Monday, August 10, 2009

.tutorial #1 - scroll box

.

.helo semua~

.atas permintaan kak suziey dan zara
.saya ajarkan ye cara nak buat scroll box ni
.heee segan pula nak ajar


1) mula-mula cik puan cik puan dan tuan tuan sekalian masukkan bawang merah, bawah putih dan halia ke dalam kuali add la images dalam entry macam biasa ek ;)


2)then klik pada Edit HTML, dan lihat pada code image tersebut.


3) masukkan code ini seperti dalam gambar di bawah. copy dan paste code ini di hadapan code gambar (rujuk anak panah gambar atas) *adeh ayat pusing..kalau tak faham, tanya la ek.. tak reti nak explain! hehe*



4) perasan tak code yang dekat step 3 tu ada perkataan "height" dan "width" kan? yang height tu untuk ketinggian box dan width tu pula untuk kelebaran box. korang semua boleh tukar size ikut suka :)

5) lepas tu, dekat akhir code pic tu, korang letak code neh </div> .kalau tak letak, nanti tak jadik.

6)then korang klik balik compose dan siap!
:) *kalau nak letak code-code ni semua kat bahagian Compose terus pun boleh, tak payah pening-pening letak code kat Edit HTML tu .huhu .saha bagi korang pening ^^


.selamat mencuba
.kalau tak faham juga,
.boleh tinggal comment kat bawah ek
:p

*untuk memudahkan pencarian, tekan CTRL+F dan copy paste code di bawah*
*untuk select code, tekan CTRL+A*
*untuk copy code, tekan CTRL+C*
*untuk paste code, tekan CTRL+V*
*sorry sebab saya disabled right click* ^^

68 comments

ZARA 札拉 said...

oho~

thanks syg!

muah3!!!

joegrimjow said...

wahaa
agak stylo ok
time kaseh

cik intanurulfateha said...

~zara

.hee welkem ;)

cik intanurulfateha said...

~joe

.same2 ;)

♣dya aien♣ said...

teacher..teacher..
timekaseh sbb buat en3 inih..
akhirnye..
i da tau..
heee.. ;p

Paan Tanpa Adik said...

Ilmu nih!

RobinHood said...

memang la salah....
kena decode tuw coding tuw...baru bleh masuk dalam entry...

neway...thanks ajar!
len kali bleh robin buat neh...

< ganti dgn <
> ganti &gt

LuVidA^^ said...

rajen gle..
i ade gak org tnye aritu..i soh je g tgk blog abg ady syam..haha..
:D

[-suziey-] said...

hoyeayyyyy..tenkiu cikgu...wlaupn xpaham explaination tp tgk gambo cam paham..nnti akk cuba:P

cik intanurulfateha said...

~dya

.heee welkem! :)

cik intanurulfateha said...

~luvida

.heee i mmg rajin pun ;p

cik intanurulfateha said...

~suziey

.hee buat2 paham ek kak ;p
.klu xphm nti tnye kite ek ;p

[-suziey-] said...

cikgu,...homework dh buat..sila semak:p

cik intanurulfateha said...

~paan

.yee ye~ ;p

cik intanurulfateha said...

~robin

.err tatau decode2 neh ;p

cik intanurulfateha said...

~suziey

.hee da check
.cikgu bg kamu 5 bintang ;p

UmmiKhayra said...

Salam perkenalan... :D

Wah.. tutorial ni sangat bagus... Boleh la apply pas ni... Thank you... =)

MiJa said...

waaa..pelajaran ini sangat best la cikgu!! saya bagi cikgu 5 bintang..haha (murid2 sekarang pulak yg kasi cikgu bintang!)^^

miela77 said...

Terima kasih cikgu...nanti k.iela try..muaahhh...

hannie_luv_vespa said...

tima kasih...
mmg dah lamer nak tny..
tp maluuuu...

tq2...

DYLA said...

TQ dik for the tutorial... nanti nak aplikasikan.

cik intanurulfateha said...

~ummikhayra

.hee oke kak :)

cik intanurulfateha said...

~mija

.yay! dpt 5 bintang~
.sukenyeeee ;p

cik intanurulfateha said...

~miela

.oke kak :)
.try la ek

cik intanurulfateha said...

~hannie

.malu brtnye sesat jalan ;p
.hee klu nk tau pape lg, tnye je
.tgh murah hati nk buat tutorial neh ;p

cik intanurulfateha said...

~dyla

.hee oke kak :)

hannie_luv_vespa said...

xjadi..
hmm...
jadi kat satu gambar jer?
sebab der tulisan bwh gbr ker?

cik intanurulfateha said...

.eh ye ke?
.klu nk tulisan kt bwh gmbr, klik enter antara gmbr
.cube try lagik
.sblum masukkan code, add sume gmbr dulu then bru letak code tu

fa10 said...

salam singgah dr blog suziey..wow..best ni..blh cuba..saya kena link blog awak..nnt senang nak rujuk..thanks

cik intanurulfateha said...

