Saturday, April 12, 2014

.cara cara untuk online shopping

.
3 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Zaman sekarang ni, semua dah canggih. Semua dah malas nak keluar rumah. Semuanya dihujung jari. Bukak aje Facebook atau google aje, semuanya ada. Mak bapak aje tak de jual kat tenet ni. Hihihi.

Lepastu, dah banyak ada online banking. Yang famous macam Maybank2u & CimbClicks. Kite sendiri guna Maybank2u. Ingatkan duit tak selamat simpan kat rumah, rupanya lagik tak selamat simpan dalam bank. Mana tak nya, memanjang shopping online. Alih alih pakcik posmen datang rumah. Hihihi.

Ok. Macamni. Konsep jual beli online ni bukan macam kat kedai. Kite kena bank in dulu duit dekat seller, then dalam masa 2-3 hari baru barang tu sampai rumah. Itu pun kalau barang ready stock. Kalau barang tu pre-order, kena lah tunggu lama sikit. Macam kite jual Al Quran Pelangi, kite tak berani nak amek pre order. Kang stok tak sampai, naya jer. Bila stok ada, baru berani nak jual.

Kalau macam kite, kite dah tetapkan hari, pos barang hanya dibuat pada hari Isnin dan Khamis sahaja. So kalau customer mintak pos pada hari tak berkenaan, memang tak dapat nak tolong. Mahap sangat sangat sebab ada komitmen lain.

Biasanya akan pos Isnin, Selasa sampai. Kadang kadang delay sampai seminggu pun ada. Once seller dah pos, tu dah diluar bidang kuasa seller. Cuma seller boleh bagi tracking number untuk customer track kat mana barang tu dah sampai. Once hilang, memang sangat lah susah nak trace. Kot kot lah barang tu salah address ke, rosak ke bila sampai kat pos laju tu.. Hah, so, tracking number sangat lah penting. So kalau seller lupa nak bagi, remind aje mereka. Okey? 

Macam baru baru ni, kite ada beli barang dengan kawan kite. Pos selasa, rabu tak sampai lagik. Tapi kite percaya dia pos, takkan dia nak tipu kite. Kan kawan. ;-) Pastu kite mintak tracking number, tapi dia cakap hilang. Actually, bukan hilang tapi misplace jer. Tunggu punya tunggu, rabu barang tak sampai. Khamis pun tak sampai. Pastu kite call Pos laju, tanya dia, kalau track guna nama dengan alamat boleh tak? Dia cakap TAK. Ohh sangat agak kerek lah itu pompuan yang angkat telepon. (T__T) 

Alhamdulillah, kawan kite tuh jumpa tracking number. Dia simpan dalam buku, terselit. Hihi. Pastu bila kite track, dah sampai Muar dah tapi posmen yang tak hantar. Hmm..overload sangat ke pos laju tu sampai tak boleh nak pos barang kite on time? Almost a week. Phew. Risau hilang je. Dan tadi tengahari, posmen datang hantar. Nasip baik hantar. After 4 days kite tunggu. Kalau beli makanan, dah lama berkulat. (T__T)

Ok. Seller ni pun jenis manusia jugak. Kalau nak beli barang tuh, guna lah ayat yang sopan santun sikit. Bukannya seller tuh desperate sangat pun nak duit customer. Sorang pergi, 10 yang datang tauuuu. :-P Macam kes kite sebelum ni. (>_<) Macam lah kite hadap sangat duit dia. Nak cakap kite makan duit haram pulak. Ikut hati nak aje sound balik tapi tak retiiiiiiiii. Hmm tak pe lah. Biar lah Allah yang balas. 

Ok. Rules untuk beli barang macam gini.

1) Tanya seller tuh, barang tu ready stock atau pre order. Kalau tak sanggup nak tunggu yang pre order, jangan order barang atau bayar. Kang dok hari hari message seller, Kak, barang saya dah sampai belum? (-.-")

2) Kalau barang tu ready stock, tanya harga including harga postage. Kadang kadang, harga barang tu, seller belum include dengan kos postage. Bila dah deal harga, boleh buat full payment. Jarang seller amek half kalau barang ready stock.

3) Buat pembayaran tak kisah lah melalui online banking, melalui cash deposit machine atau dekat kaunter. Tapi biasa orang online banking jer.

4) Ketahuilah sayang sayangku sekalian, kalau bankin guna bank yang sama (secara online banking), duit akan zupp terus masuk. Tapi pastikan nama seller tuh keluar sebelum tekan confirm! Takut salah, naya jer.

