Friday, April 8, 2016

Backpacker with Baby - Hari KEDUA di Krabi, Thailand 2016

.
2 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Selamat pagi Krabi! :) Breakfast apa pagi ni? Kite cuma breakfast Megi Ruski. Huehue. Tu je la makanan yang paling cepat sebab hotel kite sebelah 7e aje. Huhuu. Aleesya Eryna pulak makan biskut coklat.

Hari ni kiteorang nak pergi ke Hot Stream Waterfall dan juga Emerald Pool. Jauh perjalanan. Hampir sejam. Agen suruh kami tunggu depan hotel. Nanti ada driver datang pick up. Tunggu pukul 8 pagi waktu Thailand (pukul 9 waktu Malaysia).

Van mewah datang pick up kiteorang.
Tinted gelap, seat leather.

Van penuh dengan Omputih dan Singaporean. Singaporean tuh laki bini. Ramah sangat. Seronok borak dengan dieorang. Friendly sangat, 

Ok, First destination adalah Hot Stream Waterfall. Jeng jeng jeng~~

Hot Stream Waterfall.

Hot stream waterfall ni adalah air terjun air panas. Takde lah panas sangat. Suam suam aje. Tapi syok lah berendam. But still tak boleh challenge air terjun yang sejukkk. Wehueeee.  Tengok Minah Saleh berendam, selamber badak aje. Kiteroang pun rendam kaki kejap kejap sebab dekat situ ada tulis, tak boleh lebih 20 minit berendam, tak silap. 





Jap jap selfie.
Haha.

Dari tempat parking van ke waterfall ni ada lah dalam 500 meter. Penat weh menapak. Haha. Tak ambil pulak gambar tengah berendam. Takde lah berendam sangat, celup celup kaki aje. Sebab takut baju basah. Hihi..

Destinasi kedua adalah Emerald Pool dan Bluepool. Dari Hot Stream Waterfall ke Emerald Pool ada lah dalam 10 minit naik van. Kejap jer. Tapi bapakkkkkkkkkkkkkkk jauhhhh nak menapak dari tempat parking van ke Emerald Pool tuh. *nanges*

Yang pakai cap dekat belakang tu
kiteorang punya tourist guide.

Ada dua jalan nak ke Emerald Pool tuh. Satu 1400 meter, satu lagi 800 meter. Kiteorang ambil jalan yang 800 meter. Yang kononnya lebih dekat. Tapi bapakkkkkkkkkkkkk jauhhhh wehhhhhhhhh.  Dah lah husband dukung Aleesya. Tak bawak pulak SSC dia. Sebab tak expect pun akan jalan sejauh ni. Kejap kejap berhenti. Rasanya dekat setengah jam kiteorang jalan kaki. (T____T) Laki bini merungut. Huahuahua.

Sampai jugak akhirnya.
Senyum je laa.. walaupun kaki lenguhhhhh gileeee.

Gambar ni Singaporean tuh yang volunteer nak ambikkan.
Thank you guyss. :-)

Subhanallah. Cantikkkkkkk sangattt.
Biru, jernihhh. 

Aleesya konon-konon jer ni takut.
Lepas dah lama lama, dia yang tak nak keluar dari pool.

Tengok ni.
Kemain lagi dia swim huhuu

Nasib baik lah Icin ada bawak pelampung.
Boleh kite pinjam. Hahaha.

Emerald Pool ni dalam jugak tau. Lagi lah untuk kite yang ketot ni. Dah lah tak pandai berenang, Bila kaki tak cecah dasar je, dah kelam kabut. (T__T) Nasib baik ada pelampung yang menyelamatkan kuhhh. Koh koh kohhh.  

Ulat bulu dah naik daunnnnnnnnn....
HAHA.

Kasi can lah si bujang ni selfie dengan awek thailand.

Kiteorang mandi dalam setengah jam je sebab takut lambat pulak. Dah lah jalan keluar/masuk jauh. So, kite, husband dan Aleesya gerak awal. Yang lain lain stay mandi sebab dieorang jalan laju. Kiteorang banyak singgah R&R, Haha. Tourist guide tuh bagi kiteorang masa 2 jam dalam tempat ni. Patut lah bagi masa lama, sebab perjalanan jauhhhhhhh, (>___<)

Tapi bila jalan nak balik, cepat pulak sampai ke tempat parking van tuh. Blerghhhhhhhhhh. Korang bayangkan ek, kite tak bawak baju untuk salin. So, mandi jer pakai baju yang tengah pakai tu. Baju yang basah kuyup tuh siap boleh kering semula sebab perjalanan jauh. Haha.

Oh yer. Kite tak pergi ke Blue Pool. Sebab jarak dari Emerald Pool ke Blue Pool lebih kurang macam tempat parking van ke Emerald Pool. Penat lah. Nak dukung anak lagik. Kenapa lah dieorang tak sediakan trem macam dekat zoo tu. Kan senang. (T__T) 

Lagi satu, kalau pergi Blue Pool pon, tak boleh mandi sebab bahaya. Dia macam ada pasir jerlus. Tapi sumpahhh cantik sangattttttt weyyy. Rasa rugi pulak tak pergi. 