~fa10

.hee oke kak :)

hannie_luv_vespa said...

ha..
dah oke dah..
kene edit2 sket..
heheh...

cik intanurulfateha said...

~hannie

.huhuuu
.try n error je k ;p

fa10 said...

code tu kena type sendiri erk? akak copy jer tp intan nak sekeh la pulak..hehehe..kena try n error la dulu ni..

cik intanurulfateha said...

~fa10

.kak
.klik CTRL+C untuk copy kak
.then paste kt entry akak tu :)

AziE-rAh said...

Intan..
Thankz a lot...
Akak dh try, mmg best bertambah ilmu...

Cutiesifa said...

cik intan..
nak tanya..
i dah try buat scrool box ni.
tp kan apa sume text masuk dalam scroll box jugak..cmne nak asingkan ek?
pastu camne nak letak scroll box kat center?

izwan7 said...

thanks 4 sharing

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~azierah

.hee oke kak! ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~cutesifa

.dekat last picca yg u letak, makesure u tutup balik code tu dengn /div
.klu nk letak kt tgh, tulis la center dkt dpn code ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~izwan

.orait! ;)

AshAnas said...

intan, x jadik la... bila preview n ms compose tgk dh jadi elok... tp bila dh post, x de plak... cmne ek?

AshAnas said...

ok intan, i've found the solution... akak put size die besar sgt... that's why la x jadik...

thanks ya... jemput la tgk hasil didikan cikgu ni...

http://ashrafshaakira.blogspot.com/2009/12/last-weekend-friday.html

kHuza sweeT honEy said...

sis,,,boleh ajar x..
cam na nak buat
scroll box
untuk sidebar? tq sis

Siti Maisarah Zulhaimi said...

thanks!

Nour Eyza said...

kak intan..
tak berapa paham la..huhu

Nour Eyza said...

kak intan...
tak reti la nk buat scroll box nih..
aloooo..
cam ne ni..
dah cube tp salah edit HTML tu..
sobs..

LurvelyAmiera said...

kak intan,thankz wat tutorial nihh...da dpt wat da scroll box ny tp ta cnter lar, dy jd kt tepi plak..cane erkk..??

ALFALORA MOHD MUSTAFA said...

xblh pun..after click edit HTML..then copy n paste code tu kt bhgn depan sekali kan?then letak div tu..tekan compose..still xleh..space besar..then pic tu kt bwh

Wana De'Amor said...

oh sgt seronot! lagi2

misz FaTiN said...

fatin blaja tutor dr sini..TQ sis..^_^

:: bubu :: said...

tq sis...jmpe pn...masing tnye org...wt xthu je...sdih...

izzati ismail said...

Hye :) try nak buat scroll box tuh dkt gadget , but die tak boleh nak scroll lah . kenapa aek ?

faraliza aziz said...

awak22..leyh ajo ta cmne nak wat niyh letak at side bar peh uh nak kasi gerak sendiri???? da try da...tp nam00 pown???? tulun3333~~~
:'(

de; aDAms said...

i bru lg dalam wat blog nie..from )..xtaw pape..kalo bley x intan gtaw camne nk wat home,about me..n sume 2 la..huhu..

Haura Malina said...

intan, cmne nak buat textbox @ textfield yang ade background image tu? hee. (;

Misz Unie said...

kak , sye dh uat n jadi . (thx) . tp bende tu kuar kt entry , sye nk ltk bende tu kt idebar . camne ekk ?

miss eyes!! said...

dah pndy!!heheh..thnkz..tp cmne nk letak kat side bar??

GeGeL!! =) said...

mcm mane nk gune nihh?
x reti?
tpyy saye nk cantik kan blog saye..
:(

izah ahmad said...

thanks.. very useful tuto. dah penin mcmana nak kecikkan scroll box dlm blog ^^

mya arissa said...

tq!!jadi...=)..lama kowt cari...

emily bffnem said...

Kak , saya nk pengsan time
[masukkan code ini seperti dalam gambar di bawah. copy dan paste code ini di hadapan code gambar (rujuk anak panah gambar atas) *adeh ayat pusing..kalau tak faham, tanya la ek.. tak reti nak explain! hehe*] . macm men erh ? Ajar kn !

zarul farhana said...

alaaa...xjdi la...

dAk EyTy tOmeL said...

ala tk jadi la

eya aliya said...

alaa,,x jd.. =(

eyka biyy said...

: hii :) eyka nk buat scroll box ni, tapi bukan kat entry. eyka lupe lhh mcm mane, gune code ni jugak ke ?

syafikah said...

sis cane nk wat scroll box utk blog archive..huhu

eyma :) said...

dah lama cari :) thanks a lot !

LoveyLia said...

cane lak nak wat scroll tu jadik cantik cam gitu?

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13