka

.nti sis buat ek
.esok ke
.malas plak
.hee ^^

green said...

sgt membantu..tq

cik intanurulfateha said...

~green

.welcome :)

:: Miss Naddy :: said...

heheheh k akak da cube ni...tq bagi tutorial ni..heheheh curious gak mcmana org lain wat macm2..hee tq

cik intan (◡‿◡✿) said...

~miss naddy

.hee oke kak! :)

ownna said...

eyy kak bagus punya tutorial kalau text movim macammana btw congrats

cik intan (◡‿◡✿) said...

~ownna

.text moving yg mcmane tu ek?

Mr.Homosapiensz said...

ooooooooooooooo.....
cmtu rupanya...
pasni leh praktikal....
tq utk tutorial....
bkn smua org tau...

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~mal

.oke mal~

bud0x ntah paper.. said...

apsal x jd ek yg blink blink??

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~budox

.kamu kene view blog gune mozilla
.klu gune google crome, mmg x jd blink2

s h a r v i na said...

u know what..
i slalu berpikir how nak what words tu blink2 and strike..
and tody i dpt jwpn!
ehe..
btw, thanks..

saypOOL rafhtello said...

tq kakak.sayang akak.hehe..
t saya post biskut tiap2 hari..hehe

Rafieq Roslan said...

kak...

kak study kat uitm kan??

uitm maner??

ambik 'koz' aper??

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.HR, UiTM bdr mlk =)

fARahAnNa biNTi rAhmaN said...

akak nak tyaler...nape akaknyer line kat link x kiraler kat sidebar ker,kat post ker n kat all post yang akak linkkan...mesti ade garisan...akak dah try jugak tukar code...tapi still ade line gak...camner erk..akak dah naek fed up kekadang rase nak jerk buang terus blog akak....cube try gi akaknyer blog..

http://mybaby-farisha.blogspot.com

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~farah

.ermmm kite x sure lah kak
.kene tgk coding die
.x pun susa sgt, reset balik semua code layout
.tp sian lak nti kene buat semua smula :(

llizam said...

gosh!!! akak baru taw camner nak buat strike kat perkataan tu!!! tQvM dear .... yippie!!!

selame ne duk terpk camner la diorang ne buh cam tue ... ehehhe

thanx for the easy n wonderful tips! keep on writing ^^

http://llizam85.blogspot.com/2010/06/adikku-si-leftenan-muda.html

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@llizam

.hehehe welkem kak~ ^^

amalina afif afandie said...

hye sis.. bole x i nk mintk tlg? mcm mn nk tukar font kt header tu?

intanurulfateha ❤ said...

@amalina afif afandie

.header sis gune photoshop
.simply edit dkt situ jer lah

Gedixlicious Wardrobe said...

salam..

hye cik intan..
thanx 4 d tutorial..
xsbr nk wat..hehe

nway nice blog =)

nur su'aidah said...

sys,,
nape tk bleii ea buat strike tuh..
dh try bnyak kali..
tk dapat..
y len2 pon same sys..
pnen jup..

intanurulfateha said...

@nur su'aidah

should b ok sbb rmai uat bole

intanurulfateha said...

@Gedixlicious Wardrobe

welkem :)

huryn aryna said...

salam sist...bley x ajarkn cmne nk tukar layout...nk yg girly2 g2,tp xtau nk wt....ajarkn blh?:)

Faten Rosmadi said...

hey , na tnye la , cmne na buat pndangan dekat blok , contoh mcm bwh post ade kritikan , klau die like die right , bole ajar cmne na buat x

intanurulfateha said...

@huryn aryna

tmplate desgner kn byk theme :)

intanurulfateha said...

@Faten Rosmadi

gi kt dashboard - layout - page element - blog post
tgk kt situ k

Faten Rosmadi said...

saye da tande da , tp die ta klua dekat blog , np ekh

dollylurve said...

akak
na tya ckt
na tkan ctrl c nk cri kod 2 cm na?
try tkan x kuar pon kod
kuar kotak kck 2 je.

bleh ajarkan x??
plzzz
sy x tw la cm na
:(

eyya said...

kaka , ade tuto pasal .
mcm ne nk buad bnyk2 post dlm 1 pages x ?
contoh nye

page tuh tajuk tutorial
tekan , kuar mcm 2 tuto lain
then boleh view setiaa tuto tuh ?

ha mcm ne nk buad tuh ?

~Sarah Bieber~ said...

kak , boley x saya minx izin nak wat TUTO nie kat BLOG saya ?

intanurulfateha said...

@~Sarah Bieber~

ok :)

alyaa (: said...

tq sis :) best :P

Muaney said...

Can you make tutorial on how to make main body background and how to make the border for it.Thanx:)

nor syakilla atika said...

wah..sjak sy ikut tutorial cik intan ni..sy mkin suke...maklumlah sy msih baru kt sni..so mmg xtau pape...thanks yer...^_^

roslinda said...

tq ye..yg basic ni pown saye baru tw.

siti nur sarah said...

thanks..best sgat..i like it... i follow u kayh..

zarul farhana said...

kalau nk masukkan animasi lam post cm na ya? pham x soklan saya...nk cita xreti la...

CataTan9110 said...

mcm mne nk wat gmbr ank panah(mouse) 2 jd bunge ke pape ke

Sarah Dzire said...

kak!! hehe..
i am the newest in akk nye blog.nk tnye,Edit HTML tu nk tulis kt ne?? atas sekali kep? tk fhm lh kak..nk letak cod tu kat position mne?

Azzlyn said...

kan semua nie ade kat p0st,tapi x pe.x slh nk kongsi ilmu,=)

Sery Suryani said...

mudah n berguna

Aiisy Afifah said...

kaq intan , sye buad tk boleh pown .. :(

Forever Alone.. said...

Boleh tolong ajar x camne nak wat chatbox?

❁sChAaa cINtaaA❁ said...

salam kak intan kenapa saya tak bole nak paste tuto dari akak ye ?

❁sChAaa cINtaaA❁ said...

salam akak intan kenapa saya tak dapat nak paste tuto akak ye ?

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13