Credit to
http://i1.trekearth.com/photos/95706/pool_klein.jpg 

Settle pergi semua tempat, kiteorang pun balik ke sarang (hotel). Letih sangat berjalan. Tapi puas hati lah dapat tengok sendiri alam ciptaan Tuhan. Subhanallah.. Cantik sangat. Kalau korang yang datang bawak anak, better carry guna SSC lah. Penat jalan sebab memang jauh. Dan kalau bawak parent, tempat ni not recommended. Yang muda muda pun semput. Huhiii.

Icin muke kepenatan.
Aleesya cam biasa la. dah penat, tidurrrrrrr.
Macam lah dia yang dukung Immy & Abah.
Huhuuu.

Sampai hotel dalam pukul 3 lebih. Mandi-mandi, rehat terus zzzzzzzzzzzzz. Haha.

Then malam pergi dinner dekat restoran berdekatan hotel. Ntah macam mana boleh terpergi Namaste Restaurant. Nama dah terang terang India. But restoran ni halal. Murah sebab ade promotion. Tapi tetap tak boleh beat tomyam orang Thailand. Zzzzzzzzzzz. Perut dah lapar, makan aje lah.

Kedai je cantik, makanan out. Haha.

Lepas makan, kite dengan Aleesya masuk bilik. Rehat. Kaki lenguh. Tak larat nak jalan. Sebelum balik bilik tuh, beli pancake dekat sebelah kedai makan tadik. 

Budak tak pernah jumpe peti ais kecik hihii.

Ingatkan dia tak makan, sekali pelawa, 
Immy yang tak dapat makan.
Huwaaaaaa. (T___T)

Husband dan yang lain lepak tengok show reggae. Kite tidur awal sebab letih seharian jalan kaki. Ingat nak pergi massage tapi mata dah berat. Tidur lebih penting. HAHA.

Oh lupa nak cakap. Dalam pakej Emerald Pool+Blue Pool/Hot Stream Waterfall ni tak termasuk makan tau. Bawak bekal mineral water & biskut dalam beg aje. Tapi kat situ ada gerai. Boleh beli air dan makanan. Pakej 7 island sunset esok (hari ketiga) ada makan which is dinner yang sumpah sedap! (akan dicerita dalam entry seterusnya) Sesiapa belum baca entry pertama, boleh klik link dekat bawah ni. 


Ok goodnight. Nanti esok esok kalau free, kite sambung cerita hari ketiga di Krabi pulak. Lagi best sebab kiteorang pergi 7 islands sambil tengok sunset! Hihi. :-)

Summary
Pakej Hot Stream Waterfall/Emerald Pool+ Bluepool (hari kedua) 
& 7 Islands Sunset (hari ketiga)
= 1400 baht seorang 

Megi/Mineral water/Biskut
= 50 baht

Dinner at Namaste Restaurant (not recommended)
(makan tomyam 3 set, nasi putih 4, bihun 1, nasi goreng ayam 1 dan air)
= 600 baht for 6 person


Xoxo,
IntanIrfanAleesya 

Thursday, April 7, 2016

Happy 3rd Anniversary Sayang - 30/3/13 - 30/3/16

.
0 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Memang dah plan lama nak celebrate anniversary dengan husband yang ke 3 tahun ni. Memula ingat nak celebrate dekat Melaka, nak booking table, buat surprise bagai, tapi last minute, macam tak jadi pulak balik Melaka. Banyak masa dekat Muar. So, survey punya survey, dapat satu tempat best dekat Muar! 

Terus PM owner dia dekat FB, booking tarikh and meja. Booking sekali menu dan kek. Air jer tak booking. Huuu~

Sampai kedai dalam 5 lebih. Order air, then tak lama lepas tuh, makanan pun sampai.

Lamb Shank for husband
RM30 jer untuk set yang ni.

Budak dah tak sabar nak makan huhuu 

Combo Set for me.
Ada lamb, beef and chicken.
Banyak gini cuma RM35 jer

Gila besar portion dia. 
Tak habis.
Siap tapau haha

Close Up

Tak lama lepas tuh, tetiba pelayan restoran datang sambil bawak kek brownies. Muka husband berubah. Surpriseeeeeeeeee!!! 

Like alwayssss.
Budak kicit ni yang overrrr...

Menu untuk Aleesya cuma fries aje huhu.

Hadiah dari Aleesya untuk Abah dia..
Gitar pink Haha.

Ok, nak review pasal makan pulak. Ayam dia juicy sangat, lamb pun. Beef pun sama. Sedapppp., Brownies dia laaaaaaaaagiii lah sedap. Siap ada caramel sauce lagik . *kecur air liur*

Nama kedai tuh Steak & Cake House. Boleh klik link ni untuk keterangan lanjut. Oh yer, owner dia sangat friendly. Siap bagi kiteorang discount lagik. Heheheee. Selalu selalu lah jenguk page dieorang sebab dieorang selalu buat promotion dan diskaun.


Alhamdulillah, genap 3 tahun perkahwina kami. Tercapai impian nak celebrate anniversary bertiga dekat Krabi, Thailand :') 

May Allah SWT bless us and our marriage last forever , insyaAllah. I love my little family since forever. :-* 

Xoxo, 
IntanIrfanAleesya

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada sorang baby girl! ;) Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13