5) Kalau bayar guna apps M2U dekat henpong, boleh printscreen, kalau guna PC plak, boleh printscreen tak pun benda paling senang, snap aje gambar. Tapi kalau takde jugak, bagi je masa, tarikh dan tempat korang bankin tu. Nanti seller boleh check. (Yang ni leceh sikit)

6) Kalau bayar online melalui online bankin selain dari bank yang sama dengan seller, contoh CIMB ke Maybank, biasanya akan ada service charge. Kalau Maybank, charge dia macam gambar dekat bawah ni.

Once payment clear, baru boleh pos barang. Takkan la payment belum clear, customer nak push push seller untuk pos barang jugak. Alasan nya, dah bankin. Masalahnya nko bankin bukan guna instant transfer. Charge pun seposen. Tak payah lah nak kecoh sangat cakap orang makan duit haram. Haram jad*h punya ahkak ittew (-_-")

7) Kalau bayar melalui cash deposit machine, kena lah scan resit sebagai bukti pembayaran. Kalau malas, snap gambar aje. Tapi pastikan terang dan nyata. Blur blur tak mau yek.

8) So, lepas dah bagi proof of payment, bagi kat seller Nama, Alamat dan No. Handphone penerima. No henpon ni pun penting ok. Mana lah tau, posmen tak jumpa rumah, posmen boleh call.

9) Biasanya, pos Isnin, Selasa insyaAllah sampai. Menurut tagline PosLaju Dijamin sampai esok lah sangat. Barang kite pos selasa, jumaat baru sampai. (-.-") Kes macam ni jadik bila barang overload dekat Poslaju. Maybe lah kot. Hihihi.

Ok. Selamat membeli belah! (^___^) Sekian sahaja entry kali ni. Ok bai! 





Monday, April 7, 2014

.bikin gua panasssssssssssssss je ! [part 2]

.
7 Sweet and Lovely Comments!

Salam.

Mesti ada yang dah baca entry bikin gua panasssssssssssssss je sebelum ni kan? Ni sambungan dia. Huhu. Pergh, siap ada sambungan. Tak puas hati punya pasal. Blog lah tempat nak luah geram selain dari cerita kat husband.

Pffffftttttt!

Menurut whatsapp di atas, dia memberi arahan kepada kite supaya refund duit dia by 3pm. Pffffft, ye lah cik puan. Malas nak layan cekadak. Ingat kite ni bangs*t sangat ker nak makan duit dia. Kite ada family, ada anak dan suami, takkan kite nak bagi doang makan duit haram. Agak agak lah kak oi. Dah lah kite buat biz jual al-quran. Suci murni lagi (T__T) 

Kebetulan, masa pukul 3pm tuh, kite ada dekat shopping mall. Jenjalan dengan husband, window shopping sambil nak beli pampers anak sekali. Pastu tetiba teringat dekat ahkak ni. Terus pinjam henpon hasben, cakap nak transfer duit dekat ahkak ittew. Henpong kite takde tenet. Hueee~

Hasben suruh transfer RM100.10 dekat ahkak tuh. RM100 duit al quran yang refund dan 10sen tuh pulak kononnya pulang balik lah duit yang CIMB charge. Biar dia bengang. Kite cuma ada Maybank2u. Cimbclicks takdek.

Interbank Fund Transfer.

Kalau Maybank ada 2 jenis cara untuk transfer fund. Satu charge seposen, satu charge RM2. Sama jugak macam CIMB. Hasben suruh guna yang charge RM2 tuh. Takpe lah, rugi RM2 aje. Malas nak gaduh-gaduh lagik. Kang kalau guna yang seposen, ahkak tuh bising, tanya kenapa duit dia tak masuk lagik. Pffftttttttt! ~!@#$%^&

Tak pe lah. Hari ni dpt customer biadap dan rugi RM2.10. Huhuu. InsyaAllah esok lusa Allah SWT nak bagi kite rezeki lebih. Siapa tahu kan? :')

So lepas settle transfer, kite pun printscreen dan send ke ahkak tuh. Dan seperti yang kite fikirkan............


Hmm..takde perasaan langsung ahkak ni. 
Sorry kak.

You're not a good customer. 
Blacklisted
Tq. ;-)

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Yeay! Dah kawen. ;-)
View my complete profile

#our junior

Lilypie First Birthday tickers

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

#day 1

#day 1

#month 1

#month 1

#month 2

#month 2

Kesayangan

Kesayangan

